-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Socialinių paslaugų centrams kurti – 75 mln. litų investicija

Nuo smurto nukentėjusios moterys, neįgalieji, narkomanai ir kiti socialiai pažeidžiami žmonės galės kreiptis į socialinių paslaugų įstaigas, kur jiems bus teikiama visokeriopa pagalba.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Tokia galimybė jiems atsivers po to, kai visuose Lietuvos regionuose, didžiąja dalimi už Europos Sąjungos lėšas, bus įsteigti krizių centrai, savarankiško gyvenimo namai ir kitos įstaigos, teigiama išplatintame pranešime.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM), įgyvendindama 2007–2013 m. Sanglaudos skatinimo veiksmų programos priemonę „Nestacionarių socialinių paslaugų infrastruktūros plėtra“, jau pasirašė 42 pirmojo etapo sutartis bendrai 75,2 mln. litų sumai.

Šiems projektams įgyvendinti iš ES struktūrinių fondų ir valstybės biudžeto bus skirta 60,8 mln. Lt, o dar 14,4 mln. Lt skirs savivaldybės.

„Naujos įstaigos teiks pagalbą neįgaliems vaikams ir suaugusiems, senyvo amžiaus asmenims ir socialinės rizikos šeimoms, smurtą šeimoje patyrusioms moterims ir prekybos žmonėmis aukoms, narkomanams ir kitiems gyventojams“, – vardijo būsimų paslaugų gavėjų grupes SADM Struktūrinės paramos politikos skyriaus vedėja Lingailė Biliūnaitė.

Planuojama, kad iki 2015 metų naujai steigiamuose arba veiklą išplėsiančiuose centruose bus sukurta 2000 vietų paslaugų gavėjams, aptarnauta 36 tūkst. asmenų, sukurta 300 naujų darbo vietų.

Pavyzdžiui, socialinės rizikos šeimoms skirta infrastruktūra bus kuriama arba modernizuojama 25 iš 42 projektų. Būtent tose įstaigose galės prisiglausti nuo smurto nukentėjusios moterys su savo vaikais.

Siekiama, kad socialiai pažeidžiami gyventojai mėgintų patys, padedant valstybei, išbristi iš problemų liūno, kad moterys, anksčiau kentėjusios nuo smurtautojo, galėtų pradėti savarankišką gyvenimą. Praėjusiais metais atlikta reprezentatyvi 18–74 metų amžiaus Lietuvos moterų apklausa parodė, kad smurtą šeimoje nuolat patiria 15 proc. ištekėjusių moterų.

Antrąjį socialinių paslaugų įstaigų finansavimo etapą planuojama skelbti dar šiais metais. Tokiu būdu jau 2010 m. būtų sudaromi nauji regionų projektų sąrašai ir pasirašomos projektų įgyvendinimo sutartys.

Iš viso nestacionarių socialinių paslaugų įstaigoms steigti bei modernizuoti iki 2013 m. iš Sanglaudos skatinimo veiksmų programos priemonės „Nestacionarių socialinių paslaugų infrastruktūros plėtra“ numatoma skirti 152,97 mln. Lt Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius