-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Invaldos“ sandorį Lenkijoje gali tirti Vertybinių popierių komisija

Lietuvos analitikai teigia, kad investicijų bendrovės „Invalda“ ir kelių infrastruktūros grupės „Tiltra Group“ bei Lenkijos geležinkelių infrastruktūros statybos rinkos lyderės „Trakcja Polska“ 679,5 mln. litų vertės sandoris atspindi ne tik kur kas didesnę „Invaldos“ vertę, bet ir jos potencialias galimybes sumažinti skolų naštą ir dairytis naujų pirkinių, rašo „Verslo žinios“.
Derybos
Derybos / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Lenkija – labai patraukli rinka, ir dabar “Invalda„ turės likvidų akcijų paketą vienoje didžiausių infrastruktūros statybos įmonių šiame regione, vietoj nekotiruojamos vidutinio dydžio vietos rinkos žaidėjos nelikvidaus paketo“, – sako„GILD Bankers“ partneris Šarūnas Skyrius.

„Preliminariai vertinome, kad “Invaldos„ kelių tiesimo ir tiltų statybos sektorius vertas apie 200 mln. litų, o sandorio vertė yra apie 275 mln. litų (arba 5,4 lito vienai bendrovės akcijai) ir ji viršijo mūsų lūkesčius“, – teigia banko „Finasta“ analitikas Tadas Povilauskas.

Jis nurodo – apie 65 proc. visos Invaldos„ dabartinės vertės rinkoje atitenka būtentšiam sektoriui.

Jis vertina, kad “Tiltra Group„ akcijos Lenkijos bendrovei parduotos “pakankamai gera kaina„ ir skaičiuoja: grupės EV/EBITDA siekia apie 8,3, P/Sales – 0,65, P/E – apie 13,2, o tai atitinka ir gal šiek tiek netgi viršija Lenkijos tiek statybos, tiek kelių tiesimo sektoriaus vidurkį.

Kapitalo rinkos dalyviai sutaria: po šio sandorio sumažės “Invaldos„ skolų našta ir bendrovė galės dairytis naujų įsigijimų, atsiranda geras priėjimas prie kapitalo. Be to, visos svarbiausios grupės įmonės, tarp kurių – “Vilniaus baldai„ ir “Sanitas„, bus kotiruojamos biržoje, vadinasi, bus gerokai skaidresnės už tas bendroves, kurių akcijų nėra viešoje rinkoje.

“Invaldos„ situacija yra labai pagerėjusi – “Sanitas„ yra ties pardavimo riba, “Vilniaus baldai„ rodo itin gerus veiklos rezultatus“, – kalbėjo „Finastos“ analitikas T.Povilauskas.

„Invaldos“ prezidentas,Darius Šulnis pažymi: „Susijungimas atskleidžia mūsų turimo turto kelių tiesimo ir tiltų statybos sektoriuje vertę.“ Daugiau komentuoti jis nebuvo linkęs, tačiau pabrėžė, kad didelės rizikos, jog sandoris neįvyktų, nėra.

Tuo tarpu Vertybinių popierių komisija gali pradėti tyrimą, ar kai kurie rinkos dalyviai galėjo pasinaudoti nevieša informacija apie būsimą „Invaldos“ kelių verslo sandorį Lenkijoje.

VPK pirmininkas Vilius Šapoka pripažino, kad požymių dėl galimo pasinaudojimo nevieša informacija tikrai yra.

„Signalų apie galimą pasinaudojimą nevieša informacija yra, tai nepraslydo pro komisijos akis“, – „Verslo žinioms“ teigė V.Šapoka. Anot jo, ar šiuo klausimu bus pradėtas specialus tyrimas, bus sprendžiama vėliau.

Ketvirtadienį paskelbus apie „Invaldos“ įmonių grupės sandorį Lenkijoje ir atnaujinus prekybą „Invaldos“ akcijomis, jų kaina buvo pašokusi bemaž 14 proc. iki 8,50 lito. Maždaug pusę įprasto prekybos laiko prekiautos „Invaldos“ akcijos sudarė beveik penktadalį visos biržos apyvartos ir siekė beveik 1 mln. litų.

Sujudimas biržoje ties „Invaldos“ akcijomis pastebėtas jau kiek anksčiau. Dar antradienį jų apyvarta buvo maždaug dvigubai didesnė nei įprasta pastarosiomis dienomis. Be to, savaitės pradžioje ne itin optimistinėmis nuotaikomis gyvenusioje biržoje „Invaldos“ akcija dieną prieš paskelbimą apie grupės įmonės sandorį pabrango daugiau nei 4 proc.

Tokia prekyba paskatino rinkos dalyvių įtarimus, jog galėjo būti pasinaudota viešai neatskleista informacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius