Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

​Silpstantis rublis kerta ir Suomijos ekonomikai

Rusai Suomijoje perka vis mažiau neapmokestintų pirkinių – pardavimai nuo metų pradžios smuko ketvirčiu. Dėl to labiausiai kaltas silpstantis Rusijos rublis, rašo Suomijos naujienų portalas „Yle“.
Helsinkio vitrinos
Helsinkio vitrinos / Jurgitos Lapienytės nuotr.

Rusijos turistai yra itin svarbūs Suomijos mažmeninei prekybai. Ekonomikos nuosmukio metu jie skatino Suomijos ekonomiką, pirkdami prekes, kurias sunku rasti Rusijoje arba kurios ten yra neįperkamos.

Prekės jiems yra pigesnės, nes jie nemoka pridėtinės vertės mokesčio. Tačiau dabar, silpstant Rusijos rubliui, suomiškos prekės nebėra tokios pigios. Neapmokestintų pirkinių rusai Suomijoje šių metų pradžioje pirko 27 proc. mažiau.

Pernai balandį už eurą rusai mokėjo 40 rublių, o šiemet euras jiems jau kainuoja 50 rublių. T.Lappi prognozuoja, kad dėl to šiemet Rusijos turistų Suomijoje bus bent 10 proc. mažiau.

„Rusijos atostogų kryptys dabar yra pigesnės valstybės – Estija, Graikija ir Tailandas. Kainos Suomijoje yra visai kitokios“, – sakė Timo Lappi, Suomijos Svetingumo asociacijos direktorius.

Pernai balandį už eurą rusai mokėjo 40  rublių, o šiemet euras jiems jau kainuoja 50 rublių. T.Lappi prognozuoja, kad dėl to šiemet Rusijos turistų Suomijoje bus bent 10 proc. mažiau.

Dėl ūkio augimo nerimauja ir Švedija. Kaip rašo Švedijos portalas sverigesradio.se, griežtesnės sankcijos Rusijai gali lemti didesnes energijos ir maisto kainas, o netikrumas dėl ekonomikos ateities galėtų sudrebinti finansų rinkas.

Švedija taip pat bijo, kad gali nukentėti dėl ekonominių ryšių su Suomija ir Baltijos šalimis – valstybėmis, kurioms krizė Rusijoje jau atsiliepia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius