-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusų šnipinėjimo Čekijoje ypatumai: kur nepasiekia kareivio kerzinis batas, padeda rublis

Dėl įvykių Ukrainoje Vakaruose suaktyvėjo Rusijos šnipai. Juos ypač domina Čekija, laikraštį „Lidové noviny“ cituoja praguepost.com. Rusijos šnipai Čekijoje kuria įmones, daro įtaką svarbiems valstybės projektams, renka informaciją apie NATO.
Karališkasis sodas
Šnipinėjimo Čekijoje ypatumai: kur nepasiseka Rusijos kareiviui, padeda rublis / Indrės Bungardaitės/15min.lt nuotr.

„Niekam ne paslaptis, kad Čekija yra labai įdomi Rusijos tarnyboms. Daug rusų čia gyvena ir čia yra įdomių galimybių investuotojams“, – sakė  Karelis Randákas, buvęs Čekijos civilinės kontržvalgybos vadovas.

Buvęs Čekijos karinės kontržvalgybos vadas Andoras Šándoras sakė: „Kai tik jiems pasiseka įrodyti, kad mes neturime tvirtų jungčių su Europos Sąjunga ar NATO, tai yra jų pergalė.“

Buvęs Čekijos karinės kontržvalgybos vadas Andoras Šándoras sakė: „Kai tik jiems pasiseka įrodyti, kad mes neturime tvirtų jungčių su Europos Sąjunga ar NATO, tai yra jų pergalė.“

Pasak „Lidové noviny“, daug pavienių asmenų užtikrina sėkmingą informacijos perdavimą į Maskvą.

Galimybė laisvai kurti verslą yra pakankamai nauja. Ir verslo dažnai imasi agentai.

„Jie įkuria ir angliškai pavadina įmones, įkuria jų buveines Liuksemburge ar kitur pasaulyje. Jie stengiasi neišsiduoti, nuolat keliaudami ir keisdami savo vardus“, – sakė Karelis Pacneris, moderniąja istorija ir šnipinėjimu besidomintis rašytojas.

Rusijos slaptosios tarnybos renka informaciją apie kai kuriuos produktus. Anksčiau šią savaitę Čekijos įmonė „Era“ laimėjo NATO pasiūlymą dėl dviejų „Vera“ – pasyvių sekimo sistemų – tiekimo. 

„Rusijos karinė žvalgyba GRU yra pirmoji susidomėjusi radarų techninėmis savybėmis. Jie nori žinoti, kaip juos naudoja NATO, kokią teritoriją jie padengia, kas juos valdo“, – sakė K. Randákas.

Jie pasinaudoja įvairiais aktivistų judėjimais kaip parankiais idiotais, – sakė Čekijos diplomatas.

Saugumo analitikai sutinka, kad Čekijoje svarbiausia Rusijos agentų užduotis yra ne rinkti informaciją, bet daryti įtaką visuomenės nuomonei.

Kaip pavyzdį galima minėti žlugusį JAV mėginimą pastatyti gynybinį raketų radarą Prahoje. Visuomenės grupės rengė protestus, kuriuos, kaip paaiškėjo, finansavo Rusija.

„Jie pasinaudoja įvairiais aktyvistų judėjimais kaip parankiais idiotais. Po „mylėkime, o ne kariaukime“ šūkiu jie apmokėjo įvairius protestus prieš radarą“, – sakė anonimu likti norėjęs Čekijos diplomatas. Galiausiai 2009 metais B.Obamos administracija projektą išmetė į šiukšlių dėžę.

Nepaisant saugumo iššūkių, Čekijos eksportuotojai pasisako už glaudesnius ryšius su Rusija. Tarp tokių verslininkų – turtingiausias čekas Petras Kellneris, kuriam priklauso Rusijos elektronikos prekių grandinė „Eldorado“.

„Kur nepasiseka sovietų kario batui, pasiseka nafta išteptam rubliui“, – K.Pacneris sakė apie palankų Čekijos verslininkų požiūrį į Rusiją.

Laikraštis rašo, kad buvęs Čekijos prezidento  Václavo Klauso veikla taip pat buvo remiama Rusijos, ypač naftos gigantės „Lukoil“. Jis apsilankė Rusijos ambasados surengtame pergalės dienos minėjime, kurį kiti Čekijos atstovai boikotavo dėl Rusijos veiksmų Ukrainoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius