Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Silpna infliacija Vokietijoje gali paskatinti naują piniginio skatinimo bangą

Infliacija Vokietijoje rugpjūtį nepakito ir tai, pasak analitikų, gali būti vienas iš veiksnių, Europos Centrinį Banką (ECB) paskatinsiančių jau kitą savaitę imtis papildomo piniginio skatinimo.
ECB Frankfurte
ECB Frankfurte / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vokietijos federalinės statistikos tarnybos „Destatis“ paskelbti išankstiniai duomenys parodė, kad infliacija šalyje, apskaičiuota pagal vartotojų kainų indeksą, šį mėnesį, kaip ir liepą, sudarė 0,4 proc. ir buvo kiek mažesne nei analitikų prognozuoti vidutiniškai 0,5 proc. bei gerokai mažesnė nei ECB taikomas tikslinis beveik 2 proc. rodiklis.

Infliacija, apskaičiuota pagal suderintą vartotojų kainų indeksą (SVKI), kuriam teikia pirmenybę ECB, rugpjūtį sudarė 0,3 proc. ir buvo kiek mažesnė negu liepą, kuomet siekė 0,4 procento.

„Nors ateinančiais mėnesiais infliacija turėtų atsigauti, mes nemanome, kad tai bus tvari kilimo artėjant prie ECB tikslinio lygio tendencija“, – pareiškė „Capital Economics“ ekspertas Jackas Allenas.

Anot jo, nevienodi ekonomikos augimo lūkesčiai, kuriuos atskleidžia naujausios Vokietijos verslo ir investuotojų apklausos, ir vartotojų mažos infliacijos lūkesčiai rodo, kad kainų augimas artimiausiais mėnesiais paspartės, o po to vėl sulėtės.

Tuo tarpu „kitur“ euro zonoje infliacija yra „gerokai silpnesnė“, pažymėjo J.Allenas. Jis konkrečiai paminėjo Ispaniją, kuri antradienį pranešė, kad bendroji infliacija šalyje tebėra neigiama.

Jo nuomone, „ECB turi priežasčių sustiprinti savo politikos paramą, galbūt jau kitą savaitę“.

ECB valdančiosios tarybos posėdis įvyks rugsėjo 8 dieną. Tai bus antrasis posėdis po birželio pabaigoje Didžiosios Britanijos referendume priimto sprendimo pasitraukti iš Europos Sąjungos (ES).

Liepos pradžioje vykusiame posėdyje ECB savo pinigų politikos nepakeitė, tačiau banko vadovas Mario Draghis tuomet pabrėžė, jog bankas yra „pasirengęs, nori ir gali“ įsikišti, jei to reikėtų.

Rugsėjį ECB valdančioji taryba turės daugiau patvirtintų ekonominių duomenų, taip pat naujausias savo ekspertų prognozes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius