-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Šiluma nuo rudens brangs

Šildymo sezonas jau baigiasi, tačiau jau aiškėja, kokia šilumos kaina Lietuvoje bus kitą sezoną, nes pasaulyje brangstanti nafta pažėrė blogų nuojautų dėl dujų kainos ateityje.
Šildymas
Šildymas. / „15 minučių“/T.Grigalevičiaus nuotr.

Kainų reguliuotojai įspėja, kad dujos prieš naująjį sezoną brangs 30 proc., pirmadienį rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

„Jei naftos kaina nekils ir išsilaikys ties šiandieniniu lygiu, dujos rudenį turėtų brangti 30 proc. Mes taip prognozuojame įvertinę ateities sandorių kainas“, – sakė Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininko pavaduotojas Danas Janulionis, pasak kurio, šiuo metu jau galima kalbėti apie pirmą būsimo šildymo sezono pusę.

Gamtinių dujų kaina paprastai 6 mėnesiais atsilieka nuo naftos produktų kainų pokyčių – kiek pabrangsta nafta, tiek šokteli ir dujų kaina.

Šildymo sezonas pernai prasidėjo galiojant balandžio mėnesio naftos kainai – tuo metu barelis naftos kainavo apie 85 JAV dolerius, o vėliau net šiek tiek nukrito.

Šildymo sąskaitas savotiškai pakoregavo ir itin šalta žiema.

„Niekas negalėjo nuspėti, kad įvykiai Libijoje taip suaktyvės ir kad reikės įsikišti tarptautinėms pajėgoms“, – sakė finansų maklerių įmonės „Orion Securities“ investicijų valdymo skyriaus vadovas Karolis Pikūnas.

Dujų tiekėjai irgi jau perspėja, kad mūsų šalies laukia šilumos kainų šuolis.

„Naftos kainų didėjimas labai paveiks ne tik Lietuvos, bet ir viso pasaulio ekonomiką. Jeigu nafta kainuos daugiau kaip 140 JAV dolerių už barelį, gali kilti naujos ekonomikos krizės pavojus“, – sako dujų tiekimo bendrovės „Dujotekana“ prezidentas Vladimiras Orechovas.

Gamtinių dujų kainos Lietuvai nustatomos pagal formulę, susietą su naftos produktų kainų pokyčiais rinkoje. Tačiau pakeisti formulę, tiekėjų teigimu, bent jau kol kas nėra jokių galimybių.

„Dujų kainų apskaičiavimo formulės keisti negalima, nes ji numatyta ilgalaikėje dujų tiekimo sutartyje su bendrove „Gazprom“. Bet mes su Rusijos koncernu tariamės, kad Lietuvai būtų taikomos lengvatos“, – tvirtino V.Orechovas.

Dujininkai prognozuoja, kad dabartinio naftos kainų pakilimo įtaką dujų kainai Lietuvos vartotojai turėtų pajusti jau vasaros viduryje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius