-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Tėvai taupė kiekvieną centą, bet vaikai nori geriau gyventi čia ir dabar

Dažnam lietuviui savarankiško gyvenimo pradžią žymi išaugę finansiniai poreikiai. Anksčiau, prireikus būsto remonto ar didesnio pirkinio, žmonės taupydavo, o dabar finansinė nepriklausomybė nebėra tokia svarbi. Turėdami realias galimybes užsidirbti, jauni žmonės labiau linkę skolintis iš banko nei jų tėvai – tam pritaria beveik pusė (48 proc. 18–39 metų amžiaus) Lietuvos gyventojų. Tokias tendencijas parodė Lietuvos gyventojų apklausa, kurią specializuoto paskolų banko „Bigbank“ užsakymu atliko tyrimų bendrovė „Vilmorus“.
Buitinė technika
Buitinė technika / 123rf nuotr.

Perima vakarietiškas tradicijas

Kovą atliktos apklausos duomenys atskleidžia, kad dauguma gyventojų į skolinimąsi vis dar žiūri atsargiai ir norimiems pirkiniams yra pasiryžę taupyti.

Į klausimą „Ar, norėdami įsigyti didesnį pirkinį (pvz., buitinę techniką, baldus, remontuoti būstą ir pan.), jūs taupytumėte, ar skolintumėtės“, 78 proc. respondentų atsakė, kad rinktųsi taupymą. Tačiau beveik penktadalis apklaustųjų (17 proc.) imtų vartojimo paskolą ar skolintųsi iš artimųjų. Daugiausia tarp jų – jaunų žmonių.

„Bigbank“ AS Lietuvos filialo vadovas Rolandas Norvilas pastebi, kad ir tarp banko klientų, imančių vartojimo paskolas, yra daugiau jaunesnio amžiaus žmonių. 

„Tyrimo duomenys rodo, kad skolinimąsi didesniems pirkiniams palankiausiai vertina žmonės iki 39 metų. Jie sudaro beveik pusę (48 proc.) šiuo klausimu pasisakiusių teigiamai. Tai patvirtina ir banko duomenys – beveik pusę mūsų klientų ir sudaro žmonės iki 39 metų“, – sakė R.Norvilas.

Jo teigimu, tokios skolinimosi tendencijos į mūsų šalį jau daug metų ateina iš Vakarų, kur daugumai gyventojų visiškai įprasta visą gyvenimą nuomotis butą ar namą, imti vartojimo paskolą būstui remontuoti ar lizingu įsigyti buitinės technikos.

„Vyresnioji karta, gyvenusi sovietmečiu, siekdama įsigyti buitį lengvinančių daiktų, buvo linkusi taupyti ar skolintis iš artimųjų, o su dabartine karta į Lietuvą ateina vakarietiškos tendencijos. Jauni žmonės šiais laikais dažniausiai turi gerus darbus, uždirba pakankamai, tačiau nemato prasmės taupyti norėdami įsigyti kažkokį daiktą, kai gali jį įsigyti iškart“, – pastebi banko vadovas.

Jaunimas nori geriau gyventi dabar

Vyresnioji karta būsto remontui, buitinei technikai ar baldams pakankamai pinigų sukaupdavo tik įkopę į trečią ar ketvirtą dešimtį, arba, siekdami jo įsigyti, prašydavo tėvų ar kitų artimųjų pagalbos, o šiuolaikinis jaunimas tuo pasirūpina patys pradėję dirbti. 

Tyrimo duomenys atskleidė, kad 38 proc. gyventojų, norėdami įsigyti didesnį pirkinį, skolintųsi todėl, kad nori geriau gyventi dabar, o ne laukti, kol jam sutaupys. Tarp jų – didžioji dalis (42 proc.) gyventojų iki 29 m. ir turinčių aukštas pajamas vienam šeimos nariui (281–350 EUR).

Anksčiau, įsigyjant didesnį pirkinį ar net būstą, buvo manoma, kad jis liks vaikams, dabar jaunimas tuo nebesirūpina.

„Gyventi „čia ir dabar“ nori daugiausia uždirbantys, t.y. turintys visas sąlygas imti paskolą, jauni žmonės. Paskola nebėra gelbėjimosi ratas, o tampa normaliu įrankiu, prisidedančiu prie geresnės buities kūrimo. Žinoma, visuomet pabrėžiame, kad svarbu nepervertinti savo galimybių ir skolintis atsakingai“, – sako R.Norvilas.

Neplanuoja, ką paliks vaikams

Dar vienas įdomus kartų pokytis – šiuolaikinė karta neplanuoja, ką po savęs paliktų vaikams. Anksčiau, įsigyjant didesnį pirkinį ar net būstą, buvo manoma, kad jis liks vaikams, dabar jaunimas tuo nebesirūpina.

Tai įrodo ir apklausos duomenys – 34 proc. gyventojų sako neplanuojantys palikimo. Tarp jų – taip pat daugiausia (68 proc.) jaunimo iki 29 m. bei 44 proc. – 30–39 m. amžiaus gyventojų. Įdomu tai, kad tarp neplanuojančių vaikams palikti turto – daugiausia aukščiausias pajamas gaunančių gyventojų (daugiau nei 351 Eur vienam šeimos nariui).

„Tai tik dar kartą parodo, kad keičiasi kartų įpročiai. „Millenium“ karta savo gyvenimą kuria pati – jaunuoliai patys rūpinasi karjera, perka būstą ar buičiai reikalingus daiktus. Tokie žmonės dažniausiai jau yra nepriklausomi nuo tėvų ar kitų artimųjų finansinės pagalbos, todėl ir patys neplanuoja, kaip parems savo atžalas“, – teigia banko vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius