-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Sunkmetis pirmiausia traiško smulkiuosius

Įmonių bankroto skaičiai, nors išsakomi nebe procentais, bet kartais, neatskleidžia tikrosios padėties – analitikai teigia, kad sunkmetis pakirto ne šimtus, o tūkstančius bendrovių, penktadienį rašo dienraštis „Verslo žinios“.
Dėl sunkumų išmokėti paskolą panikuoti neverta – bankai teigia noriai ieškantys išeičių su klientais.
Kilpa / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.
Temos: 1 Bankrotas

Įmonių bankroto valdymo departamento duomenimis, per pirmąjį ketvirtį bankrutavo 446 įmonės, arba dukart daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai, o per metus – 1196 įmonės.

Tačiau bendrovės „Creditreform Lietuva“ direktorius Saulius Žilinskas, išanalizavęs „Sodros“ turimus duomenis, pateikia kiek kitokį vaizdą: nepristačiusių finansinių deklaracijų arba deklaravusių neturinčių nė vieno darbuotojo bendrovių per pirmąjį šių metų ketvirtį padaugėjo 5142, o per metus (nuo 2008 metų balandžio iki šių metų balandžio) – iki 13,5 tūkst.

„Jei balandžio 1-ąją pateikusios deklaracijas „Sodrai“ 8922 bendrovės pranešė neturinčios darbuotojų, vadinasi, jos nebedirba. Dar 4579 įmonės išvis nepateikė duomenų „Sodrai“. Nors dalis šių įmonių gal nebankrutuos, akivaizdu, jog šiuo metu jos susidūrė su sunkumais ir sustabdė veiklą“, – aiškino S. Žilinskas.

Daugiausia sustabdžiusiųjų verslą yra apdirbamojoje pramonėje, prekyboje, transporte. Tačiau, palyginti su bendru konkrečiame sektoriuje dirbančių įmonių skaičiumi, ryškiausias sumažėjimas yra žemės ūkyje, miškininkystėje, žuvininkystėje bei finansinio tarpininkavimo ir draudimo srityse.

„Aiškiai matyti, kad pirmiausia sunkmetis palaužė pačias smulkiausias apdirbamosios pramonės, didmeninės ir mažmeninės prekybos bei transporto ir saugojimo veiklos bendroves, turėjusias po 1-2 darbuotojus“, – atkreipia dėmesį S. Žilinskas.

Prekyboje daugiausia atleistųjų – maždaug 2,5 tūkst. – susidarė iš verslo pasitraukus mikroįmonėms. Pramonės ar transporto bendrovėse daugiausia darbuotojų atleista iš įmonių, kuriose dirba nuo 100 iki 200 žmonių.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius