-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Suskystintų dujų terminalas gali kainuoti per milijardą litų

Antradienį posėdžiavusi suskystintų gamtinių dujų terminalo projekto įgyvendinimo komisija naujienų nepateikė – į klausimus dėl terminalo kainos, poveikio aplinkai ir kitų jautrių aspektų žadama atsakyti tik per mėnesį kitą. Lietuvai dujas neva atpiginsiantis terminalas gali kainuoti apie 700 mln.–1 mlrd. Lt.
Dujų balionas
Dujų balionas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

„Darbai vyksta pagal planą. Pagrindiniai darbai dabar yra susiję su teritorijų planavimu, Kiaulės nugaros priskyrimu uosto ekvatorijai, poveikio aplinkai vertinimu“, – sakė posėdžiui pirmininkavęs ministras pirmininkas Andrius Kubilius.

Kol kas nei terminalo projektas, nei jo finansavimo modelis dar nėra aiškūs. Juos žadama pristatyti dar tik po poros mėnesių.

Kitąmet esą galėtų būti pasirašyta sutartis dėl skalūninių dujų tiekimo. Energetikos ministras Arvydas Sekmokas teigė, kad jau pasirašyti du ketinimo protokolai su JAV bendrove „Cheniere“ dėl skalūninių dujų tiekimo. Bendrovės teigimu, Lietuvai tiekiamos dujos galėtų būti net iki 30 proc. pigesnės.

Laivo galingumas neaiškus, galėtų būti apie 20 mln. kubinių metrų per dieną – maksimalus Lietuvos poreikis.

Šiemet, A.Kubiliaus teigimu, bus paskelbtas ir realizuotas konkursas perkant pačio terminalo įrangą – specialų laivą su įranga, kuris kaip tik stovėtų rengiamoje krantinėje. Terminalas pradėti veikti turėtų jau 2014 metais.

Atlikus poveikio aplinkai studiją paaiškės, kur gali būti statomas suskystintų dujų terminalas.

„Jeigu bus kažkokie tikrai labai rimti rodikliai, kurie sakys, kad poveikis aplinkai gali tapti neatstatomu, negrįžtamu – tokiu atveju, be jokių abejonių, reikės kalbėti ir apie galimas kitas vietas. (...) Kiaulės nugara yra prioritetinė vieta ir tik poveikio aplinkai tyrimas parodys, ar ten gali būti statomas terminalas. Svarstomas ir giliavandenis uostas. Tačiau Kiaulės nugara yra prioritetinė, nes giliavandeniame uoste terminalą pastatyti truktų 10–15 metų, o dujų reikia jau dabar“, – sakė Arvydas Sekmokas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius