Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Snoro“ griūtis audrina politikus

Bankrutavusiame „Snoro“ banke likę valdiškų uostamiesčio įstaigų milijonai sukėlė nerimą ir politikams. Baiminamasi, kad dėl įšaldytų kai kurių įmonių ir ligoninių sąskaitų gali būti liūdnų pasekmių.
Politikai nori žinoti, kiek  Klaipėdos universitetinė ligoninės lėšų liko įšaldyta bankrutavusiame banke.
Politikai nori žinoti, kiek Klaipėdos universitetinė ligoninės lėšų liko įšaldyta bankrutavusiame banke. / Eglės Petkutės/15min.lt nuotr.

Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos pirmininkas Artūras Razbadauskas visos frakcijos vardu kreipėsi į merą Vytautą Grubliauską, ragindamas sukviesti įstaigų ir įmonių, patyrusių nuostolių dėl banko griūties, vadovus.

Nori viską žinoti

Anot A.Razbadausko, įstaigų bei įmonių vadovai turėtų įvardyti, kokios sumos liko įšaldytos banke ir kaip tai atsilieps miesto gyventojams, kiek savivaldybei kainuos kompensuoti stabdomas investicijas.

„Būtina užtikrinti, kad dėl klaidingų įmonių ir įstaigų vadovų strateginių sprendimų nenukentėtų miesto gyventojai, finansiniai rūpesčiai nebūtų perkelti ant jų pečių. Visiškai neaišku, kiek „Snoro“ banke įšaldyta Klaipėdos universitetinės ligoninės lėšų. Pasisakydamas žiniasklaidai įstaigos vadovas konkrečių faktų nepateikė“, – teigiama vakar vykusio tarybos posėdžio metu pagarsintame A.Razbadausko pareiškime.

Politiko teigimu, į frakcijos narius kreipėsi minėtos ligoninės, kurios steigėja yra savivaldybė, darbuotojai. „Žmonės skundėsi neturėję galimybės finansinių paslaugų teikėju pasirinkti kitą banką. Tai verčia mus suabejoti dėl šioje ligoninėje dirbančiųjų pasirinkimo laisvės ir saugumo“, – kalbėjo A.Razbadauskas.

Kvies pasiaiškinti

Frakcija pasiūlė inicijuoti tarybos tyrimą dėl banko „Snoras“ griūties poveikio savivaldybės valdomoms įmonėms ir įstaigoms, o į kitą tarybos posėdį, kuris turėtų vykti po poros savaičių, iškviesti bendrovės „Klaipėdos vanduo“ generalinį direktorių Leoną Makūną bei Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiąjį gydytoją Vinsą Janušonį.

Savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė patikino, kad padėtis pavaldžiose įstaigose ir įmonėse yra aiški. Dėl banko bankroto smarkiau nukentės dvi įmonės – „Klaipėdos vanduo“, kuri neteko apie 4 mln. Lt investiciniams projektams numatytų lėšų, bei bendrovė „Naujasis turgus“, kurios banko „Snoras“ sąskaitose liko įšaldyta beveik 5 mln. Lt. Savivaldybės administracija šiame banke laikė vos apie 10 tūkst. Lt.

Tarybos narys Vidmantas Plečkaitis pasiūlė tarybos vardu kreiptis į Finansų ministeriją ir paklausti, ar įmonių patirti nuostoliai gali būti padengti iš biudžeto, ar įmonės dėl patirtų nuostolių gali didinti paslaugų kainas gyventojams.

Rūpesčiai ir kitoje ligoninėje

Dėl galimos milijoninės investicijos teks pasiaiškinti ir Klaipėdos jūrininkų ligoninei. Seimo Antikorupcijos komisija trečiadienį kreipėsi į ligoninę, prašydama patvirtinti arba paneigti informaciją, kad ši įstaiga yra įsigijusi banko „Snoras“ vertybinių popierių už maždaug 6 mln. Lt.

Anot komisijos nario Kęsto Komskio, jei taip buvo iš tiesų, tuomet Komisijai svarbu sužinoti, kokiais teisės aktais vadovaujantis ir kokiu būdu buvo įsigyti banko „Snoras“ vertybiniai popieriai, kas priėmė sprendimą taip investuoti ligoninės valdomus pinigus. Valstybė ir jos piliečiai dėl tokios neapdairios investicijos esą galbūt prarado milijoninę sumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius