Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šešėlinis verslas klesti

Atrodo, į kampą užspeistas verslas randa vis įvairesnių būdų, kaip slėpti mokesčius. Tiesa, Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) taip pat nesnaudžia – prasižengusieji randami ir baudžiami. Apie visa tai kalbamės su VMI prie LR finansų ministerijos viršininko pavaduotoju Dainiumi Daugirda.
Klesti šešėlinis verslas.
Klesti šešėlinis verslas. / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.
Temos: 2 Finansai Verslas

– Teigiama, kad šešėlinė ekonomika plinta žaibo greičiu. Ar taip yra iš tikrųjų?

– Atrodo, taip. Stebėdami verslo elgseną, lemiamą ekonomikos lėtėjimo, ir analizuodami mokesčių vengimo tendencijas, matome, kad pastaraisiais metais pradėjo plisti išgyvendinti mokesčių vengimo būdai, susiję su pajamų neapskaitymu, nelegaliu darbu, verslo perkėlimu į naujai įsteigtą arba nupirktą įmonę.

– O kokie būdai yra dabartinio sunkmečio išradimas?

– Vis labiau plintantis reiškinys, nebūdingas ankstesniems metams, tas, kad kai trūksta apyvartinių lėšų, vengiama laiku deklaruoti buhalterinėje apskaitoje apskaitytas pardavimo pajamas ir taip nutolinamas mokesčių mokėjimo terminas, delsiama išrašyti prekių arba turto pardavimo PVM sąskaitas faktūras, nors tos prekės ar turtas jau seniai yra perduoti pirkėjui (pvz., statybininkai vietoj buto pardavimo sutarčių pradėjo sudarinėti buto statymo rangos sutartis, taip bandydami nuslėpti pardavimo faktą).

Kita naujovė – daugėja nustatytų faktų, kai įmonės deklaruoja tiekimą į ES valstybes (daugiausia – į Latviją) arba eksportą į lengvatinių mokesčių šalis, o iš tikrųjų prekes realizuoja Lietuvoje, neapskaitydamos pajamų ir nemokėdamos mokesčių. Taip pat nustatoma nemažai atvejų, kai vadovai iš įmonių sąskaitų pasiima dideles sumas lėšų ir negrąžina – jos naudojamos neapskaitytiems sandoriams ir atsiskaitymams.

Vis labiau plintantis reiškinys, nebūdingas ankstesniems metams, tas, kad kai trūksta apyvartinių lėšų, vengiama laiku deklaruoti buhalterinėje apskaitoje apskaitytas pardavimo pajamas ir taip nutolinamas mokesčių mokėjimo terminas.

Verta paminėti ir tai, kad išlieka populiarūs tokie piktnaudžiavimo būdai kaip beprocentinių paskolų teikimas asocijuotiems asmenims, siekiant išvengti pajamų apmokestinimo, ir privačių poreikių tenkinimas įmonių lėšomis, taip padidinant įmonės PVM atskaitą.

– Galbūt galėtumėte įvardyti kokį nors garsų gudraus mokesčių slėpimo pavyzdį?

– Neseniai VMI, patikrinusi keletą visoje šalyje veikiančių maitinimo įstaigų ir restoranų tinklus valdančių bendrovių, nustatė sukčiavimo atvejų, kai, naudodamasi elektroninių kasos aparatų intelektualiomis valdymo programomis ir išduodama klientams tik tarpinius čekius, per keletą mėnesių viena įmonė neapskaitė, preliminariais duomenimis, apie 1,5 mln. litų, o nuo valstybės „nusuko“ daugiau kaip 300 tūkst. litų PVM.

VMI specialistai, peržiūrėję vienos bendrovės valdomuose restoranuose elektroninių kasos aparatų programos užregistruotas kasos operacijas, pastebėjo, kad kiekvieną dieną buvo atliekama įvairių nefiskalinių ūkinių operacijų (t. y. operacijos, nefiksuojamos galutiniuose apskaitos dokumentuose). Šio restoranų tinklo klientams buvo išduodami ne galutiniai čekiai, o sąskaitos, savo išoriniais rekvizitais beveik nesiskiriančios nuo fiskalinio čekio, tačiau jų duomenys neišsaugomi apskaitos dokumentuose. Klientams pateikiamas čekis-sąskaita, pagal kurią klientas sumoka už valgį, negarantuoja, kad sumokėti pinigai išties bus apskaityti. Tai tarpinis čekis klientui – jis vėliau gali būti anuliuotas.

Peržiūrint nefiskalines operacijas pastebėta, kad kasdien sistemingai buvo atliekamos tos pačios operacijos: atspausdintų čekių-sąskaitų duomenys moderniomis programomis buvo anuliuojami, gautos lėšos neapskaitomos, į valstybės biudžetą nesumokami pridėtinės vertės ir kiti mokesčiai.

Vienos Vilniuje veikiančios maitinimo įstaigos savininkai po mokesčių inspektorių patikros pripažino savo kaltę ir sumokėjo mokesčius, o štai restoranų tinklo patikrinimas, jo vadovams neprisipažinus sukčiavus, tęsiamas – bus atliekama išsami patikra, po kurios bendrovei gresia ir nemažos baudos.

– Kokia atsakomybė gresia už mokesčių slėpimą?

– Noriu pabrėžti, kad VMI niekada neskuba bausti mokesčių mokėtojų. Griežtos sankcijos numatytos tik tiems mokesčių mokėtojams, kurie sąmoningai sukčiauja, apgaudami save ir valstybę. Sąžiningiems mokesčių mokėtojams VMI visada yra pasirengusi padėti, suteikti išsamias konsultacijas ir atsakyti į visus jiems rūpimus klausimus bei kartu ieškoti sprendimo.
Jeigu kalbėtume apie baudas, tai jų dydis priklauso nuo padaryto nusižengimo dydžio, nuo nuslėptos mokesčių sumos ir pan. Kiekvieną kartą tai būna individualu.

– Ar yra būdų atidėti mokesčių mokėjimą, išvengti delspinigių?

– Atsižvelgdama į tai, kad susiklosčius sunkiai ekonominei padėčiai daugėja atvejų, kai mokesčių mokėtojai turi mokestinę nepriemoką, kurios negali sumokėti į valstybės (savivaldybės) biudžetą dėl lėšų trūkumo, susidariusio būtent dėl to, kad jiems už atliktus darbus ar suteiktas paslaugas skolingos iš valstybės (savivaldybės) biudžeto finansuojamos įstaigos, VMI atleidžia mokesčių mokėtojus nuo delspinigių arba dalies jų, taikydama Lietuvos Respublikos mokesčių administravimo įstatymo nuostatas. Mokesčių mokėtojas gali prašyti atleisti jį nuo delspinigių, priskaičiuotų jam nesumokėjus mokestinės nepriemokos, kurios dydis atitinka jo reikalavimo už atliktus darbus ir / ar suteiktas paslaugas įstaigoms, finansuojamoms iš valstybės (savivaldybės) biudžeto, sumą. Kartu su tokiu mokesčių mokėtojo prašymu turi būti pateikti dokumentai, įrodantys atitinkamus mokesčių mokėtojo reikalavimus valstybei (savivaldybei), pvz., darbų iš valstybės biudžeto finansuojamoms įstaigoms atlikimo sutartis, skolų suderinimo su asignavimų valdytojais aktai ir pan.

Taip pat primename, kad gyventojai, neturintys lėšų iškart sumokėti mokesčių, gali sudaryti mokestinės paskolos sutartį ir mokesčius atidėti arba jų mokėjimą išdėstyti dalimis. Tokį sprendimą mokesčių administratorius gali priimti mokesčių mokėtojo prašymu, nustačius, kad nedelsiant sumokėjus mokestinę nepriemoką mokesčių mokėtojo finansinė būklė taptų kritinė arba jis turėtų didelių sunkumų vykdydamas kitus savo įsipareigojimus, o šios nepriemokos mokėjimo atidėjimas (išdėstymas) suteiktų jam galimybę stabilizuoti savo finansinę būklę bei sumokėti mokestinę nepriemoką vėliau.

– Kaip plačiai VMI vykdo mokesčių mokėtojų kontrolę?

– Šiais metais VMI vykdomos mokesčių apskaičiavimo ir mokėjimo kontrolės mastas, palyginti su praėjusiais metais, beveik nepakito: pirmąjį 2009 m. pusmetį atlikome 5 073 mokestines patikras (atitinkamu 2008 m. laikotarpiu – 5 548). Tačiau reikėtų pabrėžti, kad šiais metais mokesčių administratorius ypač didelį dėmesį skiria analitinei veiklai: stebimi ir analizuojami mokesčių mokėtojų veiklos rodikliai, rinkos dalyvių sandoriai, deklaruojami bei mokami mokesčiai.

Pažymėtina, kad vis daugiau itin tikslios informacijos apie daromus mokestinius pažeidimus mokesčių administratoriui suteikia sąžiningai veiklą vykdantis verslas: sąžiningai rinkoje veiklą vykdantys verslininkai bendrauja su VMI ir praneša apie sukčiauti bandančius bei rinką iškraipančius konkurentus. VMI atidžiai įvertina tokią informaciją, kad taip nebūtų bandoma susidoroti su konkurentais, tačiau prisistatyti nebijantys verslo atstovai pateikia objektyvią informaciją.

Svarbios informacijos apie mokesčių vengimo faktus, operacijų neapskaitymą ir nedeklaravimą mokesčių administratorius gauna ir iš savo partnerių – FNTT, Muitinės bei kitų institucijų. Todėl mokestinės patikros sutrumpėjo, sąžiningai dirbantis verslas netrukdomas, o pagal tikslią informaciją tikrinami visi sukčiauti bandantys verslininkai.

– Kokios pajamos šiemet papildė biudžetą?

– Pirmiausia noriu pabrėžti, kad nustačius įmonės klaidų mokesčių mokėtojui siūloma jas ištaisyti, o sankcijos taikomos tik nustačius mokesčių vengimo faktus. Už tokius nusižengimus per pirmąjį šių metų pusmetį patikrų metu patvirtinta beveik 206 mln. Lt į biudžetą papildomai mokėtinų mokesčių ir su jais susijusių sumų. Ši suma šiemet 42 proc. didesnė. Praėjusiais metais ją sudarė daugiau kaip 123 mln. Lt.

– Kaip visi Lietuvos gyventojai galėtų prisidėti prie mokesčių slėpimo išaiškinimo?

– VMI ragina gyventojus nelikti abejingus šešėlinės ekonomikos apraiškoms Lietuvoje. Apie atlyginimus, mokamus vokeliuose, ir apie kitus mokestinius pažeidimus mokesčių mokėtojai gali pranešti trumpuoju telefonu 1882. Trejus metus veikiantis Pasitikėjimo telefonas (tel. nr. 1882) buvo sukurtas kaip įrankis kovai su šešėline ekonomika, įtraukiant visuomenę. Tai iki šiol labai geras ir patikimas kovos būdas.

Apie mokestinius pažeidimus taip pat galima pranešti ir užpildžius VMI interneto svetainėje esančią anketą. Informacijos anonimiškumas ir konfidencialumas garantuojamas.

Gyventojai noriai naudojasi galimybe pranešti apie mokestinius nusikaltimus. Vien per pirmąjį šių metų pusmetį (iki liepos 23 d.) Pasitikėjimo telefonu sulaukta beveik 1 494 skambučių, praėjusių metų sausį–liepą jų buvo 1 678.

Telefonu 1882 galima skambinti ir norint asmeniškai pasikonsultuoti mokesčių mokėjimo klausimais. VMI specialistai visuomet yra pasiruošę suteikti kvalifikuotas teisines konsultacijas visais pagrindinių mokesčių klausimais.

– Kokių dar paslaugų, lengvinančių mokesčių mokėjimo procesus, siūlo VMI?

– Stengdamasi padėti mokesčių mokėtojams suprasti šalies mokesčių sistemą ir suteikti visą kiekvienam mokesčių mokėtojui naudingą bei reikalingą informaciją, metų pradžioje VMI, šalyje įgyvendinant mokesčių reformą, savo interneto svetainėje sukūrė kaičiąją reklamą (angl. banner) „Mokesčių pasikeitimai 2009 metais“. Šiame skyrelyje nuo pat mokesčių reformos pradžios buvo skelbiama visa informacija apie mokesčių pasikeitimus. Ši informacija atnaujinama atsižvelgiant į naujausius pokyčius ir aktualijas, taip pat į mokesčių mokėtojų pateikiamus klausimus.

Taip pat VMI interneto svetainėje šiais metais atsirado ir specialus skyrelis, skirtas užsienio investuotojams. Jame yra pateikta visa aktuali informacija apie veiklos šalyje įteisinimą, mokesčius, jų deklaravimą ir mokėjimą, tarptautinius susitarimus. Ši informacija skelbiama ir angliškoje svetainės versijoje.

Kitas naujas skyrelis skirtas naujiems mokesčių mokėtojams. Šiame skyrelyje pateikiama aktuali informacija tiems mokesčių mokėtojams, kurie nepaisydami sunkmečio ketina pradėti savo verslą. Jame naujasis mokesčių mokėtojas ras atsakymus į visus jam rūpimus klausimus: nuo ko pradėti verslą, ar imtis individualios veiklos, ar steigti įmonę ir pan.

VMI taip pat primena, kad interneto svetainėje www.youtube.com nuolat skelbiama filmuota medžiaga, kur mokesčių specialistai išsamiai išaiškina mokesčių pasikeitimus tam tikromis mokesčių mokėtojams aktualiausiomis temomis. Vaizdo klipai šioje svetainėje nuolat atnaujinami ir papildomi.

Be konsultacijų, VMI, ypač per šį ekonomikos sunkmetį, ieško būdų, kaip galima palengvinti mokesčių mokėtojams mokesčių naštą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius