Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos parduotuvių lentynose – sūriai su kreida ir radioaktyvus vanduo

Dėl maisto produktų kokybės savo šalyje rusai nerimauja jau ne pirmus metus, o šioms baimėms yra pagrindas. Kaip teigia Rusijos maisto kokybės priežiūros institucijos, kai kuriuose ant stalų patenkančiuose produktuose yra muilo, kreidos ir įvairių kenksmingų bakterijų, rašo moscotwtimes.com.
Parduotuvė Krasnodaro krašte
Parduotuvė Krasnodaro krašte / Scanpix/Sputnik nuotr.

Į pieno produktus Rusijoje, anot maisto kokybę prižiūrinčių institucijų, būna pridėta krakmolo, muilo ir kreidos. Penktadalio ikrų gamintojų produkcijoje yra E.coli artimų bakterijų. Duonos gamintojai nevengia naudoti gyvuliams skirtų kviečių, o daugiau nei pusė parduotuvių lentynose esančios pjaustytos lašišos laikoma nesaugia.

Maisto kokybė šiuolaikinėje Rusijoje po Sovietų Sąjungos žlugimo niekada nebuvo aukšta, tačiau padėtis ypač pablogėjo 2010 m.

Visa tai – tik pastarojo meto atradimai, apie kuriuos sužinojo vartotojai.

Maisto kokybė šiuolaikinėje Rusijoje po Sovietų Sąjungos žlugimo niekada nebuvo aukšta, tačiau padėtis ypač pablogėjo 2010 m., teigia pelno nesiekiančios organizacijos „Roscontrol“, užsiimančios maisto standartų užtikrinimo stebėjimu, atstovė Irina Tichmianova.

Tuometinis prezidentas Dmitrijus Medvedevas teigė, kad valstybė turėtų nustoti kankinti verslą ir tuomet buvo panaikintas reikalavimas gamintojams gauti maisto kokybės sertifikatą.

Nors senoji sistema ir nebuvo tobula, o nemažai valdininkų sertifikatus pardavinėjo už kelis šimtus dolerių, tačiau kiekvienas naujas rinkoje pasirodęs produktas buvo bent minimaliai kontroliuojamas.

Šiuo metu maisto gamintojai privalo tik patikinti, kad jų gaminamas maistas atitinka kokybės standartus. Kitaip tariant, už maisto kokybę liko atsakingi tik pardavėjai ir gamintojai. Tuo tarpu valstybinės kontrolės institucijos kiekvieną gamintoją tikrina tik kartą per trejus metus, ir apie savo vizitą praneša iš anksto.

„Grandis, skirianti gamintojus nuo parduotuvės ir užtikrinanti kokybę, buvo sunaikinta“, – tikina I.Tichmianova ir priduria, kad dabar rusai priklausomi tik nuo geros gamintojų ir tiekėjų valios.

Dar vienu smūgiu Rusijos maisto kokybei tapo 2014 m. Tais metais Maskvai okupavus Krymą ir pradėjus karą Rytų Ukrainoje, daugelis Vakarų šalių Rusijai įvedė sankcijas, o labai greitai pradėjo kristi ir naftos kainos.

Tuo metu importas stojo ir Rusijos maisto gamintojai galėjo nebesibaiminti aukštos kokybės produktų konkurencijos. Be to, rusų pajamoms mažėjant, jie vis mažiau pinigų pradėjo leisti maisto produktams.

Atsiradus spaudimui mažinti kainas ir nesant tinkamam kokybės reguliavimui, dalis maisto gamintojų pasirinko nesąžiningus metodus, pavyzdžiui, falsifikuoti savo produkciją.

Kuomet prieš trejus metus grupė maisto kokybe susirūpinusių rusų įsteigė „Roscontrol“, jie manė, kad nekokybiškų gaminių skaičius rinkoje gali siekti penktadalį. Tačiau paaiškėjo, kad rodiklis yra gerokai didesnis.

„60 proc. „Roscontrol“ tikrintų produktų yra prastos kokybės, nesaugūs arba padirbti“, – sakė I. Tichmianova.

„Roscontrol“ produktus įsigyja parduotuvėse, vėliau juos siunčia tyrimams į laboratoriją, o rezultatus publikuoja internete. Praėjusių metų balandį tokia veikla pradėjo užsiimti ir nauja valstybės įkurta tarnyba „Roskachestvo“.

Rezultatai stebina. 36 iš 46 ištirtų sūrio ir sviesto rūšių neatitiko sanitarinių normų, jose buvo per daug priedų ir konservantų, be to, etiketėse buvo meluojama apie produktų sudėtį.

„Šis produktas negali būti vadinamas sūriu“, – toks buvo „Roscontrol“ verdiktas daugeliui tirtų sūrio gaminių.

Kai kuriose sviesto rūšyse rasti tik augalinės, o ne gyvulinės kilmės riebalai.

Rusiškuose mėsos gaminiuose gausu neatpažintų priedų ir odelių, o dvi iš dešimties tirtų mineralinio vandens bendrovių naudojo perdirbtą vandenį. Dar du mineralinio vandens gamintojai viršijo nustatytą radioaktyvių medžiagų normą.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius