Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sulčių spaudėjai trina rankomis: obuolių daug – uždarbis bus geras

Vakarų Lietuvos sulčių spaudėjai prieš gerą savaitę nuo įrangos nupūtė dulkes ir pradėjo šiųmetį sulčių spaudimo sezoną. Jis kiek vėlyvesnis už pernykštį. Tačiau obuolių šiemet netrūksta, tad verslininkai prognozuoja tuoj nutįsiančias sodininkų eiles į sulčių spaudyklas.
Obuoliai
Obuoliai / Fotolia nuotr.
Temos: 2 Obuoliai Sultys

Obuolių derlius šiemet sunoko geromis dviem savaitėmis vėliau nei pernai. Tad ir sultis iš jo spausti sodininkai susiruošė vėliau. Pintinės šį rudenį pilnos, tad sulčiaspaudžiai prognozuoja darbo turėsią į valias.

„Pavasarį buvo neramu, kad netikėtos šalnos pakąs žiedus ir derliaus nebus. Tačiau pajūrio krašte sodininkai obuolių derliumi nesiskundžia. Gal tik kiek vėlai jie sunoko. Čia, matyt, dėl liepos mėnesį vyravusios sausros. Dėl užsivėlinusio sezono ir mūsų spaudyklos kol kas dar nedirba visu pajėgumu. Porą dienų iš klientų surinkinėjame obuolius ir tik tada, kai maišų jau užtektinai, jungiame įrangą ir spaudžiame sultis“, – apie šiųmečio sulčių spaudimo sezoną pasakojo sulčių spaudyklos savininkas Laimonas Lopata.

Pasak sulčių spaudėjų, žiemai sulčių niekas nebesandėliuoja stiklainiuose. Nebent tie, kas sultis spaudžia naminiam vynui gaminti. 

Verslininkas pramoniniu sulčių spaudimu užsiima antrus metus ir sako pastebintis, kaip keičiasi klientų požiūris į sultis. Seniau sulčių mėgėjai su obuolių sultimis maišydavo nebent morkų ar burokų sultis.

O dabar eksperimentuoja  drąsiau. Obuolių sultys gardinamos serbentais, avietėmis, aronijų sultimis. Jau beveik nebėra ir tokių, kurie išspaustas sultis žiemai laikytų stiklainiuose.

„Naujovė sultis laikyti sandariuose maišeliuose su kraneliu beveik išstūmė senąjį sulčių spaudimo būdą, kuomet žmonės į sulčių spaudyklas tempdavo didžiules talpas, po to patys sultis kaitindavo ir pilstydavo į stiklainius. Dabar viskas paprasčiau. Senosiomis technologijomis besinaudoja gal 2 proc. sodininkų. Dažniausiai tie, kurie iš sulčių vėliau raugia naminį vyną“, – pasakojo L.Lopata.

Tarp legalių sulčių spaudėjų įsimaišo ir tokių, kurie sezoninio darbo imasi neturėdami jokių leidimų. 

Kad sulčių spaudimo sezonas įsibėgėja, rodo ir sulčiaspaudžiams išduotų leidimų skaičius.

Maisto ir veterinarijos tarnyba Klaipėdos rajone yra išdavusi 11, uostamiestyje – 2 tokią veiklą leidžiančius pažymėjimus. Tačiau norinčiųjų užsidirbti iš sulčių spaudimo yra kur kas daugiau.

„Šiemet mūsų tarnyba reidų dar neorganizavo – laukiame didesnio klientų srauto į sulčių spaudyklas. Tačiau ir ankstesnių metų skaičiai iškalbingi. Per specialius reidus prieš porą metų aplink Klaipėdą buvo demaskuotos 4 nelegalios sulčių spaudyklos, pernai – viena. Dar keliose nustatyti vienokie ar kitokie higienos pažeidimai“, – pasakojo Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas  Antanas Bauža.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius