-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skirstomųjų tinklų atstovas: elektra mokyklose taupoma vaikų sąskaita

Skirstomųjų tinklų bendrovės LESTO tyrimas parodė, kad kai kurios mokyklos neefektyviai vartoja elektros energiją, o kartais, norėdamos sutaupyti, tą daro vaikų sąskaita.
Elektros lemputė
Elektros lemputė / Photos.com nuotr.

LESTO atliko trijų tipinių Lietuvos mokyklų elektros energijos suvartojimo tyrimą. Ekspertai pastebėjo, kad elektra mokyklose visgi galėtų būti vartojama kur kas efektyviau.

„Nepakankamas patalpų apšviestumas, šviestuvai pasenę, augant elektros poreikiui, mokyklų elektros instaliacijos gali neatlaikyti apkrovų“, – sakė Mantas Vaskela, Skirstomųjų tinklų LESTO racionalaus elektros vartojimo ekspertas.

Vienų mokyklų atstovai sakė, kad jei augant elektros tinklų apkrovoms bus matoma, kad infrastruktūra gali neatlaikyti tempų, bus diegiamos naujos elektros sistemos, kiti prisipažino, kad greičiausiai tiesiog išjunginės elektrą.

„Efektyvumo potencialo neišnaudojame. Taupoma kartais yra vaikų sąskaita vietoje to, kad būtų  pasitelkiami modernūs sprendimai“, – teigė M.Vaskela.

Daugiausia elektros energijos mokyklose suvartojama apšvietimui (55 proc.), virtuvių įrenginiams (30 proc.), kitai elektros įrangai (15 proc.).

Dauguma įrangos naudojama nuo pat mokyklų eksploatacijos pradžios„Dauguma įrangos naudojama nuo pat mokyklų eksploatacijos pradžios, jau maždaug 30 metų. Apšvietimo sistema valdoma tik rankiniu būdu“, – teigė LESTO socialinio partnerio bendrovės „City Service“ atstovas ryšiams su visuomene Vilius Mackonis.

Be to, tirtose mokyklose apšvietimo lygis yra netolygus – 68 iki 1500Lx, kai pakankamas apšvietimas yra 300Lx, o rekomenduojamas silpnesnės regos vaikams 500Lx.

Tam, kad mokykloms pavyktų sutaupyti daugiau elektros energijos, esą būtina ne tik atnaujinti apšvietimo sistemą, bet ir kitus elektros įrenginius. „Medžio, metalų dirbtuvėse, maisto ruošimo dirbtuvėse įrenginiai yra pasenę, naudojami 20–30 metų ir jie suvartoja trečdaliu daugiau energijos“, – teigė V.Mackonis.

LESTO žada įrengti kelias pavyzdines klases, kuriose bus įrengta moderni apšvietimo sistema, bus atliekamas tyrimas, kiek pavyksta sutaupyti. Dabar ieškoma partnerių ir rėmėjų, kurie sutiktų savo lėšomis sumontuoti modernią įrangą. Galima tokios klasės kaina dar nėra paskaičiuota. Darbus tikimasi pradėti dar rugpjūčio mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius