Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimas galimybę didinti pelno mokestį svarstys tik pavasarį

Seimas tik pavasarį imsis svarstyti Pelno mokesčio įstatymo pataisas, pagal kurias pelno mokestis būtų didinamas nuo 15 iki 20 procentų, o dividendai apmokestinami priklausomai nuo jų dydžio.
pinigai
pinigai / E.Jankausko/15min.lt nuotr.

Pagal projektą, pajamos iš paskirstytojo pelno iki 15 000 litų būtų apmokestinamos 5 procentų mokesčio tarifu, pajamos iš paskirstytojo pelno nuo 15 001 lito iki 96 000 litų apmokestinamos taikant 15 procentų mokesčio tarifą, pajamos iš paskirstytojo pelno nuo 96 001 lito apmokestinamos taikant 25 procentų mokesčio tarifą.

Palūkanoms, gautoms už indėlius ir (ar) už pinigų skolinimą fiziniams asmenims, kai gautų palūkanų sumai iki 15 000 litų taikomas 0 procentų tarifas, palūkanų sumai nuo 15 001 litų iki 100 000 litų taikomas 5 procentų tarifas, palūkanų sumai nuo 100 001 litų taikomas 10 procentų tarifas.

Už tai numatantį įstatymo projektą Seimas antradienį pritarė po pateikimo. Toliau pataisas svarstys komitetai.

Prie įstatymo svarstymo visas Seimas grįš tik pavasario sesijoje, nors opozicija ir reikalavo įstatymo svarstymo kartu su kitų metų biudžetu.

Posėdžiui pirmininkaujančiam liberalcentristui Algiui Čaplikui dėl būsimos svarstymo datos balsavimą teko skelbti dukart, nes per pirmą balsavimą balsai pasiskirstė po lygiai. Valdantiesiems pavyko pelno mokesčių pakeitimo svarstymą nukelti į pavasario sesiją tik antruoju bandymu.

„Nejuokinkim žmonių, nejaugi gruodžio 20 dieną mes visą pelno mokesčio sistemą pakeisime?“ – komentarui dėl svarstymo datos neatsispyrė A.Čaplikas, nors posėdžio pirmininkui komentuoti balsavimus draudžia Seimo Statutas.

Projektų iniciatorius „tvarkietis“ Julius Veselka teigia, kad nustačius didesnį pelno mokestį bei diferencijavus mokesčius už didvidendus pagal jų sumą, Lietuva sieks verslą investuoti į gamybą, verslą, o ne asmeninį praturtėjimą.

„Mano pasiūlymai visiškai nesusiejami su gaisru, su krize, jie yra siūlomi daugelį metų“, – aiškino J.Veselka.

Pasak jo, įstatymu siekiama ne tik į biudžetą surinkti papildomus 28 mln. litų, bet ir sukurti stipresnę viduriniąją klasę. Tačiau įstatymui nepritariantys liberalai tikino, kad siūlant tokius įstatymus smūgiuojama į ekonomikos pagrindus.

„Tokie siūlymai primena Šaltąjį karą, kai visi galvojo apie ginkluotę, kaip kuo daugiau ginklų nusipirkti, ir visai negalvojo apie pasekmes. (...) Tokie įstatymai kaip bombos, kurias dabar laikysime į ekonomikos pagrindus“, – sakė Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius.

15 procentų pelno mokesčio tarifas yra nustatytas Vyriausybės pasirašytame Nacionaliniame susitarime. Be to, Ūkio ministerija verslui yra pasižadėjusi su verslu susijusių įstatymų įsigaliojimą numatyti tik nuo gegužės 1 arba lapkričio 1 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius