-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos vicepremjerė dėl staigaus valiutos pigimo siūlo pravalgyti sukauptus rublius

Rusija turi pinigų – dviejuose fonduose yra saugoma per 175 mlrd. dolerių. Rusijos vicepremjerė Olga Golodec ragina tuos pinigus leisti – dėl rublio pigimo jie ilgainiui nuvertės. Tuo metu Rusijos finansų ministerija aiškina, kad taip elgtis būtų neatsakinga, „Finmarket“ informaciją cituoja newsru.com.
Valiutos keitykla Maskvoje
Valiutos keitykla Maskvoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Daugiau pinigų, nei yra biudžete ir nei gali generuoti ekonomika, būti negali. Mes pasiūlėme savo viziją, kaip efektyviausiai išleisti valstybės lėšas – dalis buvo skirtai gynybai ir saugumui, dalis atiteko Krymui, taip pat švietimui. Mes neišvengiamai turime sumažinti išlaidas. Ekonomika šiuo metu negali generuoti papildomų pajamų“, – sakė finansų ministro pavaduotojas Aleksejus Lavrovas.

„Negalima kalbėti už visą vyriausybę, kad ekonomika negali generuoti papildomų pajamų. Jūs nuolat ramiai į rezervinį fondą atidėkite tiek pinigų, kiek yra būtina“, – diskusijos metu jam atsakė Rusijos vicepremjerė Olga Golodec, atsakinga už socialinius reikalus.

Atsakydamas jai, A.Lavrovas priminė, kad šiemet rezervinis fondas jau didinamas nebus: „Bet nebus ir leidžiamas“. Pasak jo, pradėjus leisti fondo pinigus, jame lėšų neliktų jau po 2–3 metų.

Tokia perspektyva vicepremjerės neišgąsdino. Jos teigimu, šiuo metu esančios rizikos – didesnės.

„Priešingu atveju, pinigai tiesiog dings“, – sakė ji.

Pastaruoju metu Rusijos rublis į dugną smenga rekordiniu greičiu ir valiutos taupymas šiandien gali reikšti, kad rytoj rublis bus tiesiog bevertis.

Doleris toliau brangsta Rusijos rublio atžvilgiu. Trečiadienį Maskvos biržose doleris rublio atžvilgiu pabrango 10 kapeikų ir kainuoja 38,43 rublio, skelbia interneto svetainė rbc.ua.  Euras taip pat pabrango rublio atžvilgiu ir šiuo metu kainuoja 49,77 rublio.

2003 metais Rusijoje buvo sukurtas stabilizacijos fondas – pagrindinis valstybinis fondas. 2008 metais jis buvo išdalintas į du fondus – rezervinį ir nacionalinės gerovės fondą. Rezervinis fondas yra skirtas socialinių poreikių išlaidų kompensacijai ir užsienio skolos padengimui, nacionalinės gerovės fondas – pensijoms.

Rugsėjį rezerviniame fone buvo 3,387 trln. rublių (91,72 mlrd. dolerių), nacionalinės gerovės fonde – 3,15 trln. rublių (85,31 mlrd. dolerių).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius