Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Snoro“ nacionalizavimas apkarpė pasitikėjimą bankais

Vyriausybei trečiadienį nusprendus perimti finansinių sunkumų patyrusio ir nemokaus komercinio „Snoro“ banko akcijas ir laikinai sustabdžius jo veiklą, iki pirmadienio per banką nebus vykdomi net skubus verslo pavedimai, kurie gali turėti įtakos šalies įmonių veiklai.
 „Snoras“
„Snoras“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Valdžios institucijos ramina, kad „Snoro“ veiklos sustabdymas yra būtinas, norint sustyguoti padėtį, tačiau verslas jau skaičiuoja nuostolius ir piktinasi neatsakingais veiksmais, ketvirtadienį rašo dienraštis „Verslo žinios“.

Pasak Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmų (PPAR) prezidento Sigito Gailiūno, po šio žingsnio susvyravo ir bendras pasitikėjimas Lietuvos komerciniais bankais.

„Lietuvos bankas ir Vyriausybė nuolat kartojo, kad mūsų bankų veikla stabili, todėl toks sprendimas buvo netikėtas. Juk ne per vieną dieną susiklostė aplinkybės, privertusios stabdyti banko veiklą. Ar nebus tokių atvejų daugiau?“ – klausė S.Gailiūnas.

Anot jo, jeigu Lietuvos bankas iš anksto rengėsi tokiam beprecedenčiam žingsniui kaip „Snoro“ veiklos stabdymas, jis turėjo parengti išsamius pranešimus, kaip tuomet funkcionuos bankas, kad nekiltų jokių neaiškumų ar spėlionių. Kitaip sukeliama destrukcija turės įtakos visai pasitikėjimu paremtai bankų sistemai.

„Verslui bankų verslas aktualus tuo, kad ten Lietuvos žmonių pinigai. Jei jie bus prarasti, tai atsilieps apyvartai. Jei iš rinkos staiga dings keli milijardai vartotojų lėšų, to negalime nepajusti“, – sakė „Vičiūnų“ įmonių grupės valdybos pirmininkas Visvaldas Matijošaitis.

Vokietijos kapitalo siuntų gabenimo bendrovės „Lex system“, per „Snorą“ teikusios atsiskaitymo grynaisiais paslaugas, generalinio direktoriaus Andriaus Balkūno teigimu, toks netikėtas sprendimas bendrovei sukelia didelių nepatogumų, o kartu ir nepasitikėjimą valstybe, kur bankų stabilumas buvo laikomas vienu iš šalies pranašumų.

„Turėjo būti kažkokie loginiai sprendimai padaryti, siekiant apsaugoti žmones ir verslininkus, kurie su tuo nesusiję. Baudžiami turi būti vadovai to banko, kažkas kažką padarė ne taip, tam yra numatytos atsakomybės. Tas pats Lietuvos bankas turėjo prižiūrėti bankų veiklą, vykdyti prevenciją, tam ir yra ši institucija“, – tvirtino A.Balkūnas.

Lietuvos bankų asociacijos duomenimis, rugsėjo pabaigoje „Snoro“ bankas turėjo 287,4 tūkst. klientų, iš kurių 8,7 tūkst. klientų buvo juridiniai asmenys. Pagal turimą klientų skaičių „Snoro“ bankas buvo ketvirtas Lietuvoje.

DAUGIAU APIE „SNORO“ NACIONALIZAVIMĄ

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius