Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Simonas Freakley: žmogus, gydantis „Snorą“

Banko „Snoras“ laikinasis administratorius Simonas Freakley kone per trisdešimties metų karjerą jau antrąkart pateko į dviprasmišką padėtį, kai jo ankstesnės darbovietės neranda problemų tose įmonėse, kurias jam paskui tenka vaduoti nuo bankroto.
Simonas Freakley
Simonas Freakley / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šią vasarą 50-metį atšventęs Didžiosios Britanijos pilietis S.Freakley karjerą pradėjo kaip auditorius, tačiau, atlikęs vos vieną auditą, dabartinis „Snoro“ administratorius suprato: įmonių restruktūrizacija jam kur kas artimesnė, o auditorių darbas pernelyg nuobodus ir sėslus.

„Restruktūrizacijos ir įsiskolinimų sritis kur kas įvairiapusiškesnė. Čia tuo pačiu metu galima dirbti su trimis ar net keturiomis skirtingomis bendrovėmis. Taigi, po keleto metų praktikos būni dirbęs su 30 ar 40 skirtingų bendrovių“, – yra sakęs S.Freakley.

Mančesterio įmonėje „Arthur Andersen“ S.Freakley pradirbo daugiau nei dešimt metų. Per tą laiką įmonė išaugo nuo 24 darbuotojus teturėjusios nykštukės iki pasaulinio lygio kompanijos su 350 biurų visame pasaulyje.

Gerai sekėsi ir kitam S.Freakley darbdaviui – „Buchler Phillips“. Per metus ši įmonė pasiekdavo 60–80 mln. litų apyvartą.

S.Freakley nuo pat savo darbo pradžios šioje kompanijoje buvo vadovaujantis partneris ir buvo laikomas vienu iš įmonės svarbiausių asmenų.

„Kroll“ vertino ir V.Antonovą

Dar daugiau karjeros galimybių S.Freakley atsivėrė nuo 1999 m., kai „Buchler Phillips“ įsigijo koncernas „Kroll“.

Mes paskyrėme žmones su tarptautine patirtimi, – įsitikinęs V.Vasiliauskas.

Šioje pasaulinio lygio konsultantų įmonėje S.Freakley iš pradžių užėmė Korporacijų konsultavimo ir restruktūrizavimo grupės vadovo pareigas, o nuo 2004-ųjų tapo „Kroll“ vadovu. Tuomet koncerne jau dirbo 5,5 tūkst. žmonių, veikė 63 biurai 24 šalyse.

„Vadovavimas „Kroll“ buvo iššūkis. Aš praktikavausi Didžiojoje Britanijoje, todėl praėjo šiek tiek laiko, kol persiorientavau į tarptautinį lygmenį. Teko išmokti dirbti esant skirtingoms teisinėms nuostatoms skirtingose šalyse“, – apie darbą „Kroll“ pasakojo S.Freakley.

„Kroll“ tyrė daugybę svarbių bylų. Kuveito vyriausybė šią įmonę samdė Irako diktatoriaus Saddamo Husseino turtų Vakaruose paieškoms. Tuomet pavyko išsiaiškinti milijoninius S.Husseino ir politikų Europoje bei JAV sandėrius. Be to, atskleistos pagrindinės diktatoriaus kompanijos ir agentai.

„Kroll“ darbavosi ir energijos giganto „Enron“ restruktūrizacijos procese. Ilgametė „Enron“ auditorė buvo pirmoji S.Freakley darbovietė „Arthur Andersen“. „Kroll“ tyrimas atskleidė, kad tarp auditorių ir „Enron“ būta daug neaiškių buhalterinių procedūrų, atliktų 1990 m.

S.Freakley, kaip „Kroll“ vadovo, biografijoje – ir viena didžiausių visų laikų restruktūrizacijos operacijų. Jis buvo paskirtas vadovaujančiu administratoriumi restruktūrizuojant JAV inžinerijos gigantę automobilių detalių gamintoją „Federal Magul“. Kilus įtarimams, kad detalėms naudojamas asbestas, korporacija buvo atsidūrusi ties bankroto riba ir turėjo daugiau nei 20 milijardų litų skolų.

S.Freakley jau perėjus į kitą darbą, ant „Kroll“ stalo 2009 m. buvo atgulusi ir pagrindinio „Snoro“ savininko Vladimiro Antonovo veiklos byla. „Kroll“, atlikusi išsamų tyrimą, nenustatė nusikalstamos veiklos V.Antonovo veikloje. V.Antonovas „Kroll“ ataskaita ne kartą naudojosi bandydamas įsigyti Švedijos koncerną „Saab“. Likimo ironija: dabar S.Freakley teko užduotis išvalyti V.Antono banką.

Džiaugiasi nebūdamas pirmas

Šiuo metu S.Freakley vadovauja „Zolfo Cooper“ kompanijos biurui Europoje. Kompanija įsikūrė finansinės krizės metu – 2008-aisiais. Pagrindinė jos veikla – konsultacijos kreditoriams bei įmonių restruktūrizacija.

„Mūsų profesija tokia, kad nuolat susiduriame su sudėtingomis situacijomis spaudžiami laiko ir sunkiai prieinamų kompromisų“, – apie savo darbą yra sakęs dabartinis „Snoro“ administratorius.

Jis teigia, kad priklausydamas didelei korporacijai vargiai galėjo koncentruotis į kiekvieną tiriamą bylą. Dabar kiekvieną atvejį jis tiria itin atidžiai ir greitai.

„Dabar aš visiškai įsigilinęs į darbą. Man labai patinka grįžti prie tokios veiklos, kokią geriausiai moku“, – sako S.Freakley.

Jo vadovaujama kompanija šiuo metu laikoma penkta tarp įtakingiausių ir didžiausių tokio tipo kompanijų visame pasaulyje. S.Freakley teigia, kad būti penktu yra netgi įdomiau nei pirmauti.

„Yra Didysis ketvertas ir esame mes. Ar mes turime tiek patirties, kiek „PricewaterhouseCoopers“? Ne, neturime. Bet yra ir skirtingos bylos. Pavyzdžiui, „Lehman Brothers“ idealus administratorius yra „PricewaterhouseCoopers“, bet yra daugybė bylų, kur nereikia 400–500 darbuotojų ir žmonės renkasi administratorių ar konsultantą pagal mūsų patirtį, santykius, problemos esmę“, – apie savo kompanijos privalumus kalba S.Freakley.

Sunku surasti snaigę, kai aplink siaučia pūga.

Viena žymiausių pastaruoju metu S.Freakley suvaldytų bankrotų buvo britų kelionių organizatoriaus „XL Leisure“ byla. „Zolfo Cooper“ pavyko pasiekti, kad įmonė, atskyrus blogąją jos dalį, visgi liktų veikti.

„Zolfo Cooper“ taip pat giriasi konsultavusi Islandijos Vyriausybę restruktūrizuojant šios šalies bankus, kai šie neatlaikė pasaulinės finansų krizės.

Įmonių gydytojas

Savo darbą laikinasis „Snoro“ administratorius lygina su ligoninės priimamajame dirbančiais medikais.

„Šis darbas primena ligoninės priimamąjį. Vietoj to, kad nuolat būtum nusiminęs dėl žmonių, kurie atsiduria nepavydėtinoje situacijoje, stengiesi gauti geriausią rezultatą ir tiesiog išspręsti jų problemą“, – lygina „Zolfo Cooper“ vadovas.

Jis tikina, kad per dešimt metų restruktūrizacija ir tyrimais bei konsultavimu užsiimančių įmonių veikla radikaliai keičiasi.

„Prieš 10 metų iššūkis buvo sužinoti, ar informacija egzistuoja ir kur ją surasti, o dabar mus kamuoja informacijos perteklius. Sunku surasti snaigę, kai aplink siaučia pūga“, – S.Freakley nestokoja vaizdingų palyginimų.

Banko „Snoras“ laikinasis administratorius didžiuojasi turįs pakankamai žinių, kad nebūtų apgautas: „Kartais žmonės mano, kad gali tave apgauti pateikdami finansinę informaciją. Visgi jei turi pakankamai žinių šioje sferoje, jiems nepavyksta.“

Kainuos nepigiai

Lietuva už „Snoro“ gelbėjimą pasiryžusi brangiai sumokėti. Vien „Snoro“ turtą skaičiuojančiam laikinajam banko administratoriui S.Freakley per mėnesį iš banko kasos bus mokama 140 tūkst. eurų (per 480 tūkst. Lt) alga.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas neslepia, kad, be S.Freakley, teko pasamdyti ir dar keletą brangių konsultantų. „Galiu pasakyti, kad buvusios banko vadovybės ir konsultantų atlyginimo išlaidos, palyginti su laikinojo administratoriaus atlyginimo išlaidomis, tikrai yra mažesnės. Mes paskyrėme žmones su tarptautine patirtimi, turinčius naujausios bankų pertvarkymo patirties“, – Seime yra sakęs V.Vasiliauskas.

Preliminariais skaičiavimais, išlaidos buvusios „Snoro“ administracijos ir konsultantų darbo užmokesčiui anksčiau siekdavo apie 754 tūkst. Lt per mėnesį.

Tiesa, „Snoro“ buvusių vadovų algos buvo kur kas mažesnės nei S.Freakley.

BNS pranešė, kad banko savininko V.Antonovo, kuris, kaip paaiškėjo, dirbo banko administracijos konsultantu, alga iki mokesčių siekė 80 tūkst. litų (po mokesčių – 58,5 tūkst. Lt). „Snoro“ patarėju, nepriklausančiu banko administracijai, įdarbintam jo tėvui Aleksandrui Antonovui mokėta 20 tūkst. litų (14,7 tūkst. Lt – į rankas). Dar maždaug po 31,5 tūkst. litų per mėnesį jie gaudavo už pareigas banko stebėtojų taryboje.

Buvusiam antram pagal dydį banko akcininkui ir jo prezidentui Raimondui Baranauskui taip pat buvo mokamas 80 tūkst. litų ikimokestinis atlyginimas. Kaip banko valdybos narys jis kas mėnesį gaudavo dar apie 40,1 tūkst. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius