-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas siūlys, kad paskolas verslui dalintų VMI

Trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) nariai konstatavo, kad pagalbos verslui planas užstrigęs, „Invega“ lėšas skirsto neefektyviai, tad formuluos pasiūlymą Vyriausybei, kad likvidumo paskolų dalinimą perimtų Valstybinės mokesčių inspekcija (VMI).
Eurai
Eurai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Trečiadienį Biudžeto ir finansų komiteto posėdyje virė aistros – Seimo nariai klausinėjant, kodėl lėšos nepasiekia verslo, „Invegos“ ir Ekonomikos ir inovacijų ministerijos bei bankų atstovai permetinėjo atsakomybę vieni kitiems.

„Užmigome matydami priemones ir džiaugiamės lyg padarę didžiulį darbą. Mes esame diskusijų stadijoje. Kiek galima kalbėti – visą mėnesį visi kalbasi, kažką tobulina, bet kai į finansinių priemonių įgyvendinimą pažiūri, tai, vakar duomenimis, tik 2,5 proc. nuo visų patvirtintų priemonių pasiekė verslą. Mes per mėnesį tik vėžlio greičiu pajudėjome“, – kritikavo Seimo narys Algirdas Butkevičius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius

Kad paramos administravimas įstrigęs, o ekonomikos skatinimas neveikia kalbėjo ir Seimo nariai Mykolas Majauskas bei Vida Ačienė.

Paskolų dalijimą siūlys perduoti VMI

Stringančia verslo parama ir „Invegos“ neefektyviu pinigų skirstymu nepatenkinti BFK nariai nutarė formuluoti komiteto pasiūlymą Vyriausybei, kad lengvatines paskolas smulkiam ir vidutiniam verslui dalintų ne „Invega“, o visą informaciją apie įmones turinti VMI.

Apie šį pasiūlymą jau kurį laiką kalba tiek Seimo nariai, tiek verslas, tiek ekonomistai.

„Į komitetą kreipiasi smulkus ir vidutinis verslas ir jis paminėjo, kad viena iš priemonių, kuri tinkama ir greitai įgyvendinama, – paleisti paskolas per VMI“, – posėdžio metu sakė BFK pirmininkas Valius Ąžuolas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Valius Ąžuolas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Valius Ąžuolas

Tiesa, dėl to suabejojo kai kurie komiteto nariai. Seimo narė Rasa Budbergytė tvirtino, kad vieni pirmųjų tuo domėtis pradėję socialdemokratai yra „beveik įsitikinę, kad neįmanoma padaryti“. Dėl tokios galimybės suabejojo ir konservatorius M.Majauskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

„Dabar pasirinktas tarpininkas, kuris išskolina pinigus ar garantuoja paskolas – „Invega“ – tai daro neefektyviai. Klausimas, galbūt VMI tai galėtų padaryti efektyviau. Diskutavome ir praėjusią savaitę – klausėme finansų viceministrės, buvo išreikštos abejonės, klausėme VMI vadovės, ji taip pat išreiškė abejones. Nežinau, ką mūsų raštas padės, bet jei padėtų, tai aš visomis už, kad tik greičiau pinigai pasiektų verslą“, – sakė M.Majauskas.

Tuo tarpu posėdyje nuotoliniu būdu dalyvavusi „Invegos“ generalinio direktoriaus pavaduotoja Inga Beiliūnienė replikavo, kad po tokio pavedimo ir vėl bus nusivylimas, nes pasirengimo procesas užtruktų – VMI neturi nei patirties, nei žmogiškųjų išteklių, nei tokiam tikslui priderintų IT sistemų, o visas pasiruošimas užtruktų mažiausiai pusę metų.

„Greitai tokio pasiūlymo neįmanoma įgyvendinti“, – pabrėžė ji.

Lėšos – biurokratijos liūnuose

Posėdžio metu buvo pateikta ir konkrečių pavyzdžių, kokiame biurokratijos liūne šiuo metu įstringa verslui skirtos lėšos.

Seimas narys liberalas Kęstutis Glaveckas posėdžio metu pasakojo gavęs laišką iš bendrovės, kuri bando pasinaudoti kompensavimo už palūkanas priemone ir gauti šiam tikslui 4 tūkst. eurų kas mėnesį.

Tačiau įmonė sulaukė atsakymo iš „Invegos“, kad pati turi apmokėti palūkanas, o tuomet „Invega“ kompensuos šias lėšas. Įmonei atsakius, kad pinigų neturi, „Invega“ pasiūlė kreiptis į Šiaulių banką paskolos, ja apmokėti palūkanas, o tada atsiimti lėšas iš „Invegos“.

„Verslininkai, kuriems pažadėta apie milijoną eurų investicijų, negali palūkanų padengimo gauti – vėl reikia į skolas lįsti ir tai neteisinga“, – piktinosi K.Glaveckas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Glaveckas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Glaveckas

Ekonomikos ir inovacijų viceministrė Jekaterina Rojaka tvirtino, kad „Invega“ nori tiesiai bankams kompensuoti palūkanas, kad nereikėtų velti paskolos gavėjo, tačiau bankai su tuo nesutinka.

Tačiau Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Mantas Zalatorius pasiūlė viceministrei negudrauti ir atkirto, kad jei „Invega“ išmokėtų pinigus per dieną, jokių problemų nekiltų, tačiau dabar pinigai suvaikšto tik per 30 dienų.

Lietuvos bankų asociacija/Mantas Zalatorius
Lietuvos bankų asociacija/Mantas Zalatorius

„Tai noro ir galimybių klausimas. Jei nėra galimybių, reikia sakyti, kad nėra galimybių, jei nėra noro, reikia sakyti, kad nėra noro. Velti į tai bankus nesąžininga. Siūlau operatyviai ir greitai pervesti pinigus į sąskaitą verslininkams“, – siūlė M.Zalatorius.

Tuo tarpu „Invegos“ atstovė I.Beiliūnienė negalėjo patikėti, kad įmonės neturi pinigų susimokėti už palūkanas pačios ir palaukti mėnesį lėšų.

„Mes kompensuojame kas mėnesį – įmonėms reikia rasti lėšų sumokėti už palūkanas ir sekantį mėnesį atgauna pinigėlius. Gal įmanoma rasti vieno mėnesio kompensavimui lėšų?“, – replikavo „Invegos“ atstovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius