Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sausį vidutinė elektros kaina biržoje buvo 13,8 cento už kilovatvalandę

Nuo šių metų pradžios Lietuvoje pradėjusioje veikti elektros biržoje per sausio mėnesį suprekiauta 536,7 mln. kilovatvalandžių elektros energijos, kurios vidutinė kaina buvo 138,4 Lt/MW.
Elektros laidai
Elektros laidai / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Per biržą buvo suprekiauta 43 proc. viso Lietuvoje suvartojamo elektros energijos poreikio. Sausio mėnesį elektros biržoje sudaryta sandorių už 74,4 mln. litų, teigiama išplatintame pranešime.

„Pirmasis biržos veiklos mėnuo pranoko lūkesčius dalyvių aktyvumu ir pasiekta apyvarta. Birža veikė sklandžiai, kainas daugiausia koregavo oro sąlygos, vyko aktyvi tarptautinė prekyba“, – sakė Lina Skrabutėnaitė, rinkos operatoriaus bendrovės BALTPOOL UAB generalinė direktorė.

Kaip rašoma pranešime, pirmasis mėnuo rodo, jog elektros biržoje vyksta aktyvi tarptautinė prekyba. Biržoje yra užsiregistravę ir aktyviai veikia ne tik vietiniai gamintojai ir pirkėjai, bet ir kaimyninių šalių elektros prekybos įmonių atstovybės, sudariusios biržos dalyvių sutartis. Per sausį biržos dalyvių padaugėjo iki 20-ties.

Vidutinė biržoje suprekiautos elektros energijos kaina (13,8 ct/kWh) yra tik pačios elektros, kaip prekės, kaina be infrastruktūros mokesčių, kurie sudaro galutinę vartotojų mokamą kainą. Palyginimui – šiuo metu Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos nustatyta normatyvinė elektros energijos gamybos savikaina yra 15,5 ct/kWh.

Mažiausia vidutinė dienos kaina elektros biržoje susiformavo sausio pradžioje – 5,8 ct/kWh, aukščiausia – 19 ct/kWh – per didžiausius šalčius paskutinę sausio savaitę. Kainų svyravimą daugiausia įtakos turėjo poilsio bei švenčių dienų laikotarpiai, o pakilimą – dėl rekordinio šiais metais šalčio išaugęs elektros energijos poreikis, kai šiluminės elektrinės daugiau dėmesio turėjo skirti šilumos, o ne elektros gamybai.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius