-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Smulkieji verslininkai užplūdo darbo biržą, nes su nuolaida tikisi nusipirkti verslo liudijimą

Patys smulkiausi verslininkai surado būdą, kaip bent šiek tiek sutaupyti - jie stengiasi bent trumpam tapti bedarbiais, nes bent vieną dieną pabuvę oficialiais bedarbiais, žmonės gali su nuolaida nusipirkti verslo liudijimą.
Vilniaus darbo birža
Vilniaus darbo birža / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Todėl gruodžio pabaigoje ir sausio mėnesį darbo biržose pradėjo gausiai registruotis žmonės, dirbantys su verslo liudijimu, penktadienį rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Trumpai pabuvę bedarbiais, šie verslininkai tęsia savo ankstesnę veiklą. Tokiu atveju jie gauna teisę mokėti mažesnį pajamų mokestį. Pastaruoju metu kone kas antras verslo liudijimo pirkėjas yra oficialus bedarbis, kuriam liudijimas kainuoja pigiau.

Bedarbiams taikoma pajamų mokesčių lengvata jau pasinaudoja pusė verslo liudijimus įsigyjančių Panevėžio miesto gyventojų. Panevėžio darbo biržoje vien per pirmąsias sausio dienas užsiregistravo apie 400 bedarbių. Pusė iš jų – smulkieji verslininkai, kuriems baigėsi verslo liudijimo galiojimo laikas.

Panaši situacija yra ir Vilniuje. Sausio 4 dieną iš 800 sostinės darbo biržoje užregistruotų bedarbių 402 buvo verslo liudijimą norintys pratęsti verslininkai.

Nuo antradienio smulkiųjų verslininkų biržoje pradėjo mažėti. Kasdien jų užsiregistruoja maždaug po 150. Užsiregistravę biržoje gyventojai gauna pažymą, kad yra bedarbiai. Su šiuo raštu jie skuba į Valstybinę mokesčių inspekciją įsigyti naujo verslo liudijimo.

Kokią nuolaidą taikyti verslo liudijimus perkantiems bedarbiams, kiekviena savivaldybė sprendžia pati.
Pavyzdžiui, Vilniaus mieste gyvenantys ir čia verslu užsiimantys žmonės, pateikę pažymą iš darbo biržos, verslo liudijimą gali nusipirkti 80 proc. pigiau. Vilniaus rajono savivaldybė bedarbiais pabuvusius verslininkus atleidžia tik nuo pusės šio mokesčio sumos.

Panevėžio mieste su verslo liudijimu dirbantiems verslininkams – kirpėjams, kitiems grožio paslaugas atliekantiems specialistams, taip pat prekybininkams, siuvėjams ar bandelių kepėjams – mokestis, pateikus bedarbio pažymą, sumažintas perpus.

Vienam ketvirčiui įsigijęs verslo liudijimą Panevėžyje turgaus prekiautojas, užuot mokėjęs į valstybės biudžetą apie 356 litus, sumoka tik pusę šios sumos. Žmogus per tą laiką sutaupo 178 litus. Per metus galima sutaupyti daugiau kaip 700 litų, per mėnesį – beveik 60 litų. Tiesa, tokio verslininko privalomojo sveikatos draudimo ir „Sodros“ įmokos nemažėja. Per ketvirtį jis atitinkamai sumoka 216 ir 540 litų.

Nuo praėjusių metų gruodžio pabaigos šiems metams verslo liudijimus Panevėžyje įsigijo 1110 bedarbiais pabuvusių verslininkų. Vilniečiai nuo praėjusių metų pabaigos įsigijo 3688 verslo liudijimus. Preliminariais duomenimis, maždaug pusė jų išrašyti pajamų mokesčio lengvatas turintiems bedarbiams. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius