Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Standard & Poor's“ prognozuoja bankrotą Ukrainai, jeigu krizė užsitęs

Reitingų agentūra „Standard & Poor's“ pareiškė, kad Ukraina tikriausiai paskelbs esančia nepajėgia grąžinti savo skolų, jeigu neįvyks aiškaus pagerėjimo šalį krečiančioje krizėje, kurio analitikai neprognozuoja.
„Standard & Poor's“
„Standard & Poor's“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Agentūra atkreipė dėmesį į didėjantį smurtą tarp protestuotojų ir saugumo pajėgų, sumažindama Ukrainos kreditavimo reitingą viena padala iki CCC.

Ukrainos vyriausybė ir opozicija įnirtingai kovoja dėl šalies ateities. Keli vakariniai regionai apimti atviro sukilimo, o daugelis rytinių provincijų palaiko prezidentą ir pasisako už glaudžius ryšius su Rusija.

Rusija pažadėjo suteikti Ukrainos vyriausybei finansinę pagalbą, tačiau įšaldė tuos planus, prasiveržus smurtui.

„Standard & Poor's“ nurodė, kad smurtas didina netikrumą, ar 2014 metais Rusija toliau teiks finansinę pagalbą.

Šalis iki 2015 metų pabaigos turi grąžinti 17 mlrd. JAV dolerių, o jau birželį Kijevas turės įvykdyti 1 mlrd. dolerių vertės trumpalaikius finansinius įsipareigojimus.

Kaip praneša naujienų agentūra „Bloomberg“, cituodama banko „Societe Generale SA“ analitikus, išlieka didelė tikimybė, kad Ukraina taps nepajėgia grąžinti trumpalaikių ir vidutinio laikotarpio skolų, kurių bendra suma – 60 mlrd. eurų (207 mlrd. litų).

Didžiosios Britanijos dienraštis „The Telegraph“ prognozuoja, kad nuo Ukrainos bankroto labiausiai nukentėtų Rytų Europos šalys, visų pirma – Rusija. Tačiau pasaulio rinkos ir ekonomikos gali nesibaiminti sisteminės krizės, teigia ekspertai.

Ukrainos bankrotas taptų smarkiu sukrėtimu Rusijos bankams, ypač „Sberbank“ ir VTB, kurie yra įsigiję daug tos šalies obligacijų. Tuo tarpu tarptautinių vertybinių popierių fondų kylančių rinkų portfelyje Ukrainos obligacijos tesudaro 3 procentus.

Su „Bloomberg“ kalbėjęsi ekspertai sakė, kad Ukrainai reikalinga finansinė pagalba, jeigu šalis nori išvengti bankroto ir įvykdyti savo finansinius įsipareigojimus.

Šalis iki 2015 metų pabaigos turi grąžinti 17 mlrd. JAV dolerių, o jau birželį Kijevas turės įvykdyti 1 mlrd. dolerių vertės trumpalaikius finansinius įsipareigojimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius