Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

SEB analitikai atsigavimą regi 2011-ųjų pradžioje (atnaujinta 13.13 val.)

Antrąjį ketvirtį Lietuvos ekonomika pasiekė dugną. Dabar šaliai svarbu išgyventi du tris artimiausius ketvirčius. Tada bus galima tikėtis šiek tiek lengvesnio laikotarpio, prognozuoja SEB banko analitikai.
Finansų analitikas Gitanas Nausėda treęiadienį susitiks su NATO parlamentarais.
G.Nausėda / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Jei ekonomikos dugną vertiname kaip BVP kritimo stabilizaciją, drįsčiau teigti, kad antrasis ketvirtis ir buvo tas dugnas“, – antradienį žurnalistams sakė SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda. Jo teigimu, išankstiniai trečiojo ketvirčio duomenys iš pramonės, mažmeninės prekybos, žemės ūkio sektorių rodo, kad kritimas bus ir trečiąjį ketvirtį. „Šį kartą nuosmukis gali sudaryti 17–18 proc., tai yra šiek tiek geriau nei antrąjį metų ketvirtį“, – kalbėjo G.Nausėda.

Vis dėlto, jo teigimu, nedarbo lygis daugumai žmonių yra svarbesnis nei „abstraktūs BVP skaičiukai“. „Deja, nedarbo požiūriu negalime nudžiuginti“, – patikino SEB banko prezidento patarėjas. Esą visame pasaulyje prasidėjus ekonomikos atsigavimui, darbo rinka kurį laiką nereaguoja į atsigavimo ženklus, nedarbo lygis toliau didėja. „Nedarbo lygis gali kilti ir 2011 metų pradžioje arba geriausiu atveju iki kitų metų antrojo pusmečio“, – prognozėmis dalijosi G.Nausėda.

Papildyta 13.13 val: Valdžia netaupo?

SEB banko analitikai įžvelgia nemažą atotrūkį nuo valdžios deklaracijų apie taupymą ir realaus gyvenimo. G.Nausėda aiškino, kad antrąjį šių metų ketvirtį privačiame sektoriuje antrąjį 2009 m. ketvirtį, palyginti su analogišku praėjusių metų laikotarpiu, vidutinis sąlyginis darbuotojų skaičius sumažėjo 18,3 proc., tuo tarpu valstybės sektoriuje – 2,1 proc.

Tuo tarpu vidutinis mėnesio darbo užmokesčio fondas privačiame sektoriuje mažėjo 23,3 proc., o valstybės sektoriuje – 0,8 proc. „Mes matome tai, kad privatus verslas tikrai nedaug šneka, bet daug daro“, – komentavo G.Nausėda. Esą valdžios sprendimų priėmimą lėtina politinio derinimo procedūros.

SEB banko analitikai prognozuoja, kad šiemet vidutinis nedarbo lygis sudarys maždaug 14 proc., 2010 m. – 15,5 proc., o 2011 m. – 16 proc.

Lietuvos BVP šiais metais smuks 15,5 proc., 2010 metais – 3,5 proc., o 2011 metais planuojamas 3 proc. BVP augimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius