Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Specialistai: kompensuoti pensijų iš alkoholio akcizo nepavyks

Padidinus alkoholio akcizą, mokesčių veikiausiai bus surinkta mažiau, ir tikslas kompensuoti pensijas iš surinktų pinigų nebus pasiektas. Taip teigia „Legalaus verslo aljanso“ direktorius Romas Apulskis. Pasak ekonomisto Nerijaus Mačiulio, jei valdžia norėjo pradėti kompensuoti pensijas dar šiemet, apie tai reikėjo galvoti pernai.
Alkoholis
Alkoholis / Shutterstock nuotr.

„Labai keistai prasilenkia planavimas ir pažadai [...], nes, jei iš tiesų buvo nuoširdžiai norima pradėti kompensuoti senatvės pensijas 2014 metais, tam išteklius reikėjo numatyti tvirtinant 2014 metų biudžetą, t. y. praėjusių metų pabaigoje. Dabar tos diskusijos nelabai turi prasmės“, – interviu LRT radijo laidai „60 minučių“ sako N.Mačiulis.

„Šešėlinė rinka veikiausiai plėsis“

„Legalaus verslo aljanso“ direktorius R. Apulskis, paklaustas, kaip vertina planus akcizą alkoholiui didinti 20 proc., sako esąs nustebęs – akcizas alkoholiui ir taip jau padidintas, ir tai įsigalios nuo balandžio 1 d., o jis ir vėl planuojamas didinti.

Akcizas alkoholiui ir taip jau padidintas, ir tai įsigalios nuo balandžio 1 d., o jis ir vėl planuojamas didinti.

Be to, R.Apulskio nuomone, toks valdžios sprendimas nelabai suderinamas su deklaruotu siekiu kovoti prieš šešėlinę ekonomiką. „Reikėtų žiūrėti į kiekvieną kategoriją, bet, jei stipriųjų gėrimų šešėlinė rinka dabar yra apie 33 proc., tai, manau, pasieks ir 50 proc.“, – prognozuoja „Legalaus verslo aljanso“ vadovas.

Kad nelegali rinka, padidinus akcizą alkoholiui, veikiausiai plėsis, pritaria ir „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas N.Mačiulis. „Akivaizdu, kad rezultatas greičiausiai bus toks: oficialus alkoholio vartojimas sumažės, bet, neaišku, kas įvyks su šešėliniu vartojimu. Tikėtina, kad tai, kas buvo praeityje, pasikartos ir dabar – alkoholio vartojimas padidės, t. y. visuomenė netaps sveikesnė“, – sako N.Mačiulis.

Prieš kelerius metus, kai buvo taikomas padidintas akcizas alkoholiui, R.Apulskio teigimu, biudžeto pajamos, surenkamos iš akcizo stipriam alkoholiui, krito ketvirtadaliu – sumažėjo daugiau nei 100 mln. litų.

„Taigi čia yra kita siūlymo keistenybė, kadangi tikėtina, kad padidinus akcizą, mokesčių bus surinkta mažiau. Ir tikslas, kad pensijos bus kompensuotos iš šitų pinigų, negali būti pasiektas“, – įsitikinęs „Legalaus verslo aljanso“ direktorius.

Jam antrina ir ekonomistas N.Mačiulis: „Tų pajamų, kurias tikimasi gauti iš didesnio akcizo alkoholiui, biudžete greičiausiai nebūtų, nebent lygiagrečiai būtų suplanuotos labai sėkmingos ir veiksmingos kompleksinės priemonės, kurios užkirstų kontrabandos srautą tiek iš Kaliningrado srities, tiek iš Baltarusijos.“

Tų pajamų, kurias tikimasi gauti iš didesnio akcizo alkoholiui, biudžete greičiausiai nebūtų, nebent lygiagrečiai būtų suplanuotos labai sėkmingos ir veiksmingos kompleksinės priemonės, kurios užkirstų kontrabandos srautą tiek iš Kaliningrado srities, tiek iš Baltarusijos.

N.Mačiulio nuomone, valdžios pasiūlymas nėra labai geras dar ir dėl to, kad 2015 metų biudžete dėl ekonomikos ir biudžeto pajamų augimo esą bus pakankamai laisvų lėšų, iš kurių būtų galima kompensuoti pensijas, o šiemet siūlomas mokesčių padidinimas jokių norimų vaisių vis tiek neatneštų.

„Jei bus pradėta svarstyti kovo mėnesį, patvirtinta galbūt balandžio mėnesį, tai mokesčiai įsigalios tik metų pabaigoje ir jokių papildomų pajamų į biudžetą nebus surinkta. Vadinasi, nebus galimybės dar šiemet pradėti kompensuoti tas pensijas“, – teigia N.Mačiulis.

Tad, pasak jo, šiemet pensijoms kompensuoti reikės rasti kitų šaltinių. Ekonomisto įsitikinimu, tai turi būti ne mokesčių didinimas, o kokių nors išlaidų mažinimas.

Premjeras Algirdas Butkevičius pirmadienį sakė, kad ne visa kompensacijoms reikalinga lėšų suma bus gauta iš alkoholio padidinto akcizo. „Dar bus ieškoma vidinių rezervų, ir tikimės, kad įvyks lūžis dar geriau renkant pajamas į biudžetus, kovojant su šešėline ekonomika“, – po posėdžio teigė A.Butkevičius.

Tačiau, N.Mačiulio nuomone, tikrai nereikėtų tikėtis papildomų pajamų, kurių dabar nėra suplanavusi Finansų ministerija. Anot ekonomisto, 2014 metus bus galima vadinti sėkmingais metais, jei į biudžetą pavyks surinkti tiek, kiek dabar suplanuota.

Pirmadienį valdančioji koalicija nutarė, kad krizės metu sumažintas senatvės ir neįgalumo pensijos bus kompensuojamos 20 proc. padidinus alkoholio akcizą. Iš viso pensijų kompensavimui reikės 443 mln. litų. Šiais metais – 88,6 mln. litų arba 20 proc. nuo visos kompensavimui reikiamos sumos. Likusi suma bus kompensuota 2015 m. ir 2016 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius