-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Transporto priemonių draudimo rinka šiais metais mažesnė

Draudimo rinka toliau traukiasi – pasirašytų įmokų suma siekė 583 mln. litų, tai yra 13,2 proc. mažiau nei pernai tuo pačiu metu, rodo Lietuvos draudimo priežiūros komisijai draudikų pateikti 2009 m. sausio–balandžio mėnesių duomenys.
Automobiliai
Automobiliai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.
Temos: 1 Rinka

Pavasarinis TPVCA draudimo pikas šiais metais taip pat 12,4 proc. mažesnis – per keturis šių metų mėnesius pasirašytų įmokų suma siekė 134 mln. litų, palyginti su 2008 metais – 153 mln. litų. Tačiau išmokos auga. Per keturis šių metų mėnesius buvo išmokėta 391 mln. litų išmokų. Palyginti su tuo pačiu 2008 m. laikotarpiu, išmokos išaugo beveik 15 proc. Balandžio mėnesį, palyginti su kovu, išmokų augimo tempas buvo lėtesnis, o daugiau pasirašyta įmokų TPVCA (+18,7 mln. litų), turto (+9,3 mln. litų), sveikatos (+2,9 mln. litų) ir kasko (+1,9 mln. litų) draudimo grupėse.

Kaip ir prognozuota, didžiausi teigiami balandžio mėnesio pokyčiai draudimo rinkoje susiję su TPVCA (transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės) draudimo grupe. Per balandį sudaryta 321 tūkst. sutarčių, t. y. 81 proc. daugiau, palyginti su kovu, ir pasirašyta 63 proc. daugiau įmokų – 48 mln. litų. Tačiau palyginti su praeitų metų balandžio mėnesiu, įmokos ir sutarčių skaičius sumažėjo atitinkamai 20 proc. ir 2 proc., o bendras keturių mėnesių pokytis atitinkamai – 12 proc. ir 7 proc.

Ilgą laiką viena iš didžiausių pagal pasirašytas įmokas ne gyvybės draudimo grupių buvo kasko (transporto priemonių) draudimas. Tačiau šią draudimo grupę labiausiai palietė šalies ūkio nuosmukis. Nepaisant teigiamų balandžio mėnesio rodiklių pokyčių, situacija kasko draudimo grupėje išlieka sudėtinga. Per balandžio mėnesį buvo pasirašyta beveik 2 mln. litų įmokų daugiau nei per kovą, o pirmų keturių mėnesių įmokos, siekusios 89 mln. litų, viršijo išmokas (88 mln. litų). Tačiau kasko draudimo grupės įmokos, palyginti su pernai, sumažėjo beveik 40 proc. Tai lėmė sumažėję naujų automobilių pardavimai ir dėl to mažesnis sudarytų sutarčių skaičius bei stipriai sumažėjusios vidutinės įmokos.

„Balandžio mėnesio draudimo rinkos rezultatai atspindi bendrą padėtį šalyje. Gyventojai ir toliau atidžiai skaičiuoja savo išlaidas, iš kurių draudimui vis dar skiriama tik maža dalis. Teigiama tendencija yra ta, kad balandį išaugo turto draudimo įmokų skaičius. Tai rodo, kad, nors ir priversti „susiveržti diržus“, tiek šalies gyventojai, tiek įmonės nepamiršta pasirūpinti savo turto apsauga. Draudikai taip pat reaguoja į sunkmečiu susiklosčiusią situaciją, todėl tampa lankstesni tiek paslaugų, tiek kainų atžvilgiu, ieško sprendimų kartu su draudėjais. Tačiau norime pabrėžti, kad įmoka už draudimo paslaugą turi būti adekvati prisiimamai rizikai“, – teigia Ramūnas Baravykas, Draudimo priežiūros komisijos pirmininko pavaduotojas.

Per keturis šių metų mėnesius buvo pasirašyta 583 mln. litų draudimo įmokų. Ne gyvybės draudimo rinkoje pasirašyta 434 mln. litų – 12 proc. mažiau nei pernai tuo pačiu metu, gyvybės draudimo rinkoje –149 mln. litų, o tai – 16,4 proc. mažiau.

Per keturis šių metų mėnesius išmokėta 391 mln. litų draudimo išmokų, t. y. 15 proc. daugiau nei 2008 metų atitinkamu laikotarpiu. Gyvybės draudimo rinkoje išmokėta 95 mln. litų, t. y. 7 proc. mažiau nei pernai, ne gyvybės draudimo rinkoje išmokos siekė 296 mln. litų., t. y. 24 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius