Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvai tiekiamų dujų kiekis toliau mažėja (atnaujinta 19.30 val.)

Bendrovė „Lietuvos dujos“ pranešė nuo vidurdienio fiksuojanti dujų tiekimo per Baltarusijos teritoriją sutrikimus.
Dujos
Dujos / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Iš Baltarusijos pusės taikomi ribojimai preliminariai sudaro maždaug 30 proc. Lietuvos ir Kaliningrado srities poreikio“, – teigiama bendrovės pranešime, kuriame taip pat pažymima, kad apie Baltarusijos pradėtus ribojimus buvo informuotas valstybinis Rusijos dujų koncernas „Gazprom“.

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas naujienų portalui 15min.lt sakė, kad sutrikus dujų tiekimui yra numatytas alternatyvus jų tiekimas iš Inčiukalnio požeminės dujų saugyklos arba tranzitu per Latvijos teritoriją.

„Gazprom“ yra informuotas, kad pagal sutartis turi būti užtikrintas dujų tiekimas Lietuvai“, – sakė ministras. Jo teigimu, jeigu dujos iš Rusijos Lietuvai būtų perduodamos tranzitu per Latviją, jų turėtų užtekti ir butiniai vartotojai nepatogumų patirti neturėtų.

„Lietuvos dujų“ pranešime taip pat teigiama, kad bendrovė palaiko nuolatinį ryšį su „Latvijas Gaze A/S“ (Latvija) tarnybomis ir priklausomai nuo situacijos pokyčių bus priimti sprendimai dėl Latvijos jungties panaudojimo. Kol kas to daryti esą nereikia.

Riboti dujų tiekimo vartotojams „Lietuvos dujos“ taip pat neplanuoja.

„Lietuvos dujos“ taip pat teigia palaikančios ryšį su tarptautine organizacija EUROGAS, kurios pagrindinė veiklos sritis – dujų tiekimo patikimumo užtikrinimas ir tiesioginis bendradarbiavimas su Europos Komisija.

Tuo tarpu Rusija tikina, kad perduoda visą dujų, skirtų tranzitui į Europą, kiekį.

Viliasi, kad ilgai nesitęs

„Paprastai tikimasi, kad tokie konfliktai ilgai netruks. Šiuo metu yra vasaros laikas, dujų suvartojimas nėra labai didelis, tai savaitę, kiek ilgiau nei savaitę, būtų galima su dujomis iš Latvijos pusės laikytis“, – sakė „Lietuvos dujų“ atstovė spaudai Sigita Petrikonytė-Jurkūnienė.

Jos teigimu, Lietuva turi papildomą saugiklį – per Lietuvos teritoriją dujos pasiekia Kaliningrado sritį. „Mes turime įsipareigojimus šiai Rusijos federacijos daliai tranzitu tiekti sutartinius kiekius dujų. Kaliningrado vartotojai yra tie patys Rusijos gyventojai ir jie informuoja, kad nebegauna, tada vėl kažkokie sprendimai koreguojami“, – sakė S.Petrikonytė-Jurkūnienė.

„Lietuvos dujų“ atstovė pažymėjo, kad tokie dujų tiekimo sutrikimai paprastai ilgai netrunka. „Iš praktikos žinome, kad išsisprendžia per kažkokį priimtiną laikotarpį – gal per keletą darbo dienų, gal per savaitę. Paprastai, pagal praktiką, nei viena šalis nenori rizikuoti savo prestižu. Baltarusija yra tranzitinė valstybė, ji iš to gauna tam tikras pajamas irgi nenori tokio statuso visiškai prarasti“, – svarstė pašnekovė.

Analitikas įžvelgia blefą

„DnB NORD“ banko vyriausiasis analitikas Rimantas Rudzkis, komentuodamas Rusijos ir Baltarusijos dujų karą, pažymėjo, kad tai jau ne pirmas nesutarimas tarp šių šalių ir patikino manantis, kad jų elgesyje yra daug blefo.

„Jeigu tai ir turės pasekmių Lietuvai, tai tik trumpalaikių. Aišku, Rusija ir Baltarusija gali demonstruoti ambicijas ir abi kokią savaitę tų dujų netiekti. Žinoma, toks dalykas gresia, bet aš nemanau, kad tai labai tikėtina“, – sakė R.Rudzkis.

Vis dėlto, analitikas pabrėžė, kad Baltarusijai visiškai nutraukus rusiškų dujų tranzitą į Europą, Lietuva turėtų problemų. „Ačiū dievui, kad dabar ne žiema, bet juk dujos naudojamos ir gamybai. Pavyzdžiui, restoranuose daug kur viryklės ne elektrinės, o dujinės. Pas žmones irgi dujinės. Tai nepatogumų mums sudarytų“, – dėstė jis.

Dalį skolos sumokėjo

Naujienų portalas 15min.lt primena, kad „Gazprom“ už 200 mln. JAV dolerių skolą pirmadienį dujų tiekimą Baltarusijai sumažino 15 proc., antradienį – 30 proc., o trečiadienį – 60 procentų.

Antradienį, reaguodamas į Rusijos veiksmus, Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka įsakė nutraukti Rusijos gamtinių dujų tranzitą į Europą per Baltarusiją. Jo teigimu, tranzitas bus atnaujintas tik tada, kai Rusija sumokės už naudojimąsi Baltarusijos vamzdynais. A.Lukašenka tvirtino, kad Rusijos skola už tranzitą yra didesnė nei Baltarusijos skola už dujas.

Tiesa, trečiadienį „Gazprom“ pranešė, kad Baltarusija sumokėjo 260 mln. JAV dolerių skolą už gegužę sunaudotas dujas, tačiau pažymėjo, kad Baltarusija koncernui dar skolinga 192 mln. JAV dolerių, nes už sausio-balandžio mėnesiais suvartotas dujas sumokėjo nepakankamai.

Baltarusija už dujas moka mažiausiai iš visų Rusijos dujas perkančių šalių, tačiau neseniai pareiškė, kad turėtų mokėti dar mažiau, jei Rusija nori palaikyti glaudžius ryšius.

Rusija, kuri yra didžiausia pasaulyje energijos eksportuotoja, Europai tiekia 25 proc. jos suvartojamų dujų. Keturi penktadaliai dujų Europą pasiekia per Ukrainą, o vienas penktadalis per Baltarusiją.

Papildyta 17.16 val.: Dujų kiekis mažėja

„Lietuvos dujų“ atstovė spaudai S.Petrikonytė-Jurkūnienė 15min.lt sakė, kad Lietuvai tiekiamų dujų kiekis dar sumažėjo. Jos teigimu, maždaug nuo 16.30 val. Lietuvai ir Kaliningrado sričiai tranzitu per Baltarusiją tiekiamų dujų kiekis yra sumažėjęs maždaug 40 procentų.

„Tačiau jungties iš Latvijos dar nesame pajungę“, – sakė „Lietuvos dujų“ atstovė ir pažymėjo, kad sprendimą, kada tai padaryti, priims bendrovės dispečeriai.

Papildyta 19.30 val.: Kentės ne tik Lietuva, bet ir Kaliningradas

Jeigu Lietuvai neužtektų iš Rusijos tiekiamų dujų, „Lietuvos dujos“ pirmiausiai mažintų dujų tiekimą Kaliningrado sričiai, į kurią per Lietuvą tranzitu siunčiamos dujos.

„Jeigu neužteks dujų aprūpinti savo vartotojus, reikės pirmiausiai mažinti Kaliningradui, proporcingai negautam dujų kiekiui. Čia net kalbų negali būti“, - žurnalistams trečiadienį sakė „Lietuvos dujos“ generalinis direktorius Viktoras Valentukevičius.

Pasak jo, Baltarusijai pradėjus riboti rusiškų dujų tiekimą į Lietuvą ir Kaliningrado sritį, naudojamos Lietuvos teritorijoje vamzdynuose esančios dujos, o apie vidurnaktį „Lietuvos dujos“ gali atidaryti jungtį su Latvija.

Pasak V.Valentukevičiaus, bendrai Lietuva ir Kaliningradas maždaug perpus suvartoja apie 6 mln. kubinių metrų dujų per parą. Tuo tarpu anksčiau skelbta, kad jungties su Latvija pralaidumas yra apie 5 mln. kubinių metrų per parą.

Tad, pasak V.Valentukevičiaus, Lietuvai ir Kaliningradui per Latviją gali būti patiekta „netoli dabar esančio poreikio“.

„Yra suderinti veiksmų planai su Latvijos dujų bendrove “Latvijas Gaze„. Tiek Latvijos sistema, tiek mūsų sistema ruošiami tam, kad parametrai nukris iki tokio lygio, kad vamzdynuose neužteks slėgio, mes būsime priversti atsidaryti jungtį su Latvija“, - teigė V.Valentukevičius.

V.Valentukevičiaus teigimu, jeigu dujų tiekimas per Baltarusijos teritoriją į Lietuvą sumažės iki 15-20 procentų, dujų jungtį su Latvija reikės atidaryti ir dėl saugumo, saugant įrengimus.

Trečiadienį apie 16 valandą į Lietuvą ir Kaliningrado sritį buvo tiekiama 40 procentų mažiau rusiškų dujų, nei numatyta.

Baltarusijos, kuri konfliktuoja su Rusija dėl skolų už pateiktas dujas, prezidentas Aleksandras Lukašenka antradienį nurodė sustabdyti Rusijos gamtinių dujų tranzitą į Europą.

Rusija trečiadienį pačiai Baltarusijai tiekiamų dujų kiekį sumažino 60 proc., bet teigia siunčianti visą kiekį tranzitui per Baltarusiją į kitas šalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius