-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sodinukų prekeiviai be darbo nesėdi

Įsibėgėjant sodo darbams, pagreitį įgavo ir prekyba įvairių augalų sodinukais. Vieni „15min“ kalbinti prekeiviai tikino krizės nejaučiantys, kiti pripažino pajutę prekybos sulėtėjimą.
Įsibėgėjant sodo darbams, pagreitį įgavo ir prekyba įvairių augalų sodinukais.
Įsibėgėjant sodo darbams, pagreitį įgavo ir prekyba įvairių augalų sodinukais. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Sostinės Kalvarijų turgaus prekeiviai sakė, kad žmonės noriai perka beveik viską. Medelių sodinukais prekiaujantis Algirdas „15min“ pasakojo, kad žmonės puikiai perka vyšnias, trešnes. Už vieną sodinuką vyras prašo 25-30 Lt. Taip pat jis rodė prekiaujantis persikų, abrikosų, agrastų, serbentų sodinukais. „Kainos – kaip praėjusiais metais, krizės nesijaučia“, – sakė Algirdas.

Sigitas Bučmys Senajame Klaipėdos turguje jau kelerius metus prekiauja vaismedžiais. Medelių auginimu vyriškis kartu su šeima užsiima jau 30 metų. „Mano mama dirbo medelyne, tad vis draugauju su medeliais, nors baigiau laivų statybos inžineriją, taip ir nedirbau. Bet tai pats geriausias darbas – sodinti medį. Kunigas sako, kad Dievas man atsilygins, bet vis tų dovanų nesulaukiu“, – juokavo netoli Palangos, Žibininkų kaime, 50 arų ploto medelyną turintis vyras.

„Ši savaitė – paskutinis terminas vaismedžių sodinimui. Jei dar savaitę atidėlios, sodinimą teks atidėti rudeniui. Sodą žmogus veisia beveik visam gyvenimui, todėl reikia atidžiai rinktis, ką ir iš ko perki. Patarė Č.Paulauskas.

Už kriaušių, obelų, vyšnių, trešnių, slyvų medelius S.Bučmys prašo 20-30 Lt. Miestiečiai greit išpirko abrikosų, persikų sodinukus. Jie kainuoja taip pat 30 Lt. „Persiko medis labai gražiai žydi, kiti jį perka vien dėl to“, – sakė žinovas.

Medelynuose nebrangu

Vilniaus miškų urėdijos medelyno viršininkės pareigas laikinai einanti Reda Konstantinavičienė sakė, kad medelyne prekiaujama maždaug šimto rūšių sodinukais. Eglės, beržai, ąžuolai, pasak viršininkės, kainuoja nuo 20 ct iki 2,5 Lt. Dekoratyviniai augalai – kadagiai, tujos, puskiparisiai – čia kainuoja nuo 1 iki 35 Lt. R.Konstantinavičienė sakė, kad tokios kainos yra gana žemos. Nepaisant to, medelyne jaučiamas pirkėjų sumažėjimas.

Babtuose įsikūręs Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės instituto medelynas prekiauja įvairių veislių obelų, kriaušių, slyvų, vyšnių, abrikosų, persikų, serbentų, agrastų, aviečių ir vynuogių sodinukais. Atsižvelgiant į ekonominį sunkmetį čia kainos buvo sumažintos 15-20 proc., o ūkininkams net iki 50 proc.

„Negalėčiau pasakyti, kad pirkimas sunkmečiu sumažėjo. Žmonės greičiausiai galvoja, kad vaisių ir uogų nereikės pirkti parduotuvėse, tai sutaupys pasisodindami savus“, – sakė medelyno agronomas Česlovas Paulauskas. Šiame medelyne dvejų metų obels sodinukas kainuoja 20 Lt. Sodinukas, medelyne augęs vienerius metus, pigesnis – 15 Lt. Kaulavaisiai – apie 20 Lt.

Gėlių sodinukai paklausūs

Vilniuje gėlėmis prekiavusi Julija pasakojo, kad itin paklausios našlaitės, begonijos. Vienas gėlės sodinukas kainavo 2 Lt.

O Kauno stoties turguje kalbinti prekeiviai tikino, kad šiemet prekyba žymiai sumažėjusi. „Šiemet parduodu 45 proc. mažiau. Už augalų sodinukus, priklausomai nuo rūšies, prašau nuo 4 iki 10 Lt“, – pasakojo Vilma, ant kurios prekystalio buvo išrikiuota daugiau nei 100 skirtingų rūšių kvapnių augalų sodinukų.

Stoties turguje žemuogių daigai kainavo nuo 1 iki 2 Lt, braškių – 1 Lt, salierų – 40-50 ct. Gėlių svogūnėlių kainos nuo 30 ct iki 1 Lt.

Senajame Klaipėdos turguje sodinukais prekiavusi Birutė sakė, kad miestiečiai juos labai perka. Šlamučio, verbenos, jurginų, fuksijų daigelius gėlių žinovė parduoda po 1 Lt, našlaites po 1,5-2 Lt. Kiek brangiau – 3 Lt – kainuoja begonijų daigeliai. Už jau pražydusias pelargonijas gėlininkė prašo 10 Lt.

Gyvatvorių – į Botanikos sodą

Įsigyti dekoratyvinių augalų klaipėdiečiai ir rajono gyventojai skuba ir į Klaipėdos universiteto Botanikos sodą. „Nemažai žmonių ieško gyvatvorių. Sodinuką galima įsigyti už 2-3 Lt. Tiek kainuoja kaulenis, ligustras. Kiek brangesnė vakarinė tuja, sodinukas atsieis apie 10 Lt“, – sakė sodo direktorė Rūta Žadeikienė.

Įvairių dekoratyvinių medelių, kurių botanikos sode suskaičiuojama net apie 1000 rūšių, čia galima įsigyti už įvairią kainą – nuo 10 iki 50 Lt. Už mažiausią kainą galima nusipirkti šeivamedį, lanksvą. Botanikos sodo darbuotojai nebrangiai – už 15-20 Lt – siūlo įsigyti šermukšnį, putiną, alyvą. Brangiausiai – už 50 Lt – miestiečių sode gali sužaliuoti šilkmedis, riešutmedis.

Prekybos centruose – kainų įvairovė

Kaip „15min“ sakė „Maxima LT“ atstovė spaudai Renata Saulytė, čia prekiaujama bemaž 50 rūšių sodinukais: lauko, balkono gėlėmis, spygliuočiais, vaismedžiais, vaiskrūmiais. Balkono gėlės „Maximos“ prekybos centruose kainuoja 2-10 Lt, spygliuočiai – 4-200 Lt, vaismedžiai 18-22 Lt, vaiskrūmiai – 7-20 Lt.

„Rimi“ atstovė spaudai Rasa Juodkienė vardijo populiarių augalų kainas. Pasak jos, šiemet svogūnų sodinukus žmonės perka geriau nei pernai. Geltonieji svogūnai kainuoja po 2,99 Lt, o raudonieji – po 4,99 Lt. Didelio susidomėjimo sulaukia lietuviški gėlių sodinukai: našlaitės kainuoja 1,99 Lt, begonijos 14,99 Lt, sprigės – 9,99 Lt. Olandiški jurginai kainuoja 14,99 Lt, o už gluosnio sodinuką prekybos centre reikėtų mokėti 24,99 Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius