Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Saxo“ ekonomistas: centrinių bankų vadovai problemas tiesiog sušluoja po kilimu

​Trys pasaulio ekonomikos superjėgos – JAV, Kinija ir Europa – artėja prie didžiulės aktyvų vertės griūties dėl to, kad jų ekonomikų modeliai prioritetu laiko vartojimą, o ne produktyvumą, įspėja „Saxo Bank“ ekonomistas, kurį cituoja CNBC.
Birža
Birža / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Mes vis dar esame nepakankamai protingi, kad suprastume, kad dabartinė Ponzi schema artėja prie neišvengiamo Minsky momento“, – sakė ekonomistas Steenas Jacobsenas.

Minsky momentas yra Paulo McCulley'io iš PIMCO sugalvota frazė, skirta apibūdinti Rusijos 1998 metų finansų krizei. Hymanas Minsky'is, kurioo vardu ir yra pavadintas terminas, buvo amerikiečių ekonomistas.

S.Jacobsenas neįvardijo, kada aktyvų vertė drastiškai nusmuks, tačiau pabrėžė, kad problemas dėl didžiulių skolų centriniai bankai tarytum sušlavė po kilimu, kurios sugrįš esant žemai infliacijai arba defliacijai.

S.Jacobsenas neįvardijo, kada aktyvų vertė drastiškai nusmuks, tačiau pabrėžė, kad problemas dėl didžiulių skolų centriniai bankai tarytum sušlavė po kilimu, kurios sugrįš esant žemai infliacijai arba defliacijai.

„Mes vis dar dirbame su tuo pačiu scenarijumi, kuris mums buvo pristatytas prieš penkerius metus. Palaikome žemas palūkanų normas, kad skolas aptarnauti būtų lengviau, apsimetame turintys patikimą planą, bet niekada nesprendžiame struktūrinių problemų ir tiesiog tempiame laiką. Iki šiol galėjome taip išsisukti, tačiau dinamika dabar keičiasi“, – sakė ekonomistas.

Centriniai bankai pasaulyje pradėjo aktyvų pirkimo programas, gelbėdamiesi po 2008 metų krizės. Kai kurie ekonomistai teigė, kad tai prisidėjo prie infliacijos augimo, dėl ko mažėja skola.

Kai kurie aukšto rango ekonomistai, pavyzdžiui, JAV iždo sekretorius Larry'is Summersas įspėjo apie galimą stagnaciją, kai investicijų išsivysčiusiose valstybėse toka lemia krentančias pajamas ir neaugančią paklausą.

„Persikėlimas į internetą, ironiška, mus padarė didesniais vartotojais ir mažiau produktyviais. Jeigu produktyvumas būtų toks, koks jis buvo iki 1970 metų, JAV BVP dabar būtų 55 proc. didesnis ir įspūdingą skolos ir BVP santykį dabar būtų lengva padengti“, – sakė ekonomistas.

Pasak jo, niekas nekalba apie paprastas aritmetines tiesas ir laukia, kad viskas pasitaisys savaime.

„Viltis yra prasta politika ir ji priklauso Bažnyčiai, o ne ekonomikai“, – sakė ekonomistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius