-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyčinis neteisingas deklaravimas: kaip nuo jo apsidrausti

Pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos (KPP) priemonių įgyvendinimo taisykles, nustačius tyčinį neteisingą deklaravimą, pareiškėjas nebegauna išmokos. Todėl itin atsargūs turėtų būti KPP priemonių „Išmokos ūkininkams vietovėse, kuriose yra kliūčių, išskyrus kalnuotas vietoves“, „Natura 2000 išmokos ir su Direktyva 2000/60/EB susijusios išmokos“ paramos gavėjai.
Ąžuolas
Ąžuolas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Mat jie ganyklas ir pievas aparti gali tik pasirūpinę dokumentais, įrodančiais, jog tai buvo padaryta tik baigiantis augalų vegetacijos laikotarpiui. Priešingu atveju, patikros vietoje metu vietoje deklaruotos ganyklos – pievos radus ariamą žemę, gali būti konstatuojamas tyčinis neteisingas deklaravimas.

Tyčinio neteisingo deklaravimo atvejai

Vadovaujantis minėtomis KPP priemonių taisyklėmis, tyčinis neteisingas deklaravimas konstatuojamas, kai pareiškėjas deklaravo plotą, kuriame neužsiima žemės ūkio veikla, taip pat už  akivaizdžiai apleistas, nedirbamas ir neprižiūrimas (apaugusias medžiais, krūmais) žemės ūkio naudmenas; vietoj ganyklų arba pievų (iki 5 metų) ar daugiamečių ganyklų arba pievų (5 metų ir daugiau) deklaravo ariamąją žemę ar vietoj ariamosios žemės deklaravo ganyklas – pievas (iki 5 metų) arba daugiametes ganyklas – pievas (5 metų ir daugiau). Būtent pastaroji nuostata gali būti pritaikyta suarus ganyklas – pievas.

Visi šie atvejai tyčiniu neteisingu deklaravimu laikomi, kai žemės ūkio naudmenos, pasėliai ar miškas neteisingai deklaruoti visame deklaruotame lauko plote ir kai bendras neteisingai deklaruotų laukų plotas sudaro daugiau kaip 10 proc. paramos paraiškoje deklaruoto ploto. Tačiau jei atskiruose plotuose netinkamo veikimo mastas akivaizdžiai rodo, kad asmuo sąmoningai keitė (darė įtaką) veiklos (paskirties) pobūdį atskirame deklaruotame plote, nors tai neviršija 10 proc. bendro ploto, bet vadovaujantis bendraisiais teisingumo ir protingumo principais, tokie atvejai taip pat vertinami kaip tyčinis neteisingas deklaravimas.    

Išeitis – įrodymai

Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) specialistai pabrėžia, jog žemdirbių ariamojoje žemėje auginamos ir nors vieną kartą per 5 metus sėjomainai naudojamos daugiametės žolės ar jų mišiniai priskiriami prie ganyklų iki 5 metų. Pareiškėjams, suarusiems ganyklas – pievas (iki 5 metų) ir pateikusiems NMA nenuginčijamus įrodymus, jog deklaruota buvo teisingai ir visi įsipareigojimai išmokoms pagal priemonę „Išmokos ūkininkams vietovėse, kuriose yra kliūčių, išskyrus kalnuotas vietoves“ už 2010 metus gauti buvo įvykdyti, t. y., deklaravimo metu buvusios ganyklos – pievos iki 5 metų tik baigiantis augalų vegetacijos laikotarpiui buvo apartos, sankcijos dėl tyčinio neteisingo deklaravimo pagal minėtas taisyklių nuostatas nebūtų taikomos. 

Taigi siekiant išvengti to, kad rudeninis ganyklų arimas – viena iš daugiamečių žolių auginimo agrotechnikos sudedamųjų dalių – nebūtų prilyginamas pažeidimui, traktuojamam kaip tyčinis neteisingas deklaravimas, pareiškėjai, nukėlę ganyklų atnaujinimo darbus į rudenį, turėtų pasirūpinti dokumentais, kurie taptų  nenuginčijamu įrodymu patikros metu, jog deklaruota buvo teisingai.  Šiuo atveju tinkamu laikomas yra bet koks juridinę galią turintis dokumentas, pavyzdžiui, patikros vietoje ataskaita.

Iškilus bet kokiems neaiškumams, pareiškėjai gali kreiptis trumpuoju NMA numeriu 1841. Informaciją apie Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programą galima rasti svetainėje www.paramakaimui.lt ir informaciniame NMA portale www.nma.lt

kpf logo naujausias

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius