Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimas patvirtino 2011 metų biudžetą (valstybės išlaidų grafikas, papildyta 14.42 val.)

Dvejų metų gimtadienį švenčianti Vyriausybė gavo dovaną. Seimas ketvirtadienį priėmė kitų metų valstybės biudžetą.
Seimo salė
Seimas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Už 2011 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymą balsavo 73 parlamentarai, prieš – 56, susilaikė 7. „Už“ vieningai balsavo visi 71 valdančiajai daugumai priklausantys, taip pat du Mišrios Seimo narių grupės nariai, anksčiau priklausę valdantiesiems, – Asta Baukutė ir Žilvinas Šilgalis.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Kęstutis Glaveckas tvirtino, kad biudžetas – kokybiškesnis nei ankstesniais metais. „Biudžetas yra maksimalus, ką mes galėjome padaryti, kad valstybės pajamų ir išlaidų planas labiausiai atitiktų esamą situaciją ir užtikrintų proveržį, išėjimą iš sunkios padėties, ką mums sekasi padaryti“, – sakė Liberalų sąjūdžio atstovas.

Opozicinės „Teisės ir teisingumo“ frakcijos lyderis Valetinas Mazuronis tvirtino puikiai suprantąs, kad „pinigai iš dangaus nekrinta“, tačiau tvirtino, jog biudžetas parengtas prastai.

Socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis tikėjosi, kad vienintelė išeitis – kreiptis į prezidentę Dalią Grybauskaitę, jog ši vetuotų įstatymą.

Išlaidos išaugo 100 mln. Lt

Prieš balsavimą Seimas nepritarė nė vienam naujam parlamentaro pasiūlymui, kuriam nebuvo pritarusi Vyriausybė, tarp jų – ir iniciatyvoms nukirpti 16 mln. Lt, skirtų Valdovų rūmų statyboms, ir pripažinti sumažintas pensijas valstybės skola.

Planuojamos 2011 metų nacionalinio biudžeto pajamos (be ES ir kitos paramos lėšų) – 19,908 mlrd. Lt, o su ES ir kitos tarptautinės finansinės paramos lėšomis – 26,830 mlrd. Lt. Tai yra apie 5 proc. daugiau, nei numatoma surinkti 2010 metais.

Nacionalinio biudžeto išlaidos be ES paramos lėšų sieks 22,468 mlrd. Lt. Kadangi Seimas pritarė alkoholio akcizo mažinimui, valstybės biudžeto deficitas sieks 2,5 mlrd. Lt. Tačiau Finansų ministerijos atstovai tvirtina, jog tikslas, kad konsoliduotas valdžios sektoriaus deficitas 2011 metais siektų 5,8 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), išlieka.

Nacionalinio biudžeto projekte, kuris apima valstybės ir savivaldybių biudžetus, numatoma, kad 2011 metų nacionalinio biudžeto pajamos be ES ir kitos paramos lėšų sudarys 19,908 mlrd. Lt. Su ES ir kitos tarptautinės finansinės paramos lėšomis numatomos nacionalinio biudžeto pajamos sudarys 26,830 mlrd. Lt.

Šiemet biudžeto dokumentas papildytas preambule, kuria konstatuojama, kad sunkmetis šalyje dar nesibaigė, todėl „nėra pagrindo konstatuoti, jog būtų numatoma gauti ar būtų sukaupta lėšų, reikalingų nesumažintiems atlyginimams ir pensijoms mokėti, todėl valdžios sektoriaus 2011 metų išlaiidos turi būti tvirtinamos laikantis sumažintų atlyginimų ir pensijų dydžių“.

Kitais metais nustatytas skolinimosi limitas Vyriausybei perpus mažesnis nei šiemet – 5,605 mlrd. Lt. Iš šios sumos 1,725 mlrd. Lt skirta sukaupti dalį lėšų Vyriausybės euroobligacijų emisijai 2012 metais išpirkti.

2011 metų valstybės išlaidų struktūra*

Finansų ministerija/580px
Šaltinis:Finansų ministerija

*Skaičiai preliminarūs, nes Seimas ketvirtadienį dar balsuos dėl Socialinio draudimo ir sveikatos apsaugos biudžetų.

(Papildyta 14.42 val.) Premjeras Andrius Kubilius džiaugėsi, kad pavyko priimti biudžetą, kuris yra „ambicingas pajamų prasme“, bet  „leidžia su santūriu optimizmu į 2011 metus“. 

„Surinkti milijardą litų užkertant kelią kontrabandai ir šešėliui nėra praprastas“, – sakė jis ir priminė, jog Vyriausybė planuoja įvesti tvarką, kad maisto produktų prekeiviai turguose turėtų naudotis kasos aparatais.

Anot premjero, „biudžetas tikrai taupus, kuklus, pokrizinis“, bet jis „visų pirma yra skirta ne valstybės tarnybai, ne biurokratams, ne kam nors, o kiekvienam žmogui.“ Esą tai, kad valstybės finansai yra sėkmingai tvarkomi, turėtų būti labai svarbu paprastiems žmonėms, ypač gaunantiems mažas pajamas, mat tuomet valstybė gali geresnėmis sąlygomis pasiskolinti pinigus, kurie daugiausiai išleidžiami socialinėms reikmėms.

A.Kubilius apgailesavo, kad dėl alkoholio akcizo išaugo skirtumas tarp valstybės pajamų ir išlaidų. 
„Tų 100 mln. Lt nėra iš kur paimti, todėl singalas visiškai prastas, kurį pasiunčiam tarptautinėms rinkom ir tikrai darysime viską, kad pasiektume savo užsibrėžtą tikslą išsaugoti 5,8 proc. BVP deficitą“, – žadėjo premjeras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius