Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ūkininkai raginami laiku pateikti mokėjimo prašymus

Šių metų rugpjūtį pasikeitė Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programos (KPP) priemonės „Naudojimasis konsultavimo paslaugomis“ taisyklės.
Miškas
Miškas / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.
Temos: 1 Ūkininkas

Vienas svarbiausių pakeitimų – nustatytas naujas trumpesnis mokėjimo prašymų pateikimo terminas. Nuo šiol paramos gavėjas turi pateikti mokėjimo prašymą per einamuosius ir kitus kalendorinius metus nuo jo patvirtinimo paramos gavėju dienos.

Pasikeitė taisyklės

KPP priemonė „Naudojimasis konsultavimo paslaugomis“ yra kompensacinio pobūdžio.

Parama1

Tai reiškia, kad ūkininkai ar miškininkai už konsultavimo paslaugas sumoka patys ir tik vėliau, pateikus mokėjimo prašymus ir kitus reikalingus dokumentus, šios išlaidos kompensuojamos paramos lėšomis. Laiku nepateikus mokėjimo prašymų, parama nebus skirta.
 
„Todėl labai svarbu, kad paramos gavėjai atkreiptų dėmesį į taisyklių pasikeitimus, nedelstų ir laiku pateiktų mokėjimo prašymus“, - skatino Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) Metodikų rengimo ir mokymo skyriaus vyriausioji specialistė Agnė Vičkačkaitė-Lauciuvienė.

Naujasis reikalavimas negalioja tiems paramos gavėjams, kurie teikė paraiškas iki šių metų rugpjūčio 25 d., t.y. iki naujų taisyklių patvirtinimo. 

Pastarieji mokėjimo prašymus turi pateikti senąja tvarka – per trejus kalendorinius metus nuo jų patvirtinimo paramos gavėjais dienos.

Jei paramos gavėjas dėl pagrįstų priežasčių vėluoja pateikti mokėjimo prašymą, jis raštu turi kreiptis į NMA su prašymu nukelti mokėjimo prašymo pateikimo terminą.

Laukia mokėjimo prašymų

Iki šių metų spalio pradžios NMA buvo pateikta viso 1803 paraiškos, kurių 1728 buvo patvirtintos tinkamos paramai gauti.

Bendra prašomos paramos suma paraiškose siekia 8,9 mln. litų, o patvirtinta parama – 8,6 mln. litų.
Pažymėtina, kad nepaisant jau patvirtintos ženklios paramos sumos, ūkininkai ir miškininkai neskuba teikti mokėjimo prašymų. Iki šių metų spalio pradžios jų pateikta tik 174, o išmokėta paramos suma siekia 199,6 tūkst. litų.

Parama

Svarbu priminti, kad patvirtinti paramos gavėjai pagal KPP priemonę „Naudojimasis konsultavimo paslaugomis“ laiku nepateikę mokėjimo prašymų rizikuoja netekti jiems skirtos paramos.

„Mokėjimo prašymus paramos gavėjai turi pateikti NMA teritoriniams skyriams pagal gyvenamąją arba žemės ūkio ar miško valdos registravimo vietą pasirinktinai.“, - priminė A. Vičkačkaitė-Lauciuvienė.

Reikalingi papildomi dokumentai

Kartu su mokėjimo prašymu reikia pateikti papildomus dokumentus, įrodančius, kad konsultavimo paslaugos buvo suteiktos ir apmokėtos. Paramos gavėjas turi pateikti konsultavimo paslaugų aktą, sąskaitą už suteiktas konsultavimo paslaugas. Sąskaitoje turi būti nurodytos suteiktos konsultavimo paslaugos ir jas suteikęs konsultantas pagal kiekvieną veiklos sritį, jų teikimo trukmė ir mokėtinos sumos už kiekvieną paslaugą pagal veiklos sritis. Taip pat reikalingi išlaidų apmokėjimą patvirtinantys dokumentai. 

kpf logo naujausias

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius