Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 08 /11:17

Tarp siūlymų taupyti – valstybės turto privatizavimas

Nepritariančiųjų naujų mokesčių įvedimui ar didinimui būrys gausėja. Vietoje Vyriausybės siūlomų taupymo planų pramonininkai, pensijų fondų dalyviai, laisvosios rinkos atstovai siūlo privatizuoti dalį valstybės turto.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Pensijų fondų dalyvių asociacija (PFDA), Lietuvos pramonininkų konfederacija (LPK), Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros agentūra (LNTPA) ir Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LRRI) teigia kategoriškai nepritariantys planuojamam mokesčių didinimui ir naujų mokesčių įvedimui ir ragina mažinti išlaidas bei privatizuoti komercinį ir perteklinį valstybės turtą.

Mokesčių įvedimas ar didinimas, LLRI ekspertės Kaetanos Leontjevos teigimu, tik padidintų šešėlinę ekonomiką.

„Vykdoma „Skaldyk ir valdyk“ politika. Tam, kad mokesčiai būtų veiksmingi, jį turės mokėti visi“, – teigė K.Leontjeva. Jos teigimu, prabangos mokestį įvesti nebūtų tikslinga – mat prabangius daiktus žmonės esą pirktų ten, kur jiems nebūtų taikomi mokesčiai.

Jeigu žmonės važiuoja į Lenkiją pirkti pigesnės mėsos ir kiaušinių, tai tikėtis, kad brangakmenius pirks Lietuvoje, yra naivu, – sakė LLRI ekspertė K.Leontjeva.

„Vienintelė sąlyga, kuomet jie veiktų – jei Lietuvoje būtų geležinė uždanga. Jeigu žmonės važiuoja į Lenkiją pirkti pigesnės mėsos ir kiaušinių, tai tikėtis, kad brangakmenius pirks Lietuvoje, yra naivu“, – sakė LLRI ekspertė.

Pateikta dešimt būdų, kaip kitąmet būtų galima sutaupyti nedidinant mokesčių ir neįvedant naujų rinkliavų. Tarp siūlymų – parduoti iki 30 proc. Lietuvos elektros skirstomojo tinklo operatoriaus LESTO, „Klaipėdos naftos“, „Lietuvos energijos“ ir „Litgrid“ akcijų, parduoti „Lietuvos paštą“, sujungti Valstybinę mokesčių inspekciją ir „Sodrą“, sumažinti biudžetinių įstaigų transporto išlaidas ir pan.

Taip pat rekomenduojama parduoti poilsio namus, valstybines vaistines, komunalines įmones, kirpyklas, knygynus, laidojimo namus, pirtis, dešimt kelius valančių įmonių ir pan.

Pardavus šį turtą esą galima būtų gauti maždaug milijardą litų pajamų. Toliau ketinant taupyti būtų būtina imtis naujų reformų, atsisakyti daugiau vykdomų nereikalingų programų.

„Pavyzdys būtų Visuomenės sveikatos priežiūros programa, kuri turi daug nereikalingų funkcijų – šviesti visuomenę ir daryti socialines reklamas. Pavyzdžiui, buvo prieš kelerius metus gimdymo namuose dalijami marškinėliai su užrašu „Gimiau nerūkantis“, – sakė K.Leonjeva ir pasiūlė tokių nereikalingų iniciatyvų atsisakyti.

Siūloma taip pat įtvirtinti nuostatą, kad įstatymai, susiję su mokesčių pakeitimu, galėtų įsigalioti tik po pusės metų.

„Siūlome panaikinti pačią didžiausią ir rizikingiausią mokestinę landą – tą mokesčių administravimo nuostatą, kuri leidžia priimti mokesčių įstatymus kartu su biudžetu. Šia landa politikai pasinaudojo prieš trejus metus, panašu, kad gali pasinaudoti ja ir vėl. Yra racijos tame, kad įstatymas gali įsigalioti tik po šešių mėnesių nuo priėmimo“, – teigė LLRI ekspertė.

Organizacijos nepritaria ir Seimo pirmininkės Irenos Degutienės pasiūlymui kitąmet nepervesti 2 proc. į privačius pensijų fondus.

„Tokie politikų veiksmai yra aiškus signalas, kad jauni dirbantys žmonės yra tiesiog nepageidaujami ir turėtų pasiieškoti kitų šalių, kur galėtų rūpintis savo gerove. Klausimas atviras – ar verta tęsti tų fondų egzistavimą“, – sakė PFDA valdybos pirmininkas Marius Kalesinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius