-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Star1“ gresia netekti licencijos

Savaitei veiklą sustabdžiusi ir keleivius likimo valiai palikusi Lietuvos kapitalo aviacijos bendrovė „Star1 Airlines“ gali netekti licencijos užsiimti komercine veikla. Tai dar pirmadienį gali svarstyti Susisiekimo ministerijos Licencijavimo komisija.
„Star1“ skrydžių bendrovės keleiviai
Sekmadienį popiet į Vilnių grįžo poilsiautojai iš Turkijos. Dalis jų svečioje šalyje spėjo pabūti vos kelias dienas. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Star1 Airlines“ likimas komisijoje bus sprendžiamas gavus Civilinės aviacijos administracijos (CAA) atlikto tyrimo medžiagą.

„Viskas priklauso nuo to, kada mes gausime medžiagą iš CAA. Kai gausime, matyt, bus ir posėdis, arba tą pačią, arba kitą dieną“, – „15min“ sakė susisiekimo ministro patarėjas ryšiams su visuomene Martynas Čerkauskas.

Tačiau, pasak jo, licencijos panaikinimas situacijos smarkiai nekeistų, nes „Star1 Airlines“ ir dabar negali skraidyti, mat jos nuomojamą lėktuvą dėl skolų areštavo orlaivio savininkė.

Nustatyta, kad „Star1 Airlines“ turi finansinių problemų. Užlaikyti atlyginimai, jie yra įsiskolinę oro uostui – tokius mes turime patvirtintus duomenis, – sakė A.Šumskas.CAA direktoriaus pavaduotojas Alvydas Šumskas teigė, kad tyrimas baigtas dar penktadienį. „Nustatyta, kad „Star1 Airlines“ turi finansinių problemų. Užlaikyti atlyginimai, jie yra įsiskolinę oro uostui – tokius mes turime patvirtintus duomenis. O dėl nuomos skolų orlaivio savininkui – mes neturime jokio dokumento, tik žinome, kad dėl to lėktuvą sustabdė. Kokio dydžio įsiskolinimas, mes neturime duomenų“, – „15min“ sakė A.Šumskas.

Jis aiškino, kad CAA dažniausiai nevertina bendrovių finansinės veiklos. Administracijai svarbiausia, kad aviacijos kompanijos skirtų pakankamai lėšų skrydžių saugai užtikrinti. „Tai yra įgulai parengti, orlaivio techninei priežiūrai ir panašiai. Kiek jie turi finansinių įsiskolinimų kreditoriams, mums nelabai įdomu. Įmonė gali paimti banko paskolą, gali susirasti investuotoją... Mums svarbu, ar skiria pakankamai lėšų einamuoju laikotarpiu skrydžių saugai užtikrinti“, – teigė A.Šumskas.

Jis pridūrė, kad šiuo atžvilgiu „Star1 Airlines“ iki šiol atitiko reikalavimus. „Net turėdami finansinių problemų, jie pakankamai einamųjų lėšų skyrė skrydžių saugai. Tas ir konstatuota. Mes priekaištų neturime, skrydžių saugai buvo skirta pakankamai dėmesio“, – pabrėžė CAA direktoriaus pavaduotojas.

„Star1 Airlines“ orlaivis dėl nuomos skolų praėjusį antradienį įstrigo Dubline, nuo tada ėmė strigti planuoti skrydžiai. Bendrovė skelbia, kad derybos vyksta sėkmingai, tačiau ar jai pavyks orlaivį atgauti, nežinoma.

Turistai grįžo

„Star1“ įmonių grupei priklausantis kelionių organizatorius „Star Holidays“ jau negali užsiimti turizmo veikla – penktadienį jam sustabdyta turizmo licencija. Jei per 15 dienų bendrovė nepašalins trūkumų, Valstybinis turizmo departamentas licenciją gali panaikinti.

„Star Holidays“ praėjusią savaitę paskelbė, kad nuo rugsėjo 25 dienos atšaukia skrydžius poilsiniais maršrutais. Sekmadienį į Lietuvą grįžo paskutiniai „Star Holidays“ klientai, pirkę skrydžius atostogoms Turkijoje bei Ispanijoje. Jie buvo parskraidinti bendrovės „Small Planet Airlines“ orlaiviu.

Valstybinio turizmo departamento (VTD) duomenimis, iš viso šeštadienį ir sekmadienį į Lietuvą grįžo apie 450 turistų, dauguma jų – iš Turkijos.

Grįžimu patys pasirūpinę „Star Holidays“ klientai dėl kompensacijų gali kreiptis į VTD.

„Šiuo atžvilgiu aš nežinau, kaip jie gali pašalinti trūkumus, nes jie patys tų trūkumų pašalinti nebesugeba. Kitaip sakant, jau vykdomas laidavimo draudimas ir dėl turistų parvežimo įsitraukia kiti dalyviai: tiek VTD, tiek kitas vežėjas. Kadangi yra pažeistos sutartys su klientais, bus sprendžiamas įmonės mokumo klausimas. Iš esmės jis jau yra užfiksuotas, nes to reikėjo norint panaudoti laidavimo draudimą“, – „15min“ sakė VTD Turizmo rinkos priežiūros skyriaus vedėjas Gintautas Indriūnas.

„Star Holidays“ neįvykdžius reikalavimų, bendrovė neteks leidimo užsiimti turizmo veikla.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius