Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyrimas: mažmeninės prekybos rinka Lietuvoje stabiliai auga

Remiantis naujausiais strateginių rinkos tyrimų bendrovės „Euromonitor International“ duomenimis, praėjusiais metais Lietuvos mažmeninės prekybos rinkos vertė išaugo 3,5 proc. lyginant su 2012 m. ir pasiekė 21 mlrd. Lt. Vidaus vartojimo atsigavimas po krizės laikotarpio, optimistinės ateities prognozės bei didėjantis vartotojų pasitikėjimas – pagrindiniai veiksniai, lemiantys stabilų rinkos augimą.
Parduotuvė
Parduotuvė / Eglės Digrytės nuotr.

Dar viena priežastis, daranti įtaką mažmeninės prekybos rinkos vystymuisi, – vartotojų noras palengvinti prekių įsigijimo procesą ir sutrumpinti apsipirkimo laiką. Pasak „Euromonitor International“ vyresniosios analitikės Robertos Kniuipytės, 2012-2013 m. didieji prekybos tinklai, atsižvelgdami į kintančius vartotojų įpročius, investavo į nedidelių patogių parduotuvių atidarymą prie ofisų bei kitose vietose, kur pirkėjų srautai yra didesni, o taip pat ir į prekių asortimento tobulinimą, pavyzdžiui, padidindami šalto ir karšto paruošto maisto pasirinkimą.

Į vartotojų poreikius atsižvelgia ir kiti maisto prekių rinkos žaidėjai: kioskuose ir greitojo apsipirkimo parduotuvėse buvo praplėstas gėrimų ir maisto išsinešti asortimentas, o degalinių parduotuvės siūlo platų dešrainių ir kavos gėrimų spektrą, taip siekdamos pritraukti skubančius pirkėjus.

Mažmeninės prekybos žaidėjai, adaptuodamiesi prie spartėjančio vartotojų gyvenimo tempo, pradėjo vystyti naujas parduotuvių koncepcijas, pavyzdžiui, įvažiuojamąsias (angl. „drive-in“) parduotuves, kuriose pirkėjai gali prekes iškart krauti į savo transporto priemonę, taip taupydami laiką.

Spartus tempas itin prisideda prie prekybos internetu vystymosi, kurios vertė praėjusiais metais lyginant su 2012 m. padidėjo 24 proc. ir pasiekė 698 mln. Lt. 2013 m. Lietuvoje į internetinę prekybą investavo įmonės, prekiaujančios elektronikos, drabužių ir avalynės, sveikatos ir grožio priemonėmis, o labiausiai 2013 m. išaugo internetinė prekyba maistu ir gėrimais bei drabužiais ir avalyne – po 26 proc. palyginti su 2012 m.

Taip pat gerokai padidėjo internete parduodamų baldų ir namų tekstilės rinkos vertė – 25 proc. lyginant su praėjusiais metais. Vis dėlto nepaisant šių kategorijų dinamikos, drabužių ir avalynės prekybos internetu rinkos vertė 2013 m. išliko didžiausia ir pasiekė apie 200 mln. Lt, antroje vietoje palinkdama prekybą elektronika ir vaizdo žaidimais, kurios rinkos vertė sudarė 186 mln. Lt.

„Euromonitor International“ prognozuoja, jog mažmeninės prekybos rinkos vertė per 2013-2018 m. kasmet vidutiniškai augs apie 3 proc.,  2018 m. pasiekdama beveik 24 mlrd. Lt. Ekonominis stabilumas turės teigiamos įtakos mažmeninės prekybos vystymuisi, o svarbiausias veiksnys ir toliau išliks patogumas, todėl sėkmingi turėtų būti tie mažmeninės rinkos žaidėjai, kurie užtikrins patogų prekių įsigijimo procesą parduotuvėse bei  internetu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius