Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

TVF ragina Europos šalis siekti kompromiso dėl Graikijos

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) pirmadienį paragino Europos šalis siekti kompromiso dėl su finansinės pagalbos skyrimu susijusių reformų, kad Graikija galėtų sulaukti tarptautinės finansinės pagalbos.
Tarptautinio valiutos fondo logotipas
Tarptautinio valiutos fondo logotipas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

TVF pasveikino pirmadienį Briuselyje įvykusi susitikimą, kurio metu euro zonos šalių finansų ministrai sakė pasiekė tam tikros pažangos po kelis mėnesius trukusių nesutarimų: Graikija sutinka su kompromisu dėl finansinės pagalbos reformų.

TVF bendradarbiavo su Europos Sąjunga pirmų dviejų Graikijos gelbėjimo programų įgyvendinimo metu, tačiau atsisako dalyvauti trečioje programoje dėl nesutarimų. Fondas teigia nusiųsiantis naują savo misiją į Graikiją, tačiau pabrėžė, kad reikia atlikti dar nemažai darbo.

„Reikia daugiau pažangos sprendžiant nesutarimus dėl kitų svarbių klausimų, ir kol kas dar anksti kalbėti apie galimybes pasiekti darbuotojų lygio susitarimą šios misijos metu“, – trumpame pareiškime sakė TVF.

Graikija pirmadienį sutiko su kompromisu dėl naujų reformų, kurios turėtų išvesti iš aklavietės derybose su ES ir TVF kreditoriais bei suteikti šaliai daugiau finansinės pagalbos, pranešė pareigūnai.

Skolintojų atstovai „labai greitai“ sugrįš į Atėnus naujų derybų, sakė euro zonos finansų ministrų Eurogrupės vadovas Jeroenas Dijsselbloemas.

„Esu labai laimingas dėl šiandienos rezultatų, – per spaudos konferenciją sakė J.Dijsselbloemas, einantis ir Nyderlandų finansų ministro pareigas. – Jie drauge su Graikijos pareigūnais dirbs su papildomu struktūrinių reformų paketu dėl mokesčių sistemos, pensijų sistemos bei darbo rinkos reguliavimo.“

Žlugus ankstesnėms deryboms, pareigūnai išvyko iš Atėnų gruodį.

Graikijos finansų ministras Euklidas Cakalotas pritarė priemonėms, kurios automatiškai bus aktyvuotos, jei Atėnams nepavyks pasiekti reikalavimų biudžetui, naujienų agentūrai AFP sakė šaltiniai.

Šioms priemonėms dar turi pritarti Graikijos parlamentas; pažymėtina, kad ši procedūra anksčiau keldavo daug problemų.

Graikijos kreditoriai iš ES ir TVF jau kelis mėnesius yra įstrigę aklavietėje dėl skolų sumažinimo Graikijai bei jos biudžetui keliamų reikalavimų.

TVF nori, kad eurozona nurašytų Graikijos skolų kalną, ir sako, kad šaliai keliami tikslai yra pernelyg griežti.

Tuo tarpu rinkas sukrėtė baimės, kad gali grįžti „Grexit“ krizė, be to Atėnams šią vasarą gresia nemokumas, jeigu nepavyks išspręsti ginčo, trukdančio skolintojams pervesti tolesnes išmokas pagal Graikijai suteiktą 86 mlrd. eurų finansinės pagalbos paketą, kuris buvo priimtas 2015-aisiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius