Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teisingi kontaktiniai duomenys padeda išspręsti problemas

Pareiškėjai, pildydami bendrą paraišką tiesioginėms išmokoms už žemės ūkio naudmenų ir pasėlių plotus bei paramai pagal kai kurias Lietuvos kaimo plėtros 2007 – 2013 m. programos (KPP) priemones, turėtų itin atidžiai pateikti savo asmeninius ir kontaktinius duomenis. Šiems pasikeitus – informuoti Nacionalinę mokėjimo agentūrą prie Žemės ūkio ministerijos (NMA).
Traktorius
Žemės ūkis / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Palikti klaidingi kontaktiniai duomenys trukdo susisiekti su pareiškėju ir greitai, be problemų išspręsti įvairias kylančias problemas tikrinant paraiškas.

Svarbu ir atnaujinti duomenis

NMA specialistai teigia, kad problema išryškėjo šiemet įdiegus naujovę informuoti trumposiomis SMS žinutėmis. Pasak NMA Tiesioginės paramos skyriaus vyr. specialistės Sigutės Stakvilevičienės, neretai pasitaiko, kad kad pareiškėjas, neturintis asmeninio mobilaus telefono, nurodo dukros, sūnaus ar kito artimo žmogaus telefono numerį ir jų apie tai neinformuoja. Artimas žmogus, gavęs SMS žinutę apie paraiškoje nustatytas klaidas ar neatitikimus, nekreipia dėmesio, laikydamas tai nesusipratimu, nes pats nėra pateikęs jokios paraiškos.

Tiesa, problema egzistuoja ir dėl kitų netikslių asmens duomenų, tokių kaip neteisingo elektroninio pašto adreso, sąskaitos numerio ir kitų duomenų pateikimo. Ir ne tik jo – dažnas ir atvejis, kai pareiškėjas tiesiog nepraneša NMA apie pasikeitusį adresą, telefono numerį ir pan. Taigi iškilus neaiškumams dėl paraiškos, NMA neturi kaip susisiekti su pareiškėju. S. Stakvilevičienė ragina pareiškėjus nuolat pasitikrinti, ar paraiškoje nurodyti teisingi kontaktiniai duomenys. „Kad ir kokia nesmagi bebūtų pareiškėjui siunčiama žinia – ar dėl nustatytų klaidų, ar dėl pritaikytų sankcijų, tačiau, laiku pasiekusi paramos gavėją, ji gali išsispręsti be nuostolių“, – akcentuoja vyr. specialistė.

Duomenų keitimas – bet kada

Informavimas SMS žinute – naujos NMA informavimo tvarkos dalis. Šiais metais deklaruojant pasėlius ir žemės ūkio naudmenas, pareiškėjai pirmą kartą galėjo rinktis, kokiu būdu gauti informaciją iš NMA apie paraiškose ar kituose dokumentuose nustatytus neatitikimus ar klaidas.  Pareiškėjai galėjo rinktis informaciją gauti paštu, elektroniniu paštu ar trumpąja SMS žinute. Tie pareiškėjai, kurie, pateikdami paraišką, dar neturėjo galimybės prisijungti prie NMA informacinio portalo, galėjo prašyti, kad jiems būtų suteiktos  prisijungimo teisės.

Tačiau nemaža jų dalis pirmajame paraiškos lape nepažymėjo, kokiu būdu nori gauti informaciją. Tokiu atveju vėlgi pareiškėjas asmeniškai negauna informacijos apie jo paraiškoje ar kituose dokumentuose rastus neatitikimus ar klaidas. Nors šią informaciją NMA skelbia informaciniame portale bei kitais būdais informuoja savivaldybes, kuriose pareiškėjai yra pateikę paraiškas, tačiau informacija tiesiogiai iki pareiškėjo nenukeliauja.

Tiek pateikęs neteisingus kontaktinius duomenis, tiek nepažymėjęs, kokiu būdu nori gauti informaciją iš NMA, pareiškėjas yra neinformuojamas tiesiogiai ir kartais dėl to rizikuoja gauti mažesnę išmoką. Pavyzdžiui, jei jis negauna informacijos, kad jo deklaracijoje nustatyta klaida ar neatitikimas ir jų neištaiso, jam gali būti taikomos sankcijos ir gaunama paramos suma gali būti sumažinama. Pateikus teisingus kontaktinius duomenis, tokių problemų kilti neturėtų. Juo labiau, kad pareiškėjas gali bet kada nuo paraiškos pateikimo iki lėšų pervedimo dienos taisyti pirmojo lapo duomenis (t. y. visą asmeninę informaciją) ir už tai nėra taikomos jokios sankcijos bei nemažinamas išmokų dydis. 

logoptipasukio

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius