-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimas linkęs metams stabdyti įmokas į privačius pensijų fondus

Seimas antradienį nusprendė toliau svarstyti Pensijų sistemos reformos įstatymo pakeitimus, pagal kuriuos metus iš „Sodros" į privačius pensijų fondus nebūtų pervedama lėšų.
Pensininkai
Pensininkai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Už tai, kad įmokos turi būti stabdomos, balsavo 88 parlamentarai, prieš buvo 14, dar 17 Seimo narių susilaikė. Prieš projektą vieningai pasisakė tik liberalai ir liberalcentristai.

Toliau šį įstatymą Seimas svarstys gruodžio 20 dieną.

Pasak vieno iš pataisų autorių, socialdemokrato Algirdo Syso, atsisakyti įmokų į privačius fondus būtina, nes pastarieji neša vien nuostolius, o dabar svarbiau galvoti apie tuos pensininkus, kurie gyvena šiandien.

„Siūlau nemerkti pinigų į balą, iš kurios juos paskui bus labai sunku išimti“, – dėstė A.Sysas.

Anot jo, į privačius fondus žmonės gali investuoti tik savo noru, privačia iniciatyva, bet nenaudojant tam visuomeninių pinigų. 

Liberalas Artūras Melianas tikino, kad įmokos į pensijų fondus nėra visuomeniniai pinigai, o asmeninės piliečių lėšos. Jo nuomone, atsisakydamas įmokų į privačius pensijų fondus Seimas elgiasi kaip nepatyręs investuotojas.

„Vienų metų svyravimai nėra rodiklis. Dabar valstybė panaši į nepatyrusį investuotoją, kuris vos susvyravus akcijų vertei bėga atsiimti pinigų“, – piktinosi liberalas.

Savo ruožtu premjeras Andrius Kubilius, reikšdamas paramą laikinai įmokų į privačius pensijų fondus pauzei, ramino įsiaudrinusius Seimo narius.

„Nėra gerų sprendimų. Abi pusės iš dalies yra teisios. (...) Tačiau reikia daryti pauzę, kokią pasiūlė A.Sysas, ir per tą laiką priimti įstatymus dėl visos privataus kaupimo pertvarkos“, – sakė premjeras.

Įstatymo iniciatorių skaičiavimu, į fondus nebepervedant 2 proc., „Sodros“ biudžete liktų 384 mln. litų. Pinigai nepervedami, pagal įstatymą, būtų tik 2012 metais.

Seimas pernai birželį neribotam laikui paliko galioti iki 2 proc. sumažintą „Sodros“ įmoką į antros pakopos pensijų fondus. Anksčiau buvo numatyta, kad toks tarifas galios iki 2010-ųjų pabaigos ir tuomet bus grįžta prie 5,5 proc. įmokos, taip pat žadėta gyventojams dėl to patiriamus nuostolius kompensuoti vėliau. Tačiau sumažintų pervedimų galiojimas buvo pratęstas ir 2011 metams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius