Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šveicarijos franko brangimas ir antiimigracinė politika baido investuotojus

Ženevos, kaip multimilijonierių rojaus, statusui iškilo grėsmė. Didžiausią milijonierių tankį turintis Šveicarijos miestas jaučia biudžeto deficito ir stiprėjančio Šveicarijos franko padarinius. ES verčiant Šveicariją atsikratyti lengvatinių mokesčių užsienio bendrovėms, o vietos gyventojams balsuojant už imigraciją ribojančius įstatymus, prancūziškai kalbantis šalies kantonas išgyvena ne pačius geriausius laikus, rašo naujienų svetainė bloomberg.com.
Ženeva
Ženeva / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Nepastebėjau jokių didelių kompanijų, kurios būtų nusprendusios įsikurti Ženevoje per pastaruosius dvejus metus, ir tam yra svarbi priežastis“, – sakė mokesčių klausimais užsienio firmas konsultuojantis teisininkas Thierry Boitelle ir pridūrė, kad šiuo metu apie gyvenimą Šveicarijoje svarsto nedaug milijonierių iš užsienio šalių.

Birželio 15 d. Šveicarijos centrinis bankas nustebino investuotojus „atrišdamas“ franką nuo euro.

Lozanoje įsikūrusios „IMD“ verslo mokyklos profesorius Stephane'as Garellis teigia, kad ekonominiam ir politiniam Šveicarijos stabilumui, kuris pritraukė aibę tarptautinių bendrovių – nuo „Procter & Gamble Co.“ iki „Expedia Inc.“ – grėsmę kelia stiprėjantis frankas ir vietos gyventojų balsai prieš imigraciją.

Birželio 15 d. Šveicarijos centrinis bankas nustebino investuotojus „atrišdamas“ franką nuo euro. Po šio žingsnio franko vertė euro atžvilgiu pašoko 21 proc.

Toks žingsnis buvo žengtas praėjus nepilniems metams po to, kai Šveicarijos rinkėjai pasisakė už iniciatyvą, pavadintą „Stop masinei imigracijai“. Ją įgyvendinus Šveicarijos vyriausybė privalės įvesti kvotas imigrantams iš ES šalių.

S.Garellio teigimu, tiesioginė Šveicarijos demokratija, kurios vienas iš bruožų yra dažni referendumai, kartais daro neigiamą įtaką verslo aplinkai šalyje, kadangi daro ją mažiau prognozuojama.

„Ar žaidžiame rusišką ruletę tris kartus per metus? Žmonės, nusprendę kur nors investuoti, nori, kad žaidimo taisyklės per ateinančius kelerius metus nesikeistų“, – sakė S.Garellis.

Ekspertai taip pat rekomenduoja Šveicarijai kuo greičiau atlikti planuojamas mokesčių reformas, nes nežinomybė dėl galimų įstatymų pakeitimų yra vienas iš labiausiai investuotojus atbaidančių dalykų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius