Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sostinės taryba nustatydama naujus žemės mokesčio tarifus siekia, kad mokestis gyventojams ir verslui nesikeistų

Vilniaus miesto savivaldybės taryba artimiausiame posėdyje pradės svarstyti klausimą dėl žemės mokesčių nustatymo sostinėje. Seimo priimtas naujas Žemės mokesčio įstatymas įpareigoja savivaldybių tarybas šio mokesčio tarifą nustatyti iki metų pabaigos. Įstatymas leidžia tarybai nustatyti iki 4 proc. tarifą nuo žemės sklypo rinkos vertės. Šiuo metu galioja 1,5 proc. žemės mokesčio tarifas nuo indeksuotos mokestinės vertės.
Žemės sklypas
Žemės sklypas / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

„Pagrindinis principas, kuriuo vadovaujamės nustatydami žemės mokestį, kad gyventojams ir verslui įmokų dydis, kiek tai leidžia įstatymas, iš esmės nesikeistų. Remiantis įstatymu, mokestis bus skaičiuojamas nuo rinkos vertės, tad mokesčio dydis gali skirtis priklausomai nuo to, kaip sklypas vertinamas rinkoje“, – sako Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Tarybai teikiamame sprendime numatyta, kad gyvenamosios žemės sklypams Vilniuje būtų taikomas 0,3 proc. tarifas. Šiek tiek didesnis tarifas – 0,4 proc., – būtų taikomas komercijai, pramonei ir sandėliavimui naudojamai žemei. Šie tarifai būtų skaičiuojami nuo sklypo rinkos vertės.

„Tam tikrai žemei, kuri yra nėra prižiūrima, yra apleista arba joje yra griautinų pastatų planuojama nustatyti didesnį – 3 proc. tarifą nuo sklypo rinkos vertės. Taip siekiama, kad mokestį pradėtų mokėti ir tie, kurie iki šiol jo išvengdavo, neprižiūri ir nenaudoja savo žemės“, – sako Vilniaus miesto savivaldybės Finansų departamento direktorius Vygintas Jakas.

Tarybai patvirtinus naujuosius Žemės mokesčio tarifus, jie įsigaliotų nuo 2013 metų. Kartu įsigalios ir nenaudojamos žemės nustatymo tvarka, rašoma spaudai išplatintame pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius