Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sausį – 0,3 proc. mėnesio defliacija, vidutinė metinė defliacija – 0,7 proc.

Lietuvoje sausio mėnesį buvo 0,3 proc. mėnesio defliacija. Vartojimo prekių ir paslaugų kainos šalyje mažėja antrą mėnesį iš eilės. Statistikos departamentas pranešė, kad metinė infliacija (sausį, palyginti su 2015 metų sausio mėnesiu) siekė 0,9 proc., o vidutinė metinė defliacija – 0,7 procento.
Eurai
Eurai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Statistikų teigimu, sausio mėnesio kainų pokyčiui daugiausia įtakos turėjo sumažėjusios drabužių (7,8 proc.), degalų ir tepalų (3,7 proc.), avalynės (8 proc.) kainos ir padidėjusios kitų neelektrinių asmens priežiūros prietaisų, reikmenų ir priemonių (3 proc.), spirituotų gėrimų (2,2 proc.), duonos ir grūdų produktų (1,2 proc.), vaisių (2,9 proc.), šilumos energijos (1,7 proc.), pieno ir jo produktų, sūrių, kiaušinių (0,9 proc.) kainos.

Vartojimo prekių kainos per mėnesį sumažėjo 0,3 proc., paslaugų kainos taip pat sumenko 0,3 procento. Valstybės ir savivaldybių institucijų reguliuojamos vartojimo prekių ir paslaugų kainos per mėnesį padidėjo 0,4 proc., rinkos kainos – sumažėjo 0,4 procento.

Metinei infliacijai didžiausią įtaką turėjo padidėjusios drabužių (3,7 proc.), azartinių lošimų (loterijų bilietų) paslaugų (51,7 proc.), avalynės (3,5 proc.), viešojo maitinimo restoranuose, kavinėse ir panašiose įstaigose paslaugų (5,7 proc.), daržovių (8,2 proc.), būsto nuomos paslaugų (20,7 proc.) kainos ir sumažėjusios šilumos energijos (7,5 proc.), pieno ir jo produktų, sūrio, kiaušinių (3,2 proc.), mėsos (1,8 proc.), kietojo kuro (5,5 proc.), degalų ir tepalų (6,1 proc.), alaus (8,2 proc.) kainos.

Vartojimo prekių kainos per metus sumažėjo 0,3 proc., o paslaugų kainos padidėjo 4,7 procento. Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos kainos per metus sumažėjo 0,7 proc., o rinkos kainos padidėjo 1,2 procento.

Statistikai prognozavo, kad sausio mėnesį Lietuvoje bus užfiksuota 0,2 proc. suderinta mėnesio defliacija, 0,8 proc. suderinta metinė infliacija ir 0,5 proc. suderinta vidutinė metinė defliacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius