Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sostinės šilumos ūkis atsidūrė kryžkelėje

Šildytis medienos atliekomis arba visai likti be šilumos 2016-aisiais. Tokią dilemą sprendžia Vilnius.
„Vilniaus energija“
„Vilniaus energija“ / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Lietuvos rytas“ trečiadienį rašo, kad jeigu skubiai nebus modernizuojamos, nuo 2016 metų Vilniaus šiluminės elektrinės neatitiks griežtų Europos Sąjungos (ES) šalims keliamų taršos reikalavimų, todėl nieko nedarant 2016–aisiais tektų uždaryti sostinei šilumą tiekiančias „Vilniaus energijos“ elektrines.

Lietuva, stodama į ES, įsipareigojo teršalų normas sumažinti kelis kartus. Iki 2015 metų pabaigos šaliai taikomas pereinamasis laikotarpis.

Sostinės šilumos ūkį valdanti „Dalkia“ pasisiūlė investuoti į biomasės katilus su sąlyga, jei sostinės savivaldybė pratęstų sutartį 20 metų. Prancūzijos kompanijos „Dalkia“ sutartis su „Vilniaus energija“ baigiasi 2016 metų pabaigoje. Savivaldybei siūloma jau šiandien apsispręsti, kas valdys „Vilniaus energiją“ ir koks kuras bus deginamas.

Šiuo metu Vilniuje yra trys elektrinės – Gariūnuose, Baltupiuose ir Savanorių prospekte.

Aplinkos ministerija jau išsiuntė perspėjimą Vilniaus miesto savivaldybei, kad ši pradėtų rūpintis elektrinių modernizavimu.

Viena išeičių – elektrinėse įrengti dūmų valymo įrenginius. Tai sumažintų taršą iki reikalaujamos ribos. Kauno technologijos universiteto mokslininkai pernai apskaičiavo, kad dūmų valymo įrenginiai Vilniui kainuotų 1,17 mlrd. litų. Tiek investuoti neketina nei „Vilniaus energiją“ valdanti įmonių grupė „Dalkia“, nei juo labiau sunkiai besiverčianti Vilniaus savivaldybė. Tokios investicijos gerokai padidintų šilumos tarifą vilniečiams.

Anot Vilniaus mero Viliaus Navicko, dar prieš dvejus metus Vilnius yra apsisprendęs pereiti prie kuro rūšies – biomasės.

„Jei Vilnius pereitų prie biokuro naudojimo, gal ir likusiai šalies daliai tai padėtų apsispręsti. Biomasės – medienos atliekų, šiaudų naudojimas sukurtų tūkstančius naujų darbo vietų. Be to, pinigai liktų Lietuvoje, o ne iškeliautų į Rusiją. Žinoma, investicijoms iš pradžių reikėtų didesnių sąnaudų, bet vėliau jos imtų mažėti. Kalbant apie šilumos kainas, ji galėtų būti mažesnė nei dabar. Kad ne didesnė – be jokių kalbų. Mes esame gavę “Dalkia„ pasiūlymą, tačiau galutinio sprendimo nėra. Bus svarstomi įvairūs variantai“, – teigė meras.

Vilniaus vicemeras Romas Adomavičius vadovauja savivaldybėje suburtai derybinei komisijai. Ji turėtų artimiausiu metu tarybai pristatyti projektą, dėl kurio apsispręs miesto valdžia. Dėl „Vilniaus energijos“ ateities bus apsispręsta jau šią vasarą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius