-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Svarbi žinia tūkstančiams buvusių „Danske“ klientų: kaip deklaruojant pajamas neprarasti pinigų?

Jeigu būstui skolinotės banke „Danske“ – sukluskite: norėdami susigrąžint dalį pernai sumokėtų palūkanų, deklaracijas turėsite pildyti patys. Mat „Swedbank“ perėmus „Danske“ mažmeninę bankininkystę, dalį palūkanų mokėjote jau „Swedbank“, ir jos Valstybinės mokesčių inspekcijos suformuotoje deklaracijoje neatsispindi.
„Danske“ bankas
„Danske“ bankas / „Danske“ banko nuotr.

Deklaracijoje – nemaloni staigmena

Skaitytojas Mindaugas – ilgametis „Danske“ klientas. Pernai, „Swedbank“ perėmus „Danske“ mažmeninę bankininkystę, jam atiteko ir Mindaugo būsto paskola ir pusę metų vyras palūkanas mokėjo jau nebe „Danske“, o „Swedbank“.

Kadangi paskolą ėmė dar iki 2009 metų, vyras turi teisę pasinaudoti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lengvata – kasmet jis susigrąžina 15 proc. bankui sumokėtų palūkanų. Tačiau šiemet, pildydamas deklaraciją, vyras pastebėjo, kad suma, kurią turėtų gauti iš Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI), yra smarkiai mažesnė nei pernai. Vyras nustebo. Atidžiau pasinagrinėjus deklaraciją, paaiškėjo, kad į ją neįtrauktos jau „Swedbank“ mokėtos palūkanos.

Kai viską užpildžiau, jie rašo, kad turėtų grąžinti. Bet kai nori pateikti deklaraciją, jie iš karto meta šauktukus ir vėliavėles, kad deklaracija užpildyta neteisingai, – skundėsi Mindaugas.

„Taip išėjo, kad „Swedbank“ sumokėtų palūkanų VMI į deklaraciją jau neįrašė. Neatidesni žmonės automatiškai praranda pinigėlius“, – 15min skundėsi Mindaugas.

Pernai vien „Swedbank“ jis sumokėjo apie 420 eurų palūkanų, taigi tikėjosi atgauti bent 60 eurų (neskaičiuojant „Danske“ sumokėtų palūkanų). Vyras nusprendė deklaraciją papildyti pats, tačiau abejoja, ar pinigus pavyks atgauti.

„Kai viską užpildžiau, jie rašo, kad turėtų grąžinti. Bet kai nori pateikti deklaraciją, jie iš karto meta šauktukus ir vėliavėles, kad deklaracija užpildyta neteisingai“, – skundėsi Mindaugas.

Iš „Danske“ į „Swedbank“ buvo perkelta 12,5 tūkst. būsto paskolų. Tiesa, kaip pažymėjo „Swedbank“ atstovas spaudai Saulius Abraškevičius, „GPM lengvata priklauso ne visoms, o tik daliai būsto paskolų (priklausomai nuo paskolos suteikimo datos ir paskirties).“

Pinigus grąžins

„Kai buvo perkelta „Danske“ sutartis į „Swedbank“, ji automatiškai gavo kitą numeriuką. Ir toks įspūdis, kad čia yra nauja paskola paimta“, – svarstė Mindaugas. O GPM lengvata galima pasinaudoti tik vienai – pirmajai būsto – paskolai, kuri paimta iki 2008 metų pabaigos.

VMI paaiškino, kad buvę „Danske“ klientai gali pasinaudoti GPM lengvata ir už „Swedbank“ sumokėtas palūkanas.

„Jeigu nuolatinis Lietuvos gyventojas iki 2008 m. gruodžio 31 d. (imtinai) iš banko ar kitos kredito įstaigos jau buvo paėmęs kreditą gyvenamajam būstui statyti ar įsigyti ar buvo sudaręs finansinės nuomos (lizingo) sutartį, tačiau po 2009 m. sausio 1 d. (imtinai) šį kreditą ar finansinės nuomos (lizingo) sutartį refinansuoja kitas bankas ar kredito įstaiga, tai šio kredito paėmimo ar finansinės nuomos (lizingo) sudarymo data siejama ne su kredito ar finansinės nuomos (lizingo) sutarties refinansavimo data, o su pirminės kredito ar finansinės nuomos (lizingo) sutarties pasirašymo data“, – 15min paaiškino VMI atstovas spaudai Darius Buta.

Į tokią pačią kaip Mindaugas situaciją papuolę asmenys turėtų preliminarias pajamų deklaracijas papildyti savo turimais duomenimis apie sumokėtas palūkanas „Swedbank“.

Jeigu dėl neatidumo deklaracijas tokie gyventojai jau pateikė, jas galima patikslinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius