Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Skolintis pinigų iš draugų lietuvius atbaido baimė susipykti ir gėdos jausmas

Nedidelę pinigų sumą lietuviai dažniausiai skolintųsi iš artimųjų, rečiau – iš draugų. Pagrindinė nesiskolinimo iš draugų priežastis – baimė susigadinti santykius, o neskolinimo draugams – nemaloni ankstesnė patirtis šiuo klausimu.
Praktikoje yra užfiksuota atvejų, kai ir poros centų uždelstas mokėjimas sutrukdė gauti paskolą.
.

Šiuos rezultatus atskleidė „Provident Finansai“ užsakymu atlikta visuomenės apklausa. Pastarąja buvo siekiama išsiaiškinti šalies gyventojų skolinimosi ir skolinimo įpročius.

„Prireikus pasiskolinti nedidelę sumą pinigų didžioji dalis respondentų dažniausiai kreiptųsi pagalbos į artimuosius ar draugus. Tačiau juk ne visuomet jie gali norėti ir turėti patys galimybę paskolinti reikia sumą. Tad tokiais atvejais ar atsiradus poreikiui pasiskolinti didesnę sumą dauguma žmonių svarsto apie skolinimosi alternatyvas“, – kalba „Provident Finansai“ rinkodaros vadovė Dovilė Krinickienė.

Anot jos, lietuviai dažniausiai kreipiasi norėdami gauti paskolą nuo 700 iki 2000 Lt. Tai patvirtina ir tyrimo rezultatai, atskleidžiantys, kad draugams žmonės yra linkę skolinti tik nedideles sumas.

Visai pinigų draugams neskolintų penktadalis lietuvių. Teiraujantis apie tokio elgesio priežastis dažniausiai buvo minimas nemalonios patirties šiuo klausimu faktas (47 proc.), beveik trečdalis nurodė bijantys susigadinti santykius.

Paprašyti nurodyti pinigų (apie 1000 Lt) nesiskolinimo iš draugų priežastis respondentai dažniausiai minėjo baimę susigadinti santykius (25 proc.), atsirasiančią įtampą (21 proc.), gėdos jausmą (18 proc.) bei nemalonią ankstesnę patirtį (17 proc.).

„Respondentų taip pat klausėme, ar jie patys draugui skolintų pinigų. 80 proc. tyrime dalyvavusių šalies gyventojų į tokį klausimą atsakė teigiamai. Visgi didžioji jų dalis skolintų tik nedidelę sumą“, – tyrimo rezultatus komentuoja D.Krinickienė.

Visai pinigų draugams neskolintų penktadalis lietuvių. Teiraujantis apie tokio elgesio priežastis dažniausiai buvo minimas nemalonios patirties šiuo klausimu faktas (47 proc.), beveik trečdalis nurodė bijantys susigadinti santykius. Kas šeštas pažymėjo, kad tokiu atveju atsirastų įtampa santykiuose.

Sausio mėnesį kompanijos „Spinter tyrimai“ atliktoje apklausoje dalyvavo 1011 18–75 metų amžiaus Lietuvos gyventojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius