-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Šiemet iš užsienio laukiama rekordinių pinigų – 3,5 mlrd. litų

Emigravusių tautiečių artimiesiems skiriama suma šiemet turėtų būti rekordinė. Laukiama, kad po 2009-ųjų štilio, kai emigrantų pinigų šaltinis buvo stipriai nusekęs, šiemet į Lietuvą atkeliaus rekordinė suma – 3,5 mlrd. litų.
Britanijos svarai
Piniginės perlaidos į Lietuvą, Lietuvos pašto teigimu, tradiciškai plaukia iš šalių, į kurias emigravę daugiausiai tautiečių. / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Išeivių įplaukos į Lietuvos ekonomiką, anot ekspertų, yra ne vien perlaidos – pastebimą dalį pinigų svetur gyvenantys lietuviai išleidžia patys, grįžę į namus šventėms, pranešė LTV naujienų laida „Šiandien“.

Piniginės perlaidos į Lietuvą, Lietuvos pašto teigimu, tradiciškai plaukia iš šalių, į kurias emigravę daugiausiai tautiečių.

„Gruodį žmonės siunčia apie 20 proc. daugiau perlaidų nei lapkritį. Galėtume pasakyt, kad gaunamų sumų vidurkis yra apie 600 litų“, – teigė Lietuvos pašto Pardavimų tarnybos direktorius Arūnas Venckavičius.

Tiesa, anot pašto darbuotojų, šiemet piniginių perlaidų, palyginti su pernykščiu šventiniu laikotarpiu, sumažėjo maždaug dešimtadaliu. Ankstesnes grynųjų perlaidas emigrantai keičia į siuntinius, taigi jų uždarbis Lietuvą pasiekia kitokiu pavidalu.

Tuo metu bankai, atvirkščiai, didesnius pinigų srautus fiksuoja visus šiuos metus. Skaičiuojama, kad vien per devynis šių metų mėnesius Lietuvą pasiekė 2,5 mlrd. litų.

„Tai yra maždaug dviejų mėnesių socialinių išmokų suma. Nėra tai daug, bet jeigu pažiūrėsim į mažesnius miestus, kur ir pajamos yra mažesnės, ir nedarbo lygis yra didesnis, tai ten poveikis kur kas ryškesnis negu, tarkim, Vilniuje arba Kaune“, – kalbėjo SEB banko šeimos finansų ekspertė Julija Varanauskienė.

Bendrą siunčiamų pinigų kiekį didina ir ūgtelėję kai kurių valiutų kursai, pvz., Didžiosios Britanijos svaro sterlingų ir Norvegijos kronos.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius