-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Tolstantis euras gali paskatinti politikus išlaidauti

Lietuvos banko vadovui Vitui Vasiliauskui trečiadienį viešai suabejojus Lietuvos galimybėmis jau 2014 metais įsivesti eurą, tvirtinant 2012 metų biudžetą gali būti sunku įtikinti politikus, kad išlaidauti dar nevalia.
Eurai piniginėje
Eurai piniginėje / Photos.com

„V.Vasiliauskas teisingai pabrėžė, kad didžiausia kliūtis eurui įvesti yra ne biudžeto deficitas, o infliacija, kurios suvaldyti greičiausiai nepavyks. Logiškai mąstant atrodo, kad biudžeto deficito rodikliai nebėra tokie svarbūs. Todėl negaliu atmesti tikimybės, kad vienas ar kitas politikas, remdamasis tokiais samprotavimais, bandys reikalauti didinti išlaidas“, – dienraščiui „Lietuvos rytas“ sakė SEB banko ekspertas Gitanas Nausėda.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pavaduotojas konservatorius Vitas Matuzas užsiminė, kad noro atleisti valstybės biudžeto diržą politikams nestinga.

„Spaudimas išlaidauti šiemet tikrai bus, bet ne dėl euro, o dėl artėjančių 2012-ųjų Seimo rinkimų. Prognozė, kad euras 2014 metais nebus įvestas, noro taupyti nesumažins, nes prieš Lietuvą yra pradėta procedūra dėl biudžeto perviršio“, – teigė V.Matuzas.

Lietuva yra įsipareigojusi kitąmet deficitą sumažinti iki 3,1 mlrd. litų (2,8 proc. BVP). Tai atitiktų vieną eurui įvesti būtinų vadinamųjų Mastrichto kriterijų, kurie reikalauja, kad viešojo sektoriaus išlaidų deficitas neturi viršyti 3 proc. bendrojo vidaus produkto.

V.Vasiliauskas trečiadienį teigė, kad pagrindinė kliūtimi įsivesti eurą Lietuvai taps ne viešųjų finansų deficitas, o infliacija. Pasak V.Vasiliausko, Lietuvos banko prognozėmis, Lietuva nei 2012, nei 2013 metais neatitiks infliacijos kriterijaus.

Premjeras Andrius Kubilius trečiadienį pareiškė, kad Vyriausybė, nepaisant infliacijos, sieks įsivesti eurą nuo 2014 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius