Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Swedbank“ 2010 metais neplanavo, kad 2015 metais Lietuva turės eurą

„Swedbank“ klientų, ėmusių būsto paskolas pagal PRIME kainodarą, palūkanos gali ir neaugti, nepaisant viešojoje erdvėje sukeltos panikos dėl brangsiančių paskolų. Viskas priklausys nuo to, ar, Lietuvai įsivedus eurą, kredito reitingų agentūra „Moody's“ padidins Lietuvos kredito reitingą.
Pinigai
„Swedbank“ būsto paskolos gali ir nebrangti / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Būsto paskolas pagal PRIME kainodarą „Swedbank“ yra pasiėmę apie 7,5 tūkst. klientų. Artėjant euro įvedimui, bankas jiems pranešė, kad keičiasi jų paskolų palūkanų kainodara ir dėl euro įvedimo gali augti paskolos kaina.

„Swedbank“ Lietuvoje vadovė Dovilė Grigienė sakė, kad kitų metų pirmąjį pusmetį PRIME kainodarą pasirinkusiems klientams, turintiems 100 tūkst. Lt paskolą, per mėnesį paskolos aptarnavimas vidutiniškai brangs 10 Lt.

Dovilė Grigienė
Dovilė Grigienė

Tačiau, jeigu „Moody's“ padidins Lietuvos skolinimosi reitingą, kas yra realu, nes Lietuva įsives eurą, paskolos gali visai nebrangti.

Paklausta, kokia yra tikimybė, kad „Moody's“ padidins reitingą ir todėl paskolos nebrangs, D.Grigienė sakė: „Mes apie tai svarstome, bet, deja, kažkokių rimtų įžvalgų šiuo klausimu dabar neturime. Tikimės, kad tai neužtruks labai ilgai ir galbūt po šešių mėnesių tai įvyktų. Tai priklauso nuo aplinkos, nuo geopolitinės situacijos, ką iš tiesų labai sudėtinga prognozuoti.“

Tačiau bent jau pirmąjį pusmetį PRIME kainodarą pasirinkusiems skolininkams paskolos brangs. Kaip tai dera su geros verslo praktikos memorandumu, kurį pasirašę verslininkai įsipareigojo dėl euro įvedimo nedidinti prekių ir paslaugų kainų?

„Memorandumą vykdome. Sutarčių kainodara buvo sudaryta 2010 metais, nuo tada joks pokytis nebuvo padarytas. Turbūt sudėtinga buvo suvokti 2010 metais, kad 2015 bus euras ir kaip tiksliai viskas išeis realybėje“, – sakė ji.

Pasak D.Grigienės, bankas 2010 metais prognozių apie galimą euro įvedimą nedarė.

„Mes tokių ilgalaikių prognozių nedarome. Jas daro ekspertai, viešai komentuojantys, prognozuojantys 20 metų į priekį“, – sakė ji.

Jeigu prognozuoti taip toli nesugeba banko ekspertai, kaip tą gali padaryti paskolas imantys klientai?

„Realiai manome, kad niekas prognozių negali padaryti, negali prognozuoti nei EURIBOR, nei VILIBOR pokyčių, nei pagalvoti apie jokius kintamus dalykus, kuriems įtaką daro daugybė politinių ir ekonominių veiksnių. Labai norėtumėm galėti tą padaryti, deja, tai nėra įmanoma“, – sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius