Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Slūgstant „Brexit“ sumaiščiai, didžiausias pavojus pasaulio ekonomikos augimui siejamas su JAV

Kaip teigia kredito reitingų agentūros „Moody`s“ ekonomistai, Didžiosios Britanijos ekonomikos augimas sulėtės, tačiau nuosmukis mažai tikėtinas, juolab kad  stabilizuojasi pasaulio ekonomikos augimas, rašo telegraph.co.uk.
Didžioji Britanija ir ES: sunki patogi santuoka
Didžioji Britanija ir ES: sunki patogi santuoka / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Paaiškėjus referendumo dėl Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš ES rezultatams, rinkų indeksai smarkiai smuko, tačiau palaipsniui akcijų kainos atsigavo ir dabar ekonomistai mano, kad neigiamas referendumo rezultatų poveikis nebus toks didelis, kaip buvo baiminamasi iš pradžių.

„Moody`s“ teigia, kad atpigęs svaras turėtų padėti išsaugoti Jungtinės Karalystės ekonomikos augimą, be to, kaip tikimasi, šalies vyriausybė, siekdama gerinti BVP rodiklius, imsis švelninti fiskalinę politiką.

„Moody`s“ ekonomistai prognozuoja, kad šalies ekonomika šiemet augs 1,5 proc., o 2017 m. – 1,2 proc.

„Tikimybė, kad šalis gali atsidurti už bendrosios rinkos ribų, lemia tam tikrą neapibrėžtumą, kuris turės neigiamos įtakos verslo investicijoms, nes įmonės atsargiau samdys naujus darbuotojus ir bus linkusios vengti ilgalaikių investicijų, o vartotojai greičiausiai atidės sprendimus dėl didelių išlaidų, – teigė vyresnioji analitikė Madhavi Bokil. – Tačiau svaro vertės sumažėjimas artimiausioje ateityje padės sušvelninti kai kuriuos neigiamus padarinius, nes atpigęs svaras paskatins eksportą. Be to, mūsų bazinė augimo prognozė remiasi prielaida, kad tam tikras fiskalinės politikos švelninimas ir atitinkama pinigų politika padės apsaugoti ekonomiką, todėl ekonomikos augimas neturėtų labai sumažėti."

„Moody`s“ nesitiki ir didelio būsto kainų ar vartojimo nuosmukio.

Analitikai mano, kad „Brexit“ poveikis euro zonai bus ribotas ir kad bendrosios valiutos zonos ekonomika augs beveik tiek pat, kaip ir Jungtinės Karalystės ekonomika – 1,5 proc. šiemet ir 1,3 proc. 2017 m.

Be to, jų teigimu, sustiprėjęs optimizmas dėl Kinijos ekonomikos būklės ir tam tikras žaliavų kainų atsigavimas leidžia manyti, kad pasaulio ekonomika stabilizuojasi.

Iš dalies dėl to „Moody`s“ padidino šių metų Kinijos BVP augimo prognozę iki 6,6 proc., o 2017 m. – iki 6,3 proc. Agentūros teigimu, sparčiau augs ir kitų Didžiojo dvidešimtuko besiformuojančių rinkų BVP: 2016 m. – 4,4, o 2017 m. – 5 proc.

Agentūros analitikai prognozuoja, kad po „Brexit“ referendumo rezultatų sukeltos sumaišties ekonomika stabilizuosis, tačiau, jų nuomone, spartaus pasaulio ekonomikos augimo nederėtų tikėtis.

M.Bokil teigimu, pasaulio ekonomikos augimo tempus ribos tam tikrų veiksnių visuma, įskaitant menką prekybos augimą, mažas investicijas, lėtą produktyvumo augimą.

„Tokiomis aplinkybėmis viena didžiausių problemų yra tai, kad daugelio šalių valdžios institucijos stokoja fiskalinių rezervų ir galimybių imtis veiksmingos pinigų politikos, todėl jos būtų nepajėgios veiksmingiau paremti ekonomiką tiek sisteminių, tiek lokalių krizių atveju“, – teigė analitikė, kalbėdama apie tai, kad vyriausybės turi mažiau galimybių skolintis ir investuoti, o centriniai bankai jau ir taip labai sumažino palūkanų normas.

Tačiau esama pavojų, dėl kurių ši apskritai optimistinė prognozė gali nepasitvirtinti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Moody's“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Moody's“

Tolesnis JAV palūkanų normų didinimas būtų ženklas, kad auga pasitikėjimas JAV ekonomika, tačiau „Moody`s“ baiminasi, kad kartu tai suduotų skaudų smūgį įvairių aktyvų, tokių kaip akcijos, obligacijos ir valiutos, vertei visame pasaulyje.

Tikėtina, kad dėl tokių Jungtinių Valstijų institucijų sprendimų grynieji pinigai iš besivystančių rinkų plūstelėtų į JAV, o tai pakenktų kitų šalių įmonėms ir vyriausybėms, kurios skolinasi JAV doleriais, nes jos staiga susidurtų su santykiniu jų vietos valiutų nuvertėjimu.

Galimi tolimesnės ES dezintegracijos procesai taip pat gali išgąsdinti rinkas, be to, negalima atmesti ir su JAV prezidento rinkimais susijusių grėsmių.

„Moody`s teigia, kad politinę ir geopolitinę riziką iš dalies lemia stiprėjančios nacionalizmo ir protekcionizmo apraiškos.

„Artimiausiu metu didžiausias pavojus sietinas su tuo, kad po JAV prezidento rinkimų į valdžią Jungtinėse Valstijose gali ateiti administracija, kuri sieks persiderėti pasaulio prekybos sutarčių ir saugumo sąjungų susitarimų sąlygas“, – mano „Moody`s“.

„Moody`s“ konkrečiai nepaminėjo Donaldo Trumpo kandidatūros, tačiau finansų rinkose su vis didesniu nerimu vertinama galimybė, kad, jam tapus prezidentu, JAV politikoje įvyktų drastiškų pokyčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius