Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„The Economist“ Lietuvą mato kaip dešimtmečio ES BVP augimo pirmūnę

Praėjus dešimtmečiui po įvykusios plačiausios Europos Sąjungos (ES) plėtros, britų ekonomikos savaitraštis „The Economist“ apibendrina, kaip per šį laikotarpį sekėsi augti ES naujokėms. Akivaizdžios nugalėtojos – Lietuva, Lenkija, Slovakija ir Latvija – šalys, kurios nuo 2004 metų savo BVP išaugino daugiau kaip 40 proc.
Lietuvos bankroto per artimiausius penkerius metus tikimybė toliau išlieka mažesnė nei 10 proc.
Lietuvos BVP per dešimtmetį paaugo 55 proc. / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Kaip pranešė Ūkio ministerija, šiame tyrime aiškiai išsiskiria Lietuva, kurios BVP paaugo beveik 55 proc., ji beveik 10 procentinių punktų aplenkė artimiausią varžovę ir kaimynę Lenkiją (beveik 45 proc. augimas). Lietuva Lenkiją taip pat aplenkė ir BVP, tenkančiu vienam gyventojui (atitinkamai 12 250 ir 10 350 Eur per metus).

„The Economist“ Lietuvos ir Latvijos augimą šiais ir ateinančiais 2015 metais prognozuoja kaip vieną sparčiausių ES.

Savaitraštis giria visas tris Baltijos šalis, kurios sugebėjo išlaikyti įspūdingą augimą (Estijos augimas per dešimtmetį sudarė 30 proc. BVP prieaugio), net ir susidūrusios su drastišku ekonomikos nuosmukiu 2009 metais, prasidėjus ekonomikos krizei pasaulyje.

„The Economist“ taip pat išskiria ir augimo pralaimėtojus. Pirmiausia tai Kipras, kurio BVP nuo 2004 metų smuko 13 proc. Taip pat Slovėnija, kuri patyrė didelę bankinę krizę, tačiau ši nebuvo tokia nuožmi kaip Kipre. Šios šalies BVP vienam gyventojui augo tik 7 proc.

ES-28 zonos prognozuojamas augimas šias metais sudarys 1,5 proc. ir 2015 metais turėtų pasiekti 2 proc. Šiek tiek lėtesnis augimas numatomas 18 šalių aprėpiančiai euro zonai – 1,2 proc. 2014 metais ir 1,8 proc. kitais metais.

„The Economist“ Lietuvos ir Latvijos augimą šiais ir ateinančiais 2015 metais prognozuoja kaip vieną sparčiausių ES: Latvijai prognozuojamas 4 proc. BVP augimas šiais ir kitais metais, Lietuvai numatomas 3,5 proc. 2014 m. ir 3,9 proc. 2015 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius