Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos ekonomistai: su 17 proc. bazine palūkanų norma Rusijos ekonomika ilgai netemps

Jeigu bazinė palūkanų norma Rusijoje dabartiniame aukštame lygyje išliks kiek ilgesnį laiką – tai šalies ekonomikai bus šokas, tikina ekonomistai ir verslininkai. Po šiandien naktį priimto Rusijos Centrinio banko sprendimo gerokai šoktelėjo skolinimosi rubliais kaštai.
Rublio kursas dolerio ir euro atžvilgiu
Rublio kursas dolerio ir euro atžvilgiu / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.
Temos: 2 Rusija Sibiras

„Ekonomika negali funkcionuoti esant tokioms palūkanoms. Čia visi tikisi, jog tai tik laikina situacija“, – „Bloomberg“ naujienų agentūrai pareiškė Rusijos darbdavių organizacijos „Rusijos Atrama“ viceprezidentas Vladislavas Koroskinas.

Rusijos Centrinis bankas turi labai nedaug galimybių manevruoti, ypač atsižvelgiant į tai, kad kapitalo pasitraukimas iš šalies pavirto į chaotišką procesą. Šio banko atstovai prognozuoja, kad vien per šiuos metus iš šalies pasitrauks net 134 milijardų dolerių vertės kapitalas, t.y. netgi daugiau nei 2008 metais, kuomet po investicinio banko „Lehman Brothers“ bankroto kilo pasaulinė finansų krizė.

Jei palūkanos per mėnesio laikotarpį nebus sumažintos, tai bus šokas bankinei sistemai ir ekonomikai, – tikina Rusijos ekonomistas O.Kuzminas.

Investuotojai iš Rusijos dar aktyviau ėmė trauktis po to, kai šiai šaliai Vakarų šalys paskelbė ekonomines sankcijas.

„Jei palūkanos per mėnesio laikotarpį nebus sumažintos, tai bus šokas bankinei sistemai ir ekonomikai. Labai svarbu, kad šiandien Rusijos bankas atliktų didžiulę intervenciją. Jei tai neįvyks, tuomet rublis ir toliau silpnės“ – pareiškė „Renaissance Capital“ pagrindinis ekonomistas Olegas Kuzminas.

Priminsime, kad naktį iš pirmadienio į antradienį Rusijos Centrinio banko atstovai susirinkę į neeilinį posėdį nusprendė šalyje bazinę palūkanų normą kilstelti nuo 10,5 iki net 17 procentų. Tai jau net šeštas kartas šiais metais, kuomet šioje šalyje buvo padidinta bazinė palūkanų norma.

Po tokio sprendimo Rusijos rublis antradienį krito į dar neregėtas žemumas – Rusijos žiniasklaida praneša, kad vienu metu popiet už eurą buvo prašoma 100 rublių, o Murmanske vienas bankas eurą pardavinėjo net už 150 rublių.

Trečiadienį 9 val. 20 min. Lietuvos laiku vienas euras kainuoja 89,52 rublio, doleris – 70,84 rublio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius