Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Barščiai – Rusiją varginančios infliacijos atspindys

Į pensiją išėjusi mokytoja Natalija Atuhina, gyvenanti Omsko mieste, kiekvieną mėnesį verda savo mėgstamą sriubą – barščius. Dar prieš metus, pirkdama būtinus produktus sriubai vietos turguje moteris išleisdavo 165 rublius (2,87 euro). Tuo tarpu 2015 m. balandį, norėdama išsivirti puodą barščių, N.Atuhina jau priversta savo piniginę patuštinti 247 rubliais (4,29 euro), rašo naujienų svetainė wsj.com.
Ukrainietiški barščiai
Barščiai / Shutterstock nuotr.
Temos: 2 Infliacija Rusija

Per metus barščių savikaina Sibiro mieste Omske išaugo net 49,5 proc. Išaugusios išlaidos burokėlių sriubai puikiai atspindi infliacijos mastą Rusijoje.

„Barščiai yra labai objektyvus rodiklis“, – tikina 66 metų buvęs žurnalistas ponas Komarovskichas. „Barščiai nemeluoja“, – priduria jis.

Kovo mėnesį paskelbta, kad metinis infliacijos lygis Rusijoje pasiekė rekordinius 16,9 proc. Dėl to galima kaltinti kritusią naftos kainą pasaulio rinkose, nuvertėjusį rublį ir Kremliaus draudimą įvežti į šalį didžiąją dalį maisto produktų iš Vakarų šalių.

Labiausiai brango švieži produktai, tarp kurių yra ir labai rusų mėgstamų barščių ingredientai – burokai, bulvės ir kita. Per metus maisto produktų kainos Rusijoje išaugo 23 proc., o vaisiai ir daržovės pabrango net 38 proc.

Per metus maisto produktų kainos Rusijoje išaugo 23 proc., o vaisiai ir daržovės pabrango net 38 proc.

Vis dėlto, nepanašu, kad dėl augančios infliacijos rusai kaltintų Kremlių.

Rusijos valdžios pareigūnai importo iš Vakarų šalių draudimą šalies gyventojams pateikė kaip patriotišką žingsnį, kuriuo siekiama apginti Rusiją ir paskatinti vietos žemės ūkio plėtrą.

„Viskas labai brango dėl rublio nuvertėjimo“, – teigia sociologinių apklausų įmonėje dirbanti Julija Baskakova. „Net ir išsilavinusiam žmogui sunku atskirti, kur yra sankcijų (Rusijai), o kur draudimo (importuoti produktus iš Vakarų) pasekmė“, – tikina J.Baskakova.

Rusijos ekonominio vystymo ministerijos duomenimis, Kremliaus įvestas vakarietiškų maisto produktų draudimas vasarį infliaciją išaugino 2,5 proc. Tiesa, importo draudimas turėjo skirtingą įtaką skirtingoms maisto produktų kategorijoms.

Pavyzdžiui, Rusijoje pagamintų šokoladų batonėlių kainos šoktelėjo 38 proc., lyginant su 2014 m., nes smarkiai išaugo jiems pagaminti būtinų importuojamų ingredientų, tokių kaip džiovinti vaisiai, riešutai, kaina.

Kitos prekės, pavyzdžiui, pienas, brango ne taip smarkiai.

Be to, kai kurie gamintojai pradėjo didinti savo produkcijos kainas matydami bendras infliacijos tendencijas.

Be to, kai kurie gamintojai pradėjo didinti savo produkcijos kainas matydami bendras infliacijos tendencijas.

Kai kurie Rusijos ekonomistai spėja, kad infliacija jau artėja prie piko ir greitu metu pradės mažėti. Tačiau tai visai nereiškia, kad maisto kainos taip pat pradės žemėti.

Savo metiniame kreipimesi į Rusijos gyventojus balandžio 16 d. prezidentas Vladimiras Putinas pripažino, kad prie šalies infliacijos didėjimo prisidėjo ir įvestas draudimas importuoti vakarietiškus maisto produktus. Tačiau V.Putinas rusus ramino tikindamas, kad infliacija mažėja, o rublis stiprėja.

„Klausimas tas, ar žmonės bus linkę ignoruoti (augančias kainas), ar kaupsis nepasitenkinimas, kuris gali prasiveržti rudenį“, – teigė Rusijos politikos analitikas Michailas Vinogradovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius